Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Håvard Kvarme med laptop foran seg på møterom
ERFAREN HR-RÅDGIVER: Ulikheter trengs for å skape fremdrift og verdier i bedriften, mener Håvard Kvarme. (Foto: Aker Solutions Stord)

Hedret for god rekruttering

Andelen funksjonshemmede i Aker Solutions Stord er altfor liten. Det sier Håvard Kvarme, selskapets HR-rådgiver som nettopp mottok pris for rekruttering av funksjonshemmede.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 19.05.2025 09:00

«Aker Solutions Stord har blitt anerkjent flere ganger for sitt arbeid via NHO, Nav Leder og intern i Aker-systemet. Det er Håvard som har stått i spissen og laget systemer for inkludering og endret liv til det bedre for så mange med både synlige- og usynlige funksjonsnedsettelser.»

Dette skrev juryen for Great Place To Work sin hederspris for inkludering av personer med funksjonsnedsettelse, i begrunnelsen for at Håvard Kvarme skulle få prisen. Hedersprisen fikk han i slutten av april.

Håvard Kvarme har jobbet med arbeidsinkludering i Aker Solutions Stord i mer enn ti år.

– Jeg har lært mye underveis og lærer fremdeles mye i dialogen med dem som vi rekrutterer. Jeg har hatt noen tanker og teorier som er blitt gjort til skamme og motbevist flere ganger, så jeg har hatt en læringskurve, selv om jeg mener jeg har de riktige verdiene og holdningene i utgangspunktet, innrømmer seniorrådgiveren i HR.

Kulturbygging

Det er ingen snarvei til mangfoldsrekruttering, skal vi tro Håvard Kvarme.

– Å satse på det i et halvt til ett år ville vært et dumt prosjekt. Det må gjøres over tid, ikke som et skippertak.

På spørsmål om andelen funksjonshemmede i staben til Aker Solutions Stord svarer han «Altfor liten», og legger til nettopp at det er en lang vei å gå.

– Men vi er i utvikling. Dette handler om å bygge kultur over tid. Ledere som for fem år siden var skeptiske og tenkte at det var merarbeid knyttet til å ansette funksjonshemmede, banker nå på døra mi med spørsmål om kandidater.

– Hva er verdien av mangfoldsrekruttering?

– Verdien for Aker Solutions er at vi får en arbeidsstokk som speiler samfunnet vårt, og vi trenger ulikheter for å skape fremdrift og verdier i bedriften. Hvis vi bare rekrutterer personer som ligner oss selv, er vi på feil vei.

– Hvorfor ser ikke alle denne verdien?

– Jeg tenker at arbeidslivet er blitt for preget av tanken på produktivitet og effektivitet, der kunden forventer et ferdig produkt på stadig kortere tid. Vi har ikke vært flinke nok til å trekke i bremsen. Vi tenker ikke utenfor boksen og ser ikke at vi får like god effektivitet av arbeidsmangfold.

Forankring hos ledelsen

– Hva kan andre som jobber med rekruttering, lære av det du gjør?

– Noe av det har jeg selv erfart: At det er viktig med forankring i ledelsen, at det blir en del av partssamarbeidet at mangfoldsrekruttering er noe vi skal jobbe kontinuerlig med og at vi er omforent om verdiene i bedriften, svarer Håvard Kvarme.

– Jeg har også hatt god effekt av å samarbeide med NAV. De har vært alfa og omega i kandidatsøk, jobben med å finne riktig match og tilrettelegging på arbeidsplassen.

Aker Solutions Stord har samarbeidet med NAV lokalt i flere år, men gikk inn i en strategisk parnerskapsavtale med NAV Sunnhordland i 2022.

– Den avtalen er forpliktende for begge parter; de skal hjelpe oss med rekruttering, og vi skal bidra til inkludering.

Historien gjentar seg

Håvard Lægreid er regionleder for NAV Sunnhordland og beskriver Aker Solutions Stord som en fremoverlent bedrift.

– De har tatt et viktig standpunkt som hjørnesteinsbedrift og er med på våre tanker om inkludering. Det har vist seg at de ønsker å inkludere dem som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet, og det har båret frukter, sier han.

– Hva kan andre bedrifter lære av Aker Solutions Stord?

– Ta det tydelige standpunktet, og som Håvard Kvarme viser til: Sørg for at det er lederforankret. Gi folk en sjanse, og våg å prøve. Hvis vi har en dialog vi går i dialog med bedriften om, tør de å prøve selv om kandidaten ikke har de formelle kvalifikasjonene.

Håvard Lægreid

LÆRERIKT SAMARBEID: Regionleder Håvard Lægreid i NAV Sunnhordland har samarbeidet lenge med Aker Solutions Stord.
(Foto: NAV)

– Hva har du lært av samarbeidet?

– Det er nok mye, men jeg kan peke på betydningen inkludering har for bedriften. Det gjør noe med hele arbeidsmiljøet, og det snakker jeg også med andre bedrifter om.

Håvard Lægreid gjenforteller en historie fra Håvard Kvarme:

– I et møte med en av avdelingene i Aker, hvor han informerte om en ny kandidat de skulle ta inn fra oss, rakk flere opp hånda og sa at de kunne fortelle en tilsvarende historie. Så der viste det seg allerede å være flere som gikk via NAV inn i Aker.

LES VIDERE: Akers erfaringer ble nettkurs (lenke).

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.