Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Idrettspresidenten på et podium. Navnet hennes lyser på en skjerm bak henne.
KRITISK: Idrettspresident Berit Kjøll mener det ikke er mulig å skape en inkluderende idrett uten aktivitetshjelpemidler. (Foto: Pernille Ingebrigtsen, Norges idrettsforbund)

Idrettspresidenten: – Sterkt beklagelig

Idrettspresident Berit Kjøll er svært kritisk til at regjeringen ikke legger mer penger på bordet til aktivitetshjelpemidler for voksne.

Ivar Kvistum
Publisert 12.05.2022 16:03

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum torsdag presenterte regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, var det uten en eneste krone mer til ordningen som gjør det mulig for funksjonshemmede over 26 år å få støtte til aktivitetshjelpemidler.

Les mer: LUKKER LOMMEBOKA FOR FYSISK AKTIVITET

Dette til tross for at de 55 millioner kronene som var bevilget til ordningen over statsbudsjettet, var brukt opp allerede 25. februar. Etter det vil alle søkere bli avvist. Det reelle behovet i ordningen er beregnet til 200 millioner kroner i året.

En forutsetning

Norges idrettsforbund er blant dem som har bedt regjeringen om å legge mer penger inn i ordningen i revidert nasjonalbudsjett.

Men for første gang på fire år skjedde ikke det i år.

Idrettspresident Berit Kjøll er svært kritisk.

– Aktivitetshjelpemidler er en forutsetning for at bevegelseshemmede skal ha mulighet til å kunne delta i fysisk aktivitet på linje med resten av befolkningen, sier hun i en pressemelding i dag.

Mangfold og inkludering

Kjøll minner om at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen så sent som for to dager siden holdt sin likestillingspolitiske redegjørelse for Stortinget. Der sa hun at det er viktig for regjeringen å bekjempe diskriminering av funksjonshemmede.

– Uten at aktivitetshjelpemidler sikres til de som trenger det, vil idretten aldri klare å innfri myndighetenes mål om mangfold og inkludering i idretten. Dette er sterkt beklagelig, sier Berit Kjøll.

Uten at aktivitetshjelpemidler sikres til de som trenger det, vil idretten aldri klare å innfri myndighetenes mål om mangfold og inkludering i idretten. Dette er sterkt beklagelig.

Ber Stortinget rette opp

Nå retter hun en appell til Stortinget, som skal behandle og vedta det reviderte nasjonalbudsjettet.

– Vi oppfordrer Stortinget til å øke bevilgningen til aktivitetshjelpemidler betydelig når revidert nasjonalbudsjett behandles. I statsbudsjettet for 2023 bør regjeringen omgjøre ordningen til å være en såkalt overslagsbevilgning, slik at alle er sikret støtte til hjelpemidler ved behov, sier Kjøll i pressemeldingen.

Samtidig er ikke idrettspresidentens misfornøyd med alt som ble presentert fra regjeringen i dag. Hun er godt fornøyd med at regjeringen foreslår en styrket ordning for utlån av bruktutstyr gjennom utstyrssentraler som vil gi flere mulighet til å delta i idretten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.