Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Celina Hagen holde opp en plakat der ordet "diskriminering" er streket over.
UTFORDRER EGET PARTI: Celina Hagen ber Kristelig Folkeparti bruke regjeringsposisjonen til å stanse diskriminering av funksjonshjemmede. (Foto: NHF)

I dag skammer jeg meg over å være medlem av KrF

MENINGER: Kjære KrF, dere sitter i regjering og styrer et land som ikke er for alle, og der funksjonshemmede blir sortert ut av samfunnet. Er ikke det utrolig flaut for et parti som har menneskeverd som sitt slagord? spør Celina Hagen i dette innlegget.

Av Celina Hagen
Publisert 10.02.2020 09:26

Oppdatering, 17. februar 2020: Les hva KrF-nestleder Olaug Bollestad svarer på dette innlegget: HANNAHS KAMP FOR Å KUNNE DELTA I SAMFUNNET, GJØR ET STERKT INNTRYKK

Kjære Kristelig Folkeparti!

Partiet hvor jeg har vært medlem i ti år. Partiet jeg som en fri og selvstendig ungdom meldte meg inn i, nettopp fordi KrF var partiet som tok folks frihet på alvor.

Partiet som kjempet for menneskeverdet for alle. Det skulle ikke være noe forskjell på mulighetene til Ali som bodde i slummen, eller Kjell Ingolf som bodde på Evje.

Visjonen var så klar, så tydelig og så ekte. Alle mennesker har den samme verdien, og politikken vår skulle sørge for at det også ble en realitet i hverdagen og de mulighetene man ble gitt.

Det gjorde meg så stolt at det var helt naturlig og en selvfølge å kjempe dag og natt for at politikken vår skulle bli en realitet.

For jeg var en vanvittig stolt KrF-er, og følte jeg hadde verdens viktigste oppgave i de ulike rollene dere gav meg, men i dag så skammer jeg meg over at jeg er medlem.    

Hvorfor? Det skal jeg nå fortelle dere.

Jeg var en vanvittig stolt KrF-er, og følte jeg hadde verdens viktigste oppgave i de ulike rollene dere gav meg, men i dag så skammer jeg meg over at jeg er medlem.    

Hannah Lunden. Landets modigste kvinne. Bor i Gjerstad. Samme fylke som partilederen til KrF.

KrF må tydeligvis kjenne henne, for dere bruker bilde av henne i kampanjer hvor dere skryter av KrF-gjennomslag i regjering.

Hannah er 19 år, og som 19 åringer flest har hun behov for å leve et fritt og selvstendig liv. Et liv hvor hun er sjef. Hvor hun bestemmer hvem hun skal treffe, hva hun skal studere, når hun skal legge seg, og hva hun skal ha til middag.

Med andre ord: Hun har samme behov som folk flest.

Les mer: HANNAH (19) SAKSØKER STATEN FOR RETTEN TIL ET FRITT LIV MED BPA

Men Hannah har ikke denne muligheten. Da hun var 14 år ble hun utsatt for en rideulykke som førte til at hun ble lam. På grunn av dårlige holdninger så vil nok mange tro at Hannah mistet sin frihet fordi hun ble avhengig av rullestol, men det stemmer ikke. Hannah mistet sin frihet fordi hun bor i Norge.

Hun mistet sin frihet til å leve livet akkurat slik hun ønsker fordi staten sviktet henne. Fordi politikken som føres i dette landet, ikke tar folks frihet på alvor. Hun mistet sin frihet på grunn av velferdsstaten.

Hun er nemlig avhengig av noe som kalles for brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Det er noe som mange funksjonshemmede er avhengig av dersom de skal leve det livet de ønsker, og ikke bare overleve i et samfunn som tydeligvis ikke har plass til funksjonshemmede.

Hannah er avhengig av assistanse 24/7 rett og slett for å leve. For å kunne studere. Være en kjæreste. Være i stallen.

Men Gjerstad kommune sier nei. De mener at 25 ulike hjemmesykepleiere kan hjelpe om natten. Mens vi på tilhørerbenken i rettssal 5 i Arendal måtte holde oss fast over det vi hørte, ble Hannah nødt til å legge ut om sitt eget privatliv.

Hannah har nemlig tatt staten til retten fordi de ikke gir henne frihet. Modige Hannah.

Hver eneste dag snakker jeg med funksjonshemmede som står i kamper vi andre ikke trodde var mulig.

Men Hannahs kamp mot systemet er ikke unik. Den er helt vanlig. Hver eneste dag snakker jeg med funksjonshemmede som står i kamper vi andre ikke trodde var mulig. Som kjemper om å få lov til å jobbe, studere, dra på fritidsaktiviteter, være sosial eller få legge seg når de selv ønsker. De kjemper også for å komme inn på nærbutikken. For å være med på bussen, eller ta toget.

Det eneste som er unikt med Hannahs historie, er at hun tar den til retten. Hun nekter at staten skal ta fra henne friheten til å leve. Som hun selv sa i rettssal 5: Jeg har et vedtak som sier at livet kan leves i frihet litt over 50 prosent. Ville dere godtatt det?

Dessverre så er det mange funksjonshemmede som må godta nettopp det. Fordi den diskrimineringen som regjeringen driver med fører til at feil folk skammer seg. Det riktige hadde vært om regjeringen skammet seg. Skammet seg over at unge mennesker mister sin frihet i landet de styrer.

Kampen for et inkluderende samfunn burde vært alle politikeres største kampsak, men dessverre er det en kamp funksjonshemmede kjemper alene.

Kampen for et inkluderende samfunn burde vært alle politikeres største kampsak, men dessverre er det en kamp funksjonshemmede kjemper alene.

Men nå er det nok.

Kjære KrF, dere sitter i regjering og styrer et land som ikke er for alle. Et land hvor mange tusen funksjonshemmede kjemper for å få lov til å leve, og ikke bare overleve. Et land hvor funksjonshemmede blir behandlet som mindreverdige. Er ikke det utrolig flaut for et parti som har menneskeverd som sitt slagord?

Men dere har muligheten til å gjøre noe med det. Dere er politikere fordi dere vil noe for verden. Dere er ikke politikere for å forsvare systemet slik det er i dag, men for å endre systemet slik at samfunnet blir slik dere ønsker. 

Kampen for et inkluderende samfunn er en kamp KrF tidligere var i førersetet for. Nå har dere havnet på defensiven. Ikke bli der for lenge. Det er nok av mennesker der ute som venter på sin frihet. En frihet dere kan gi dem. Det haster.

Tar dere utfordringen? Eller skal funksjonshemmede fortsatt bli sortert ut av samfunnet?

Celina Hagen er medlem i KrF og regionkontorleder for Norges Handikapforbund i Agder.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.