Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Faksimile av nyhetsoppslaget på et bilde av et kalenderblad der det står 1. april.
SPØK: Nyheten om at flere grupper enn funksjonshemmede må få del i BPA-ordningen, var selvsagt en aprilspøk.

Ingen borgerstyrt personlig au pair

Handikapnytts aprilspøk om at småbarnsforeldre og næringslivsledere bør få brukerstyrt personlig assistanse skapte god stemning.

Ivar Kvistum
Publisert 01.04.2022 20:24

– Vi kan trolig ikke forsvare prinsipielt at BPA skal være forbeholdt funksjonshemmede når også andre grupper i samfunnet kan oppleve å ha et like stort og rettmessig behov for assistanse i hverdagen.

Det sa Norges Handikapforbunds nestleder Magnhild Sørbotten til Handikapnytt i en artikkel som ble publisert 1. april 2022.

De aller, aller fleste som leste saken, delte og kommenterte den i sosiale medier, ga tydelig uttrykk for at de gjennomskuet vår lille aprilspøk.

«Tok meg ett minutt», innrømmet Ann-Marit Sæbønes, tidligere ordfører i Oslo og leder for Arbeiderpartiets ressursgruppe for politikken for funksjonshemmede.

Ikke bare ble vi gjennomskuet som en glassmanet i sommersol, men mange av dere syntes dette var gøyalt.

Så for å gjøre det klinkende klart: Det blir ingen BPA på småbarnsforeldre i tidsklemma, heller ikke aleneforsørgere, med mindre de har en funksjonsnedsettelse. Heller ikke investorer, næringslivsledere eller gründere kan gjøre regning med å få BPA i stedet for au pair.

Og Handikapforbundet kommer heller ikke til å foreslå at man bruker prinsippet om borgerlønn for å utdele BPA-timer likt til alle.

Når spøken vår ble gjennomskuet så enkelt, var det tilsiktet. Vi lager ikke aprilspøk primært for å lure noen, men for å underholde litt. Det blir ekstra gøy når dere lesere vil være med på leken. Ellers i året er det nok alvor i våre spalter.

I fjor klinket vi til med «nyheten» om at det blir promillegrense og alkolås på elektriske rullestoler.

Men kunne det vært sant? Kunne noen funnet på å gå seg så grundig bort i argumentasjonen at de vil gi folk BPA for å preppe langrennsskiene og polere Teslaen?

Neppe. Handikapforbundets nestleder Magnhild Sørbotten har alle fire hjulene trygt plassert på bakken. Hun kommer ikke til å skjene ut på den måten hun later som i vår aprilspøk. Heldigvis.

I den grad det finnes en moral eller brodd i vår lille lek med funkisbevegelsens likestillingsideologi, må det være at prinsipper alene ikke er noen garanti for alltid å tenke kloke tanker og velge rett.

Det mener jeg 365 dager i året.

Ha en fin helg.

Ivar Kvistum
Ansvarlig redaktør i Handikapnytt


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.