Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to ved en stand på Funkisdagen, Kirsti tar bilde av Guri Anne.
FUNKISDAG-EKSPORT: Guri Anne Nesdal Egge er prosjektleder for Funkisdagen. Her blir hun fotografert under fjorårets dag i Stavanger av regionleder Kirsti Stenersen i NHF Trøndelag, som sto i bresjen for å ta arrangementet til Trondheim. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Funkisdag-generalen var nær ved å gi opp – så kom gladmeldingen

En halv million kroner fra ExtraStiftelsen sikrer at prosjektleder Guri Anne Nesdal Egge får realisert drømmene hun har for Funkisdagen.

Ivar Kvistum
Publisert 04.09.2019 10:55

Lørdag 24. august ble Funkisdagen for aller første gang arrangert et annet sted enn på Vestlandet: I Trondheim.

Når arrangementet slippes løs på en mer hjemmevant arena – Festplassen i Bergen sentrum lørdag 7. september – har det for første gang vært avviklet to Funkisdager i løpet av samme sesong.

Siden starten i 2011 har arrangementet pendlet mellom Stavanger og Bergen hvert andre år.

Funkisdagens grunnlegger, Guri Anne Nesdal Egge, gleder seg stort over at en viktig milepæl ble nådd.

– Det har vært vår langsiktige tanke å spre konseptet til flere byer. Det er jo litt begrenset hva man kan få ut av én funkisdag på ett sted, for dette arrangementet har et stort potensial, sier Egge.

Orket ikke mer

Men det var slett ikke en selvfølge at Funkisdagen skulle videreføres. For prosjektlederen som har stått i bresjen for arrangementet siden starten, opplevde at det ble stadig tyngre – særlig å sørge for økonomien i et arrangement som har et budsjett på over 400 000 kroner.

– Jeg hadde egentlig lyst til å avlyse i Bergen i år fordi jeg ikke orket mer, innrømmer hun.

Men så, i forbindelse med Handikapforbundets landsmøte i sommer, kom gladmeldingen som blåste skyene til side og fikk solen til å skinne over Funkisdagen igjen:

ExtraStiftelsen hadde innvilget en søknad fra Norges Handikapforbund på 500 000 kroner til arrangementet.

– Gud hvor motiverende en halv million kan være. Da var det bare å hive seg rundt, klar igjen! ler Egge.

Gud hvor motiverende en halv million kan være.

Vellykket i Trondheim

Pengene fra ExstraStiftelsen var svært gode å ha i bunnen da Funkisdagen ble arrangert i Trondheim.

– Pengene som kom, var helt avgjørende. De sikret at vi har startkapitalen som gjorde at vi kunne sette i gang, sier hun.

Politikeren ruller baklengs ned en kant i rullestol, med skrekkslagent ansiktsuttrykk.

SHOW OG MORO: Bilde fra fjorårets funkisdag i Stavanger, der Venstre-politiker Kolbein Haakon Lunde fra Venstre ga alt i rullestolløypa, sekundert av konferansier Jørgen Foss. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Og det var et riktig grep å eksportere arrangementet, ble bekreftet mener Funkisdag-generalen:

– Ja, absolutt. Mange fikk seg en aha-opplevelse da de fikk oppleve hva Funkisdagen er. Trondheim hadde sin vri på arrangementet, med mye kunst og kultur. Det er viktig at arrangementet blir formet lokalt, men det er samtidig viktig at det skjer i Funkisdagens ånd, sier hun.

Det klarte trønderne, mener hun. Men hva er denne ånden? Hun beskriver det som en «attitude», altså en åpen holdning og en positiv grunnstemning som preger arrangementet.

– Vi funksjonshemmede har så mye å klage på ellers, at vi må ha en festdag. Men det betyr ikke at vi ikke kan snike inn både det ene og det andre politiske poenget også. Så lenge vi gjør det på en kreativ og underholdende måte, er det mye i samfunnet vi kan belyse på Funkisdagen.

Vi funksjonshemmede har så mye å klage på ellers, at vi må ha en festdag.

Artister og aktiviteter

Når Funkisdagen går av stabelen på Festplassen i Bergen lørdag klokka 12, blir det tradisjonen tro en rekke artister på scenen. Det blir et bredt spekter aktiviteter for store og små, og stands der du kan bli kjent med ulike organisasjoner og virksomheter.

Arrangementet treffer også den siste innspurten i valgkampen, og også denne gangen skal politikerne til pers. Og denne gangen blir de utfordret til å samarbeide og samhandle på tvers av partipolitiske skillelinjer for å overkomme de samfunnsskapte barrierene som står i veien for funksjonshemmede hver eneste dag.

Les mer og se stort bildegalleri Funkisdagen i fjor: SE BILDENE FRA FUNKISDAGEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.