Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stokkebø fotografert foran Stortinget.
JOBBPAKKE: Vi ønsker å bidra til flere hundre, kanskje tusener, inngang til arbeidslivet, sier stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø fra Høyre. (Foto: Cecilie Victoria Jensen)

Halv milliard i jobbpakke fra Høyre

Høyre vil bruke nær en halv milliard kroner på en pakke med tiltak som skal få flere funksjonshemmede i jobb. Det meste av pengene går til en ny avkortingsmodell som skal sikre at uføretrygdede tjener mer på å jobbe det de kan.

Ivar Kvistum
Publisert 23.11.2023 19:24

Mens SV og regjeringspartiene forhandler om statsbudsjettet for neste år, la Høyre i dag fram sitt alternative 2024-budsjett. Her viser partiet fram hva de vil bruke penger på neste år.

Blant satsingene fra Høyre er en jobb-pakke på nær 500 millioner kroner som skal sørge for at flere funksjonshemmede får mulighet til å jobbe.

Innholdet i pakken

I pakken er disse tiltakene:

  • 500 nye plasser i varig tilrettelagt arbeid (VTA): 82,4 millioner kroner.
  • 500 nye tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne: 82,25 millioner kroner.
  • Mer til funksjonsassistanse i arbeidslivet: 10 millioner kroner.
  • Reversering av kuttet i ordningen med frilans tegnsrpåktolker: 3,9 millioner kroner.
  • Opprettholde støtten til Helt Med på cirka samme nivå som i år: 5 millioner kroner.
  • Ny avkortingsmodell for uføretrygd, der man beholder fribeløp på 0,4G og innfører halvert avkorting opp til 1,2 G fra 1. juli 2024.
  • Folk med fantastiske evner

Disse tiltakene i sum skal bidra til å få flere i jobb, tror stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Høyre

– Det er altfor mange som står utenfor arbeidslivet, som har fantastiske evner og har lyst til å bidra, men som i dag ikke får mulighet. Med denne pakken ønsker vi å bidra til flere hundre, kanskje tusener, inngang til arbeidslivet, sier Stokkebø til Handikapnytt.

Han trekker fram betydningen av en endret avkortingsmodell.

– Det betyr at uføretrygdede får beholde mer av det de tjener om de jobber det de kan. Dette vil senke terskelen til arbeidslivet for mange, sier Stokkebø.

Styrker funksjonsassistanse

En annen del av jobbpakken er å gi mer til ordningen med funksjonsassistanse. Dette er en Nav-ordning som gjør at funksjonshemmede i ordinært arbeid får assistanse til praktiske gjøremål på jobben. I år gikk bevilgningen tom før sommeren, men 20 ekstra millioner kom på plass i revidert nasjonalbudsjett. Dermed kom ordningen i gang igjen.

I regjeringens budsjettforslag er ordningen foreslått styrket med 30,7 millioner kroner, til totalt 119 millioner kroner, men Høyre legger på 10 millioner til i sitt alternative budsjett.

– Funksjonsassistanse er en viktig ordning for at mange kan delta i arbeidslivet på en fullverdig måte. Derfor er det viktig å styrke den slik at folk får den tilretteleggingen de trenger, sier Aleksander Stokkebø.

Arbeidsuhellet Helt Med

Stiftelsen Helt Med er en ideell organisasjon som jobber for å inkludere personer med utviklingshemning i det ordinære arbeidslivet. I regjeringens budsjettforslag var fem millioner i statlig støtte kuttet, til tross for at stiftelsen ble trukket fram i statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale. Reversering av kuttet ligger altså inne i Høyres alternative budsjett.

Dette har Arbeiderpartiet forsikret var et arbeidsuhell, og partiet har forsikret at det skulle ryddes opp i budsjettforhandlingene på Stortinget.

– Vi fikser hele biffen! Dette er viktig å rette opp i! sa Ap-representant Torbjørn Vereide til fagbladet Fontene i oktober.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.