Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett
BURDE VÆRT EN RETTIGHET: Idrettspresident Zaineb Al-Samarai mener aktivitetshjelpemidler burde vært en rettighet også for voksne funksjonshemmede. (Arkivfoto: Georg Mathisen)

Idrettspresidenten: – Hjelpemidler til aktivitet burde vært en rettighet

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai er skuffet over at det ikke kom mer penger til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år i avtalen om neste års statsbudsjett mellom SV og regjeringspartiene.

Handikapnytt
Publisert 08.12.2023 20:04

(NTB og Handikapnytt:) 3. desember kunne SV og regjeringspartiene Ap og Sp presentere avtalen om neste års statsbudsjett.

Avtalen inneholdt ingen styrkning av ordningen med aktivitetshjelpemidler til funksjonshemmede over 26 år.

I sitt alternative forslag til statsbudsjett hadde SV lagt inn 25 millioner kroner mer til ordningen enn det regjeringen hadde satt av, men dette ønsket overlevde ikke budsjettforhandlingene.

Dermed blir det bare 60 millioner kroner i ordningen neste år, som er en prisregulering av det samme beløpet som i år var brukt opp 13. februar. Det gjorde at det ikke var mer støtte å få fra ordningen i 2023.

Burde vært en rettighet

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai er skuffet over dette. Ikke bare fordi hun mener beløpet er for lavt, men også fordi hun og Idrettsforbundet burde hatt samme ordning for aktivitetshjelpemidler til voksne som til barn og ungdom:

– Vi mener denne ordningen skulle være rettighetsfestet, slik at alle som har nedsatt funksjonsevne kan få aktivitetshjelpemidler. Det er avgjørende for at de skal kunne ta del i samfunnet på lik linje med de funksjonsfriske, sier Al-Samarai i en uttalelse sendt til NTB.

Dette er også primærkravet til Handikapforbundet og andre organisasjoner av funksjonshemmede.

Svekkelse av ordningen

Regjeringen legger opp til å øke egenandelen for utlån av nye aktivitetshjelpemidler, mens egenandelen for brukte hjelpemidler reduseres.

– Vi er positive til at det skal bli lettere å låne aktivitetshjelpemidler, men mye av dette utstyret er spesialtilpasset og kan derfor ikke lånes ut til andre. Samlet betyr dette en svekkelse av ordningen, og det vil neppe gjøre det enklere for personer med funksjonsnedsettelse å være aktive i samfunnet, påpeker idrettspresidenten.

Hun er fornøyd med at bevilgningen til inkludering av barn og unge økes med 50 millioner kroner.

– Det er positivt, og samtidig helt nødvendig for å redusere barrierer for barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.