Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lubna Jaffery mellom Gunn Karin Gjul og Erlend Hanstveit
INVITERTE TIL SAMTALE: Likestillingsminister Lubna Jaffery sier om BPA-utredningen at den har omfattende dissenser. Her sitter hun mellom statssekretærene Gunn Karin Gjul fra Justisdepartementet og Erlend Hanstveit fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

Gjorde opp status for funksjonshemmede

Likestillingsministeren innrømmer at regjeringen ikke har gjort nok for funksjonshemmedes likestilling. Men i møte med funksjonshemmedes organisasjoner kom hun ikke med de store nyhetene som funksjonshemmede venter på.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 06.06.2025 11:10

– Det kom ingen nyheter i dette møtet. Men det er en fordel at departementene må forberede seg til møtet som et samlet kollegium, og det er en god måte å jobbe på, oppsummerer forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund (NHF).

Hun var til stede da regjeringen inviterte funksjonshemmedes paraplyorganisasjoner til en såkalt rundebordskonferanse om politikken for funksjonshemmede.

Forlenger handlingsplaner

Møtet var en anledning for likestillingsminister Lubna Jaffery og statssekretærene fra en rekke departementer til å presentere hva de har gjort for funksjonshemmede og hva de skal gjøre.

De mest konkrete nyhetene var at regjeringen vil forlenge handlingsplanene for både universell utforming og for likestilling av funksjonshemmede. Dette nevner Lubna Jaffery også i en kommentar til Tove Linnea Brandviks oppsummering av funksjonshemmedepolitikken de siste fire årene.

LES OGSÅ: Lover oppfølging (lenke).

En dagsaktuell oppdatering fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet var at de jobber med å finne en løsning for dem som står i fare for ikke å få arbeids- og utdanningsreiser.

LES OGSÅ: Ikke mer penger til jobbreiser (lenke). 

Etterlyser retningsvalg i BPA-politikk

Rundebordskonferansen var også en anledning for funksjonshemmedes organisasjoner til å minne regjeringen om hva som er viktig for dem.

Statssekretærene fra sju departementer fikk blant annet høre om funksjonshemmede som er gift, men ikke får bo sammen, om dem som hindres i å delta i idrett fordi det ikke er mulig for dem å komme til arenaene og treningene, om å ikke kunne kjøpe seg en cola på idrettsplassen fordi man ikke får elektronisk ID og tilgang på Vipps.

Selvfølgelig etterlyste flere av organisasjonsrepresentantene også en stortingsmelding om BPA og lovforslaget om å ta FNs funksjonshemmedekonvensjon inn i menneskerettsloven.

Lovforslaget kunne de regne med å få se utpå høsten, men ikke som en bursdagsgave til 75-årsjubilanten FFO allerede 1. september.

Om BPA sa Lubna Jaffery:

– Dette er et komplisert felt, for dissensene i utvalgets rapport er betydelige, og uenighetene om kostnader og ressursbehov ved endringer i ordningen er stor.

– Vi hører stadig om at det er stor uenighet, men dette handler om et retningsvalg, svarte Tove Linnea Brandvik.

Generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) syntes det var et godt møte.

– Men «the proof of the pudding» blir de faktiske politiske vedtakene, sier hun.

– Jeg opplever at vi har et samlet statssekretærkorps med likestillingsministeren i spissen som ser og er opptatt av det samme som oss, men vi er betydelig mer utålmodige og ønsker mer fart.

I møtet advarte Lilly Ann Elvestad om at det presset vi ser mot menneskerettighetene internasjonalt, også vil ramme Norge.

Måtte forlate møtet

Tom Tvedt, styreleder i Samarbeidsforumet Av Funksjonshemmedes Organisasjoner (SAFO) og leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), etterlyste universell utforming av samfunnet.

– Ikke først og fremst for funksjonshemmede, men også for den voksende eldre befolkningen.

Ingrid Thunem, leder i Unge Funksjonshemmede, minnet blant annet om den doble diskrimineringen skeive funksjonshemmede utsettes for og at dette må prege arbeidet mot diskriminering.

SAFOs daglige leder Janne Skei gjorde oppmerksom på at arbeidsbygg er unntatt fra krav om universell utforming.

– Da må funksjonshemmede på de arbeidsplassene vente på tilrettelegging.

– Jeg skjønner at man er utålmodig, men jeg tar innspillene på alvor, og det er også derfor vi inviterer til rundebordskonferansen, sa likestillingsminister Lubna Jaffery til Handikapnytt før møtet.

Hun hadde ikke anledning til å være til stede på hele møtet.

I intervjuet innrømmet hun at regjeringen ikke har jobbet godt nok med tiltakene som ble anbefalt i utredningen «På høy tid», om funksjonshemmedes likestilling.

– Dette er noe vi må ta på større alvor og jobbe hardere med.

LES VIDERE: Dommen over regjeringen (lenke).

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.