Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av en snakkende og gestikulerende Jonas Gahr Støre.
HEVE SATSENE: Ap-leder Jonas Gahr Støre signaliserer at han er åpen for å øke trygdesatsene. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Støre åpner for å øke trygdeytelser

Det skal være mulig å leve et trygt liv på ytelser som uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

Handikapnytt
Publisert 13.04.2023 09:00

(NTB og Handikapnytt:) Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpner for å gi mer i trygd, slik flere av Arbeiderpartiets fylkeslag har tatt til orde for.

– Det er en del som ikke kan være i jobb av ulike årsaker, og de skal også ha grunnlag for et trygt liv. Derfor mener jeg at vi skal se på, og vi har sett på, og justert en lang rekke ordninger for å gjøre det mulig å klare seg uten jobb, sier Ap-leder og statsminister Støre til NRK.

Debatt på landsmøtet

Senest i vinter avviste partilederen og regjeringen å øke utbetalingene permanent, men nå åpner han for å støtte partifellene som vil øke ytelser som uføretrygd og arbeidsavklaringspenger.

Saken er ventet å skape debatt på landsmøtet om tre uker.

Aftenposten har tidligere skrevet at så mange som 274 av 300 delegater kommer fra et fylkeslag som ønsker å øke trygdeytelsene. Flere fylkeslag krever en generell økning av ytelser som uføretrygd og alderspensjon og økte satser for sosialhjelp og økt barnetrygd.

Et trygt liv

– Det skal være slik at du kan leve et trygt liv også på de ytelsene. Det er en del av velferdsstaten. Og så har vi i løpet av fjoråret, i etterkant av pandemien, knyttet til høye strømutgifter, høye priser, gjort justeringer av en lang rekke satser, sier statsministeren.

Det skal være slik at du kan leve et trygt liv også på de ytelsene. Det er en del av velferdsstaten.

– Jeg er ikke prinsipielt imot noe av dette, vi må se på dette samlet.

Men Støre advarer samtidig kraftig mot å sette debatten om økte ytelser opp mot arbeidslinjen, som er et politisk mål om at flest mulig skal klare seg i jobb, og at det skal lønne seg å jobbe framfor å motta trygd.

Må droppe måltider

Nylig la Forbruksforskningsinstituttet Sifo fram en rapport som dokumenterer at uføretrygdede og funksjonshemmede er blant dem som rammes aller hardest av høyere levekostnader. I undersøkelsen svarer 13 prosent av de spurte at de opplever å måtte stå over måltider eller be om hjelp til å få råd til mat.

– Satsene må økes så det går an å leve av ytelsene. Det nytter ikke å sulte folk ut i jobb, sa sentralstyremedlem i Norges Handikapforbund og regionleder i NHF Sørvest, Guri Anne Nesdal Egge, til Handikapnytt.

Les mer: RAPPORT: FUNKSJONSHEMMEDE MÅ DROPPE MÅLTIDER FOR Å SPARE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.