Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hannah og faren sammen.
TIL SAK FOR BPA: Hannah Lunden og faren hennes, Harald, går rettens vei for at hun skal få en assistanseordning som de mener er forsvarlig. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Hannah (19) saksøker staten for retten til et fritt liv med BPA

Hannah Lunden (19) anbefales av leger å ha brukerstyrt personlig assistanse (BPA) 24 timer i døgnet. Av kommunen har hun fått 15 timer assistanse i døgnet, men hjemmesykepleie på natt. Nå tar hun kampen til retten.

Stine Slettås Machlar
Publisert 22.01.2020 15:18

«Etter over 5 år med kamp, skal jeg endelig i retten mot staten 5. & 6. februar i Arendal. Jeg er overrasket over hvor dårlig Norge er på dette! Over hvor stor forskjell det skal være for meg og mine 19 år gamle medborgere. Etter en ulykke skal man ikke få den hjelpa man trenger?»

Det skriver 19-åringen på Facebook. Hun trekker Helse- og omsorgsdepartementet for retten i et forsøk på å få flere timer brukerstyrt personlig assistanse (BPA), slik at ordningen også dekker behov om natten.

Frihet som andre

Siden hun fikk personlig assistanse i 2015 har hun kjempet for flere timer med assistanse, men opplever å ikke bli hørt av kommunen.

– Jeg vil ha frihet som andre på min alder, jeg vil kunne legge meg når jeg vil og styre dagen min selv. Det får jeg ikke når jeg må hjem for å få hjelp etter klokka 21.30. Om jeg skal være ute senere en dag må jeg gjøre mindre en annen dag å få hjelp av familie og venner. Det føles ikke bra, sier Hannah Lunden til Handikapnytt.

Jeg vil ha frihet som andre på min alder, jeg vil kunne legge meg når jeg vil og styre dagen min selv.

Handikapnytt har tidligere skrevet om at politikere reagerer på kommunens behandling av Hannah. Les mer her: – SLIK SKAL IKKE EN 17-ÅRING MÅTTE LEVE

Føler seg verken sett eller hørt

Faren til Hannah, Harald Lunden, sier de som familie ikke føler seg hørt av kommunen.

– Kommunen mener de dekker Hannahs behov med å gi punktvise besøk fra hjemmesykepleien på natt. Men det gir ikke trygghet, siden de som kommer ikke kjenner Hannah og hennes behov, sier han.

Tre ganger har familien klagd saken inn til Fylkesmannen, som har gitt kommunen medhold i at punktvise besøk er godt nok.

– Vi føler ikke de ser Hannah som den 19-åringen hun er, og det behovet hun har for frihet og likeverd, sier far Harald Lunden.

Vil leve hele døgnet

På grunn av dette har familien nå takket nei til hjelpen fra hjemmesykepleien. Familie og venner bistår om natten i stedet.

– Det føles urettferdig at jeg må velge om jeg skal gå på do på natten eller leve på dagen. I russetiden fikk jeg vært med på halvparten, mens vennene mine kunne delta på alt. Slik burde det ikke være, sier Hannah.

Dette er bakgrunnen for at familien nå tar saken til retten. Hannah og familien hennes går til sak mot  staten, ved Helse- og omsorgsdepartementet, for å få prøvd Fylkesmannens vurderinger av kommunenes helsetilbud.

– Vi føler ikke at vi har noe annet valg. Kampen har gjort at vi har kommet nærmere hverandre som familie. Samtidig skal ikke Hannah behøve å være avhengig av meg til hjelp på denne måten. Jeg burde som far kunne være teit innimellom slik fedre skal være til tenåringsdøtrene sine, ler Harald.

Det føles urettferdig at jeg må velge om jeg skal gå på do på natten eller leve på dagen.

– Ikke et alternativ å gi seg

Sparepengene går med til advokat og rettsutgifter. Likevel er de klare på at de må ta kampen helt ut.

– Vi er veldig fornøyde med den BPA-ordningen jeg har i dag. Den har vært fantastisk og gir oss frihet, men vi vil ha den friheten hele døgnet, understreker de begge.

– Håpet er at vi nå skal bli hørt og at retten skal slå fast at tilbudet ikke er forsvarlig, men om ikke er vi forberedt på å ta kampen hele veien i rettssystemet også. Å gi seg er ikke et alternativ. Ingen har lyst til å leve et halvt liv, og ingen skal måtte gjøre det, slår Harald Lunden fast.

«Faglig forsvarlig»

Regjeringsadvokaten kommer til å argumentere for at Helse- og omsorgsdepartementet må frifinnes og tilkjennes saksomkostninger. Dette begrunnes, ifølge sluttinnlegget, med at man mener at vedtaket fra Fylkesmannen i Agder «bygger på korrekt rettsanvendelse, og er gyldig».

Videre hevder regjeringsadvokaten at saksøkerens krav til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen er oppfylt, og at «kommunens tilbud om hjemmesykepleie på natt er faglig forsvarlig».

«Saksøkers behov krever ikke tilstedeværelse til enhver tid – det er ikke kontinuerlig – og gir derfor ikke rett til å få tjenester på natt organisert som BPA», argumenterer regjeringsadvokaten, og anfører videre:

«Kateterisering er uansett å anse som helsehjelp, som ikke kan kreves inkludert i en BPA-ordning.»

Regjeringsadvokaten kommer til å føre vitner fra helse- og omsorgstjenestene i Gjerstad kommune.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.