Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av person på sitski på vei ned slalåmbakke.
FULL STANS: Søker du om ny sitski til vinteren nå, kan du ikke regne med å få søknaden behandlet. Årsaken er at pengene er i ferd med å bli brukt opp. (Foto: Greg Hamilton, Flickr Creative Commons)

Full stans for nye aktivitetshjelpemidler til voksne

Nav er i ferd med å bruke opp årets pengepott til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år. Dermed blir alle søknader stilt i bero, og ingen nye vedtak fattet.

Ivar Kvistum
Publisert 29.08.2018 16:07

De siste par dagene har både brukere, hjelpemiddelleverandører og fagmiljøer mottatt beskjed fra Nav om at det er slutt på pengene som skal gå til aktivitetshjelpemidler for voksne, over 26 år.

På Navs hjemmesider står følgende beskjed:

«Ordningen er rammefinansiert og budsjettrammen for 2018 er allerede bundet opp. Det vil derfor ikke bli innvilget flere søknader i år. Fra 1. januar 2019 får vi ny bevilgning og det blir igjen anledning til å søke.»

Et aktivitetshjelpemiddel er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet.

Det kan dreie seg om alpinski for sittende, liggesykler og så videre.

Fikk bakoversveis

En av dem som har fått avslag fra Nav begrunnet med at det er slutt på pengene, er Shaqir Rexhaj fra Brandbu i Oppland. Han er regionleder for Handikapforbundet i Innlandet.

Rexhaj hadde to søknader inne etter ordningen om aktivitetshjelpemidler for voksne: En liggesykkel og en ny og sikrere piggetralle. Begge deler er utstyr som han bruker daglig for å holde seg i form og aktivitet.

Men nå har han fått skriftlig avslag på søknadene, med beskjed om å søke igjen på nyåret, når Nav har fått ny bevilgning.

Avslagene kom i forrige uke, opplyser Shaqir Rexhaj til Handikapnytt.

– Jeg fikk bakoversveis da avslaget kom. Og jeg spør: hva vil skje hvis alle som får avslag nå, søker i januar på en pott som ikke er større enn årets? Da er vi jo raskt like langt, sier han.

Jeg fikk bakoversveis da avslaget kom. Og jeg spør: hva vil skje hvis alle som får avslag nå, søker i januar på en pott som ikke er større enn årets? Da er vi jo raskt like langt.

Ingen nye vinterhjelpemidler

Valnesfjord helsesportsenter i Nordland gikk mandag ut med informasjon til sine brukere om at det ikke fattet flere vedtak i år.

Det var etter at de hadde fått beskjed fra Nav om bråstoppen i saksbehandlingen av søknader.

– Det betyr jo at ingen voksne får nye vinteraktivitetshjelpemidler denne vinteren, fordi potten er brukt opp på sommerhjelpemidler, sier fagkonsulent Line M. Bergli ved Valnesfjord til Handikapnytt.

Her kan du lese hvordan statssekretær Morten N. Bakke kommenterer denne saken: – BRA AT ORDNINGEN MED AKTIVITETSHJELPEMIDLER BLIR MYE BRUKT

Ramme og egenandel

For 2018 er potten til aktivitetshjelpemidler for voksne på 49 millioner kroner. Beløpet er fastsatt i statsbudsjettet, vedtatt av Stortinget.

Resten av hjelpemiddelfeltet er basert på en overslagsbevilgning, noe som betyr at det er behovet som styrer. Det finnes med andre ord ikke en bestemt pengepott som kan bli tom.

Når det gjelder aktivitetshjelpemidler til voksne, er det annerledes.

Tidligere var nemlig Nav-finansierte aktivitetshjelpemidler forbeholdt barn og unge under 26, mens voksne måtte betale alt selv.

Men med den nye ordningen kunne også voksne søke om støtte, mot en egenandel på inntil 4000 kroner.

Ordningen ble innført fra 2015, etter en langvarig interessepolitisk kamp.

Les mer om den nye 26-årsregelen her: DENNE KAN BLI DIN – MOT EN EGENANDEL

Skjermdump av Navs hjemmesider.

BESKJED: Nav gir brukerne beskjed om på sin nettside.

Stor etterspørsel og høyt forbruk

Og nå er altså Nav i ferd med å bruke opp pengepotten før året er over.

I en e-post til Handikapnytt, formidlet gjennom Navs informasjonsavdeling, forklarer seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien hvorfor Nav Hjelpemidler og tilrettelegging har fått beskjed fra direktoratet om å sette søknader i bero:

«Årsaken til dette er stor etterspørsel og at det er et høyt forbruk på årets budsjett. (…) Det vil være utfordrende å opprettholde tilbudet av denne tjenesten for resten av 2018. Dette er årsaken til at søknadene må settes i bero til vi får oppdaterte regnskapstall.»

Når hjelpemiddelsentralen innvilger søknader om aktivitetshjelpemidler, tar det relativt lang tid mellom innvilgelse og fakturering, forklarer Grundtjernlien.

«De sakene som pr i dag har positivt vedtak, og hvor det ennå ikke har skjedd en fakturering, er av et stort omfang. Vi har pr i dag et stort forbruk og det vil være utfordrende å opprettholde tilbudet av denne tjenesten for resten av 2018.»

Vi har pr i dag et stort forbruk og det vil være utfordrende å opprettholde tilbudet av denne tjenesten for resten av 2018.

Søk på vanlig måte

Handikapnytt spør hvordan folk med behov for aktivitetshjelpemidler bør forholde seg i denne situasjonen.

Grundtjernlien svarer:

«Vi oppfordrer brukere med behov for aktivitetshjelpemidler om å få bistand til å utrede sitt behov sammen med en fagperson, på vanlig måte. Send inn søknad. Dersom det blir avslag på grunn av oppbrukt ramme, er det mulig å sende inn ny søknad etter nyttår.»

Han avviser at Nav vurderer søknader annerledes når potten nærmer seg å være oppbrukt:

«Det er ikke slik at vurderingene blir strengere i løpet av året», skriver han.

De første par årene etter at ordningen ble etablert, var den relativt lite brukt. Potten som ble satt av over statsbudsjettet, var mer enn tilstrekkelig.

Nav var selv ute og reklamerte for ordningen for å få flere til å benytte den.

Og nå har det løsnet, i så stor grad at Nav har kommet i «pengeknipe».

«Det er flott at mange voksne over 26 år ønsker å være aktive! Det er nok ofte slik at aktivitet fører til mer aktivitet», skriver Grundtjernlien.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Unngå å skape pasienter

Shaqir Rexhaj sier at aktivitetshjelpemidler er svært viktige for mange, og ikke noe man søker om for moro skyld. Derfor håper han at bevilgningene vil strekke til også i fremtiden:

– Selv trener jeg fem–seks ganger i uka. Hvis Nav vil være med på å bygge opp folk slik at vi funksjonshemmede ikke blir pasienter, hele gjengen, må det settes av nok penger i potten, sier han.

Rexhaj mistenker at det også kan være en annen årsak til at pengene ikke strekker til:

– Jeg er ganske sikker på at en del av potten spises av høyere priser på utstyr.

Han viser til at det finnes hånd- og liggesykler som koster over 200 000 kroner.

– Den første sykkelen jeg fikk, kostet mellom 60 000 og 70 000 kroner. Nå koster en tilsvarende det dobbelte. Nav må gå inn og se på prisene. Om de aksepterer et stadig høyere nivå, vil de i hvert fall trenge mer penger.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.