Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Mehdiya Sereroy.
FORDOMMER? Kanskje noen har bestemte forestillinger om hvordan funksjonshemmede ser ut og hva de kjører, tror Mehdiya Sereroy fra Larvik. (Foto: Privat)

Hun er for ung, «for utenlandsk» – og har for fin bil?

Daglig opplever Mehdiya Sereroy (40) hoderisting og sure blikk fordi hun parkerer på handikap-plassen. Men når hun går ut av bilen, ser de i bakken i stedet.

Av Ivar Kvistum
Publisert 16.07.2018 16:24

– Jeg hadde akkurat parkert da en eldre mann rev opp bildøra og ropte: «Ser du ikke hvor du parkerer?!»

Det er Mehdiya Sereroy fra Larvik som forteller.

Da hun hadde fått av seg sikkerhetsbeltet og gått ut av bilen, fikk pipa en annen låt.

Mehdiya halter kraftig etter å ha blitt rammet av polio som liten.

– Mannen ble flau og ropte unnskyld etter meg, det skal han ha.

Prøver å le av det

40-åringen med røtter i Kurdistan har liknende opplevelser nærmest daglig.

Da Handikapnytt tidligere i dag skrev en notis om nyhetsreportasjen til NRK, om funksjonshemmede som opplever å bli utskjelt og mistenkeliggjort fordi de parkerer fine biler på HC-plassene, kjente hun seg igjen.

Les også: TESLA-SJÅFØR I RULLESTOL UTSKJELT PÅ PARKERINGSPLASS

Enda hun ikke kjører Tesla.

– Jeg kjører mye både privat og på grunn av jobb. Derfor har jeg kjøpt en ny Mitsubishi Outlander, med ladbar hybridmotor, forteller hun.

Når hun setter fra seg bilen på en handikapplass, kommer blikkene, kommentarene og hoderistingen.

Jeg får virkelig gjennomgå. Men jeg prøver å le av det.

– Jeg får virkelig gjennomgå. Men jeg prøver å le av det. Samtidig synes jeg det er fint at det blir satt søkelys på dette, for å få bort noen fordommer, sier hun.

Fordommer?

Mehdiya mistenker nemlig at det er noen stereotype forestillinger om funksjonshemmede. Og det handler ikke bare om hva slags bil du kjører, men også hvem som sitter bak rattet.

– Mange forbinder nok funksjonshemmede med en bestemt type utseende, gjerne at du er eldre. Så om man er yngre, om du har et utenlandsk utseende og til alt overmål kjører en ny og fin bil, kommer reaksjonene.

For ordens skyld: Mehdiya Sereroy har tillatelsen i orden til å bruke HC-plassene:

– Jeg fikk parkeringsbevis første gang da jeg var 18 år gammel. Det blir fornyet for fem år om gangen av Larvik kommune, sier hun.

Produktbilde av en Mitsubishi Outlander.

FOR FIN? Mehdiya Sereroy kjører en slik bil, en Mitsubishi Outlander. Det vekker reaksjoner når hun parkerer på en handikap-plass. (Foto: Mitsubishi Motors)

Tesla-erfaringer

Men det kan også være en annen årsak til at folk reagerer når for eksempel en Tesla Model X svinger inn på handikapplassen. Kristoffer Foldøy fra Valestrandsfossen mener det også kan handle om opplevelser folk har med enkelte førere av de dyreste bilene.

«Det er sikkert alle typar menneske som køyrer både sletne skranglekassar og  Tesla X-modell, så ein skal ikkje laga båsar her. Men eg har sett eksempel på at nettopp dei finaste bilane, med ein person i bilen, tydelegvis ikkje har tid til å leita opp annan parkering enn handikappen. Dei parkerer fort, skvett ut av bilen og har tydelegvis ingen problem med førigheit. Kanskje har dei så god råd at dei også kan betale bota for feilparkering. Slikt går det an å irritera seg over» skriver han til Handikapnytt etter å ha lest notisen om den utskjelte Tesla-sjåfør.

Alle over en kam

Han understreker at han ikke vil skjære alle over en kam, heller ikke Tesla-eiere.

«Dei er nok i gjennomsnitt like lovlydige som oss andre vil eg tru. Det er nok ein promille av oss, eller ein prosent, som nyttar handikapp-parkering utan å ha rett på det. Men når ein skinande stor og prangande Tesla glir opp på ein handikapp-parkering utan at det set handikappa i bilen, blir det ekstra stygt å sjå på. Det er noko med rikdommen som køyrer over dei som gjerne treng plassen.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.