Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Guro Helene Bondevik

Følg opp CRPD-utvalgets arbeid – Inkorporer i menneskerettsloven!

MENINGER: Endelig har ekspertutvalget lagt frem utredningen om hvordan de mener CRPD skal inkorporeres i norsk lov. Flertallet i utvalget mener at den bør inkorporeres i menneskerettsloven, nå må regjeringen følge opp. Vi kan ikke vente lenger, skriver Guro Helene Bondevik i dette innlegget.

Guro Helene Bondevik
Publisert 15.01.2024 15:05

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Denne dagen har vi i Partiet Sentrum ventet lenge på. Hvorvidt mennesker med nedsatt funksjonsevne skal sikres rettigheter på lik linje med resten av befolkningen burde ikke være et spørsmål som trengtes å utredes så lenge. Likevel er det bra at det endelig skjer noe. CRPD må inkorporeres i menneskerettighetsloven for å sikre at alle mennesker får de samme rettighetene, og at de av oss med nedsatt funksjonsevne får bestemme over oss selv og leve likestilte liv.

At CRPD må inkorporeres i menneskerettsloven var faktisk den første saken Partiet Sentrum tok stilling til. Allerede før vi hadde et partiprogram klart, vedtok vi en uttalelse om at CRPD må inkorporeres i menneskerettighetsloven. Det handler om å ta kampen for likestilling og mot utenforskap på alvor.

Funksjonshemmede opplever grove menneskerettighetsbrudd hver dag, også her i Norge. Noe vi også har fått kritikk for fra FN. Barn får ikke gå på nærskolen sin sammen med vennene sine fordi skolen ikke er universelt utformet. Vi har medlemmer rundt i landet som ikke får engasjert seg politisk, fordi de ikke får nok assistanse. Mennesker med utviklingshemming får ikke mulighet til å ta høyere utdanning.I mange kommuner er det sånn at man ikke får ha med seg assistent hvis man reiser ut av kommunen, det vil i praksis si at kommunen nekter deg å reise ut av kommunen. Listen er selvfølgelig mye lenger, dette er bare noen av alt for mange eksempler.

Hovedprinsippet i FNs bærekraftsmål er “leave no one behind”. Som et parti som bygger all politikken vår på FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene, er det en selvfølge å støtte inkorporering av CRPD i menneskerettighetsloven. Alle skal få de samme mulighetene og rettighetene uavhengig av funksjonsvariasjon.

Nå må regjeringen følge opp CRPD-utvalgets flertall sin innstilling. Inkorporer CRPD i norsk menneskerettslov.

 

Guro Helene Bondevik,

leder av Partiet Sentrums funkisutvalg

LES OGSÅ: Juristene er uenige om funksjonshemmedes rettigheter

LES OGSÅ: Rettighets-optimisme blant funksjonshemmede

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.