Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De tre poserer sammen på bilde.
HOLDER KONTAKTEN: Pappa Harald, Hannah Lunden og statssekretær Line Miriam Sandberg ble enige om å holde kontakten videre. (Foto: Ivar Kvistum)

– Slik skal ikke en 17-åring måtte leve!

Når Hannah Lunden skal ut med venninnene sine, må hun være hjemme klokka 21.30. For da er det slutt på assistansetimene. 17-åringens historie opprører statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ivar Kvistum
Publisert 30.01.2018 23:02

I fjor høst ble Hannah Lunden kjent for mange i Norge gjennom dokumentarserien «Søsken» på TV2.

Tidligere i dag møtte hun og faren hennes, Harald, statssekretær Line Miriam Sandberg i Helse- og omsorgsdepartementet.

Anledningen var presentasjonen av rapporten «Mitt liv – mitt ansvar!» fra Uloba – Independent Living Norge.

Les mer om presentasjonen av rapporten her: NY RAPPORT: RETTEN TIL BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE HAR SPILT FALLITT

Pest eller kolera

Her fortalte Hannah om hvordan for få BPA-timer legger sterke begrensninger på hvordan hun kan leve.

Om natten, for eksempel, er hun avhengig av hjemmesykepleie. Om hun må på do, risikerer hun å måtte vente så lenge at det er for sent.

Eller hun må få hjelp av moren sin. Og det er ikke ålreit når man snart er 18 år, forklarte hun de mange frammøtte i Oslo Konserthus.

– Å få hjelp av hjemmesykepleien eller moren sin, blir som å velge mellom pest og kolera, sa hun med et ironisk smil.

Å få hjelp av hjemmesykepleien eller moren sin, blir som å velge mellom pest og kolera.

Hannah og Line i samtale.

LEVE SOM ANDRE 17-ÅRINGER: Line Miriam Sandberg har ingen problemer med å forstå Hannah Lundens ønske om å leve et vanlig ungdomsliv. (Foto: Ivar Kvistum)

Frihet mer enn helse

Faren til Hannah, Harald Lunden, forklarte hvordan familien har kjempet for å få en tilfredsstillende BPA-ordning helt siden datteren skadet seg i en rideulykke i 2014.

Han forklarte at Sunnaas sykehus mente hun trenger BPA 24 timer i døgnet. Fra kommunen har de fått et vedtak på 15 timer.

Problemet, mener han, er at tilbudet ikke tar høyde for hvordan en 17-åring skal leve livet sitt.

– Det er ikke mulig å få et godt tilbud om BPA når det alltid blir vurdert opp mot helse. For det Hannah trenger, er frihet! sa faren.

Kommunene er ikke egnet

Hannah selv hadde følgende beskjed til statssekretær Sandberg:

– Når en kommune kan overstyrer vurderinger er gjort på Sunnaas sykehus, der jeg var i sju måneder, viser det at den ikke er i stand til å styre BPA etter hensikten. Denne ordningen må styres statlig! sa Hannah.

Uverdig

17-åringens historie gjorde et sterkt inntrykk på statssekretæren. Etter presentasjonen av Uloba-rapporten var hun raskt fremme hos Hannah og Harald Lunden for å samtale. Og de ble enige om å holde kontakten.

Til Handikapnytt sier Sandberg:

– Det var dette som gjorde sterkest inntrykk på meg i dag. At en 17-åring må ringe hjemmesykepleien for å få hjelp om natta … det er uverdig. Og det skal jo ikke være slik at hun må hjem så mye tidligere enn de andre når hun er med venninner ut, sier Sandberg.

Politikeren fra Senja konkluderer på karakteristisk vis:

– Æ blir forbainna!

Hannah og Harald blir intervjuet på scenen.

SLITER MED KOMMUNEN: Hannah Lunden og faren hennes, Harald, fortalte åpent om konsekvensene av å få for få BPA-timer. (Foto: Ivar Kvistum)

Vi må handle

Men til tross for de sterke historiene ville ikke statssekretæren peke på noen konkrete løsninger for å bringe BPA-ordningen tilbake på rett kjøl.

Hun ville i hvert fall ikke signalisere om hun støtter eller avviser Ulobas krav om at BPA må ut av helse- og omsorgslovgivningen og aller helst ut av kommunene.

– Jeg lover å ta med meg denne rapporten og det jeg har fått høre her i dag inn i den vurderingen vi skal gjøre. Er det nødvendig må vi evaluere ordningen mer. Men vi kan ikke bare evaluere. Vi må også handle, sa Sandberg.

Fornøyd

Hannah Lunden var selv godt fornøyd med det hun fikk sagt om livet sitt og om betydningen av brukerstyrt personlig assistanse.

– Ja, jeg føler at jeg fikk fram noe viktig. Selv om det kom noen tårer, sier hun til Handikapnytt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.