Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Eldre mann i rullestol ved ruinene.
PREKÆRT: En palestiner ved ruinene etter et israelsk angrep mot Rafah sør på Gazastripen tidligere i oktober. (Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters NTB)

Feig taushet om funksjonshemmede palestinere i Gaza

MENINGER: Norsk funkisorganisasjoner svikter funksjonshemmede palestinere med sin taushet, skriver Rina Wesenberg i dette innlegget.

Rina Wesenberg
Publisert 23.10.2023 11:41

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Jeg husker da krigen i Ukraina brøt ut, Funkisorganisasjoner var høylytte om at vi måtte ta imot funksjonshemmede ukrainere, og jeg husker at jeg var stolt.

De snakket høyt, brukte utestemme om hvor utsatte funksjonshemmede er i krig og konflikt. I Handikapnytt ble det skrevet artikler og saker om tilstanden for funksjonshemmede i Ukraina, det gjør de fortsatt.

Nettopp derfor er jeg så lei meg nå. Jeg er skuffet over den overveldende stillheten fra alle norske funkisorganisasjoner når det kommer til folkemordet som pågår i Gaza akkurat nå, over mennesker som blir fengslet og drept på Vestbredden. Over stillheten over at Palestinske barn sitter fengslet av Israel uten lov og dom; det er ulovlig og skal aldri skje med barn.

En kan jo spørre seg hvorfor de er så stille. Nesten alle jeg vet om vil ha stopp på denne bombingen; jøder, muslimer, kristne, folk fra alle samfunnslag og religioner.

Dette handler ikke om religion, dette handler om å ikke godta at uskyldige mennesker blir bombet, at sivile alltid skal bli beskyttet.

Ingen snakker for funksjonshemmede palestinere. Når ikke engang norske funkisforeninger gjør det, hvem skal gjøre det da?

Ingen snakker for funksjonshemmede palestinere. Når ikke engang norske funkisforeninger gjør det, hvem skal gjøre det da?

Det er det som er så rart. Funkisorganisasjoner roper høyt når det kommer til saker som gjelder norske funksjonshemmede. Når det ikke er nok penger i statsbudsjettet, når det gjelder mangelen av økning til aktivitetshjelpemidler, når brillestøtten ikke øker.

De er ikke redde for å snakke imot storting, regjering, kommunestyrer og byråd. En kan ikke la være å tenke at foreningene er feige, så innmari feige.

Norske funkiser har et privilegium: vi bor i Norge. Vi blir ikke bombet, vi blir ikke drept. Da bør det være vår plikt å si hvordan krig og konflikt påvirker funksjonshemmede, ikke bare i Vesten, men også i Midtøsten.

Så ta dere sammen, krev noe!

Etter tall fra 2019 bor det 93.000 funksjonshemmede i Palestina. Hvor mange av dem som er drept i bomberegnet har vi ikke tall på. Det var allerede vanskelig å være funkis i Palestina på grunn av Israels okkupasjon, nå er det mye verre og situasjonen er prekær.

Rina Wesenberg

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no. 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.