Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Gabriel Wilhelmsen Hoff.
GIR RÅD: Gabriel Wilhelmsen Hoff fikk forrige fredag besøk av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i NHFUs lokaler. Nå konstaterer han at hun ikke tok til seg rådene han ga. (Foto: Ivar Kvistum)

Gabriel ga arbeidsministeren råd – nå er han oppgitt over nye kutt i AAP

– Det hjelper ikke å senke levestandarden til folk om du vil ha flere i jobb. Det er ikke slik det funker, sier en oppgitt 2. nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom, Gabriel Wilhelmsen Hoff.

Ivar Kvistum
Publisert 03.10.2019 10:48

Så sent som fredag 27. september møtte Gabriel Wilhelmsen Hoff arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Med TV2 på slep oppsøkte hun ham i lokalene til Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) i Oslo for å høre hans mening om hvordan man kan få flere funksjonshemmede i arbeid.

Det skjedde etter at Hoff hadde skrevet et debattinnlegg der han kritiserte regjeringens inkluderingsdugnad.

Les innlegget her: JEG VIL IKKE BLI ANSATT PÅ DUGNAD

Motarbeider seg selv

Men kutt i minstesatsene for arbeidsavklaringspenger til ungdom, var slett ikke ett av rådene NHFU-nestlederen ga til statsråden sist fredag. Tvert imot!

– Her motarbeider regjeringen seg selv, dersom målet er å få flere funksjonshemmede i arbeid, konstaterer han.

Les mer om de nye, foreslåtte AAP-kuttene her: KUTTER ARBEIDSAVKLARINGSPENGER TIL DE YNGSTE – MÅ LEVE PÅ 130.000 KR

Her motarbeider regjeringen seg selv, dersom målet er å få flere funksjonshemmede i arbeid.

Grunnen er at et kutt på nesten 60.000 kroner i året i inntekt vil kunne ramme muligheten til å ivareta egen helse, for eksempel ved at du ikke lenger har råd til å betale egenandel for fysioterapi, som mange er avhengig av for å opprettholde funksjon.

Økonomiske belastninger

– Vi må huske at funksjonshemmede har kostnader som andre ikke har. Derfor blir sammenlikningen med jevnaldrende studenter feil. Vi har egenandeler på brukerstyrt personlig assistanse, på bil som vi er avhengige av for å komme oss ut, medisiner og så videre, forklarer Hoff.

– Så mitt spørsmål er: Hvordan kan vi komme oss i jobb når vi har den økonomiske belastningen i tillegg. Du må se på helse og økonomi i en helhet. Du orker verken stå i jobb eller studier om du har store belastninger i tillegg.

Flytter bare penger

Han frykter konsekvensene av Hauglies kutt i ytelsene:

– Den eneste fordelen er at ytelsen blir så lav at du kommer inn under grensen for bostøtte. Men jeg frykter jo at du ikke får råd til studentbolig, at du får dårligere helse og aldri blir i stand til å komme i arbeid.

– Men nå sier regjeringen at de skal bruke pengene de sparer på ytelsene til å sette inn tiltak for å få folk i jobb?

– Det hadde vært fint om de satte inn tiltak som faktisk funker, og uten å kutte i ytelsene samtidig. Det nytter ikke bare flytte penger, sier Gabriel Wilhelmsen Hoff.

Det hadde vært fint om de satte inn tiltak som faktisk funker, og uten å kutte i ytelsene samtidig.

Dyrt å være funksjonshemmet

Da Anniken Hauglie besøkte ham på NHFU-kontoret sammen med TV2, opplevde han at han fikk sagt mye om hvor viktig det er med både god tilrettelegging og en BPA-ordning som gjør det mulig å komme ut i samfunnet og delta, ikke bare sitte hjemme og krangle med kommunen.

Og han understreket hvor viktig det er å ta hensyn til kostnadene ved å leve som funksjonshemmet.

– Jeg sørget for at hun fikk med seg et eksemplar av Handikapforbundets levekårsundersøkelse om hvor mye det faktisk koster å leve med en funksjonsnedsettelse i Norge, sier Gabriel Wilhelmsen Hoff.

Les mer om denne undersøkelsen her: DATTERENS FUNKSJONSNEDSETTELSE KOSTER HENNE 100 000 KR EKSTRA I ÅRET

– Helt katastrofalt

Også organisasjonen Unge funksjonshemmede, reagerer på forslaget om AAP-kutt for ungdom. Generalsekretær Leif-Ove Hansen, uttaler følgende på organisasjonens nettsider:

– Dette er helt katastrofalt. Ytterligere kutt i AAP vil ikke motivere unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom til å komme i jobb, det kaster dem ut i fattigdom.

Han mener Hauglie ikke tar hensyn til at mange unge med funksjonsnedsettelser har store ekstrautgifter knyttet til funksjonsnedsettelsen. Og at mange ikke har mulighet for ekstrajobb ved siden av studier.

– Statsråden etterlater et inntrykk av at unge selv velger å stå utenfor arbeidslivet. Dette er svært alvorlig. De av våre medlemmer som går på AAP gjør ikke det fordi de så veldig gjerne vil gå på trygd, men fordi de har en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom, sier Hansen.

(Saken ble oppdatert med reaksjonene fra Unge funksjonshemmede 03. oktober kl. 16.15.)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.