Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Anniken Hauglie.
NYE KUTT: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie strammer til for ungdom på arbeidsavklaringspenger. (Foto: Jan Richard Kjelstrup, ASD)

Kutter AAP til de yngste – må leve på 130.000 kr

Regjeringen foreslår å kutte minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP) for unge under 25 år, og å fjerne ung ufør-tillegget i AAP. Pengene som spares, skal arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie bruke til å få den samme gruppen over i jobb eller utdanning. SAKEN ER OPPDATERT MED FLERE REAKSJONER.

Av Handikapnytt
Publisert 03.10.2019 08:52

(NTB og Handikapnytt:) Forslaget i statsbudsjettet går ut på å redusere minsteytelsen fra 198.000 til 130.000 kroner. Endringen skal bare gjelde nye mottakere under 25 år, skriver VG.

(Presisering om at endringen bare vil gjelde NYE mottakere er lagt til 5. oktober 2019 kl. 14.50.)

– Vi tar ned ytelsene for å sette inn tiltak som raskere kan få ungdommene over i utdanning eller arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Regjeringen foreslår videre å avvikle ung ufør-tillegget i AAP til alle nye mottakere.

Dette gir en samlet innsparing på 119 millioner kroner i 2020. Pengene skal brukes til å styrke Navs oppfølging av unge mottakere av AAP.

Vi tar ned ytelsene for å sette inn tiltak som raskere kan få ungdommene over i utdanning eller arbeid.

– Øker forskjellene

Fra opposisjonen er reaksjonene sterke.

– I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt, sier sosialpolitisk talsperson Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet.

– Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, fortsetter hun.

– Dette kuttet vil gjøre allerede vanskelige liv enda verre, det vil ta håp og mot fra noen av de menneskene som aller mest trenger trygghet for at regningene kan betales, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

–Hvordan skal man klare seg på 130.000 i året? Det sier seg selv at dette er å sende folk ut i fattigdom. Tettere oppfølging er vel og bra, men det er totalt urimelig at unge syke skal ta hele regninga for det, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han mener at Hauglie glemmer noe helt vesentlig, det at mange av de rammede ikke kan klare å komme seg fortere tilbake i arbeid.

Redusert arbeidsevne

AAP er en ordning for folk som har fått arbeidsevnen redusert med minst 50 prosent på grunn av sykdom eller skade. Minsteytelsen er i dag på 198.000 kroner.

117.000 personer mottar AAP i dag. Rundt 12.000 av dem er under 25 år.

Full ytelse utgjør 66 prosent av inntekten det siste året du ble syk, eller snittet av inntekten de siste tre årene.

Fra 1. januar ble maksimal stønadsperiode redusert fra fire til tre år, noe som har ført til at langt flere enn før nå mottar sosialhjelp.

Les mer: NAV: 3.100 FLERE FÅR SOSIALHJELP MED STRENGERE AAP-REGLER

I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt.

Fredg 27. september var Anniken Hauglie på besøk hos Norges Handikapforbunds Ungdom for å snakke om inkluderingsdugnaden. Les hva 2. nestleder Gabriel Wilhelmsen Hoff mener om de nye kuttene som kan ramme medlemmene: GABRIEL GA ARBEIDSMINISTEREN RÅD – NÅ ER HAN OPPGITT OVER NYE KUTT

(Saken ble oppdatert med reaksjoner fra SV og Rødt 03. oktober kl. 16.15.)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.