Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Funksjonshemmedes råd utelatt i viktig sak
Trondheim kommune vedtar trolig at leietakere forventes å godta ledsagerbevis på arrangementer. Men rådet for funksjonshemmede har ikke fått uttale seg om saken.
Byrådet i Trondheim har gitt denne innstillingen, som fikk enstemmig tilslutning i helse- og velferdsutvalget og som bystyret trolig behandler den 27. mars:
«Bystyret forventer at kommunalt hel- og deleide selskap som har publikumsrettede arrangement, aksepterer bruk av ledsagerbevis uten å begrense antall ledsagerbilletter.
Bystyret ber om at temaet tas opp i etablerte kanaler for eierstyring og -dialog for de selskapene der dette er aktuelt.
Bystyret ber byrådet sikre at forventning om aksept av ledsagerbevis formidles til arrangører som leier grunn av eller mottar tilskudd fra Trondheim kommune.»
Stiller ikke krav
Dette skjer bare litt over to måneder etter at Norges Handikapforbund (NHF) Trøndelag hadde en kampanje for ledsagerbevis, som kunne avsluttes fordi politikerne allerede var på ballen.
– Jeg tror saken kommer opp i kommende bystyremøte, sier kulturbyråd Trond Åm fra Venstre.
Han minner om at de aller fleste kulturarrangører godtar ledsagerbevis allerede.
– Hvorfor er innstillingen formulert som en forventning og ikke som et krav?
– Det er to grunner til det. For det første er Trondheim kommune både heleier og deleier av arrangementslokaler, og vi har ikke alltid myndighet til å stille krav, men må gå inn i en eierdialog. Den andre årsaken er at noen har gode grunner for ikke å akseptere ledsagerbevis uten begrensninger. Hos noen er det evakueringsrutinene som setter begrensningen.
Trond Åm sier at det viktigste for ham er en holdningsendring.
– Jeg venter at forventningen bør være tydelig nok, og jeg tror og håper den er tilstrekkelig for å endre praksisen.
Funksjonshemmede ble ikke involvert
Kontorleder Tina Rønning i NHF Trøndelag sier det er mye bra i innstillingen fra byrådet, men savner at rådet for funksjonshemmede er koblet på for å sikre brukermedvirkning.
Saken er nemlig ikke behandlet i rådet for funksjonshemmede. Trond Åm forklarer at det har vært utfordringer med å etablere nye rutiner for høringsprosesser etter Trondheim innførte byrådsmodellen i fjor sommer.
– Alle slike saker skal innom råd for funksjonshemmede, i henhold til kommuneloven, sier Tone Marie Bratseth, leder i rådet for funksjonshemmede i Trondheim.
– Og det er nå en gang sånn at frem til det kommer et nytt regelverk, må de gamle reglene gjelde. Da skulle saken vært innom oss.
Tone Marie Bratseth forteller at rådet for funksjonshemmede senest denne uka måtte avlyse et møte, fordi de ikke hadde fått noen saker til behandling. Rådet sendt en epost til ordføreren allerede i oktober i fjor og etterlyste nye rutiner.
«Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne har gjennomført tre møter i høst uten at det er kommet inn saker til oss fra byrådet eller bystyret. Vi ønsker med dette å gjøre Ordføreren og Forretningsutvalget oppmerksom på dette, og vi spør oss hvorfor dette er tilfelle», sto det blant annet i eposten.
Ordføreren vil møte rådslederen
Til Handikapnytt skriver ordfører Kent Ranum at kommunen arbeider forløpende med å sikre gode rutiner for å involvere rådene i kommunen.
– Råd for funksjonshemmede er et lovpålagt råd, og dersom de opplever at de ikke mottar saker på et tidlig nok tidspunkt, er det alvorlig. Jeg vil be om et møte med lederen av rådet for å se på hvilke rutiner vi han få på plass for å sikre at rådet opplever seg hørt.
– Hva er de nye rutinene for å ivareta kommunale politiske råds rett til å uttale seg i politiske saker?
– Kommunens rutiner for dette baserer seg på forskrift om medvirkningsordninger om at rådet skal involveres i alle saker som angår saksfeltet rådet omfatter. Ut over dette er det også viktig at rådet involveres tidlig i administrativ saksgang. Så er det nok også sånn at vi enda arbeider med å finne formen på dette i ny styringsform. Det er et kontinuerlig arbeid, som jeg også forventer at vi blir bedre på fremover, skriver ordføreren i Trondheim.

ØNSKER MØTE: Ordfører Kent Ranum vil be om et møte med lederen i det kommunale rådet for funksjonshemmede.
(Foto: Marit Vold/Trondheim kommune)