Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detalbilde av hånd som trykker på en heisknapp.
HEISGEBYR KR 1000: Utleieren krevde 1000 kroner mer i husleie for at rullestolbrukeren skulle få bruke heisen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Krevde ekstra husleie for at rullestolbruker skulle få bruke heisen

Husleia var 9500 uten heis og 10500 kroner med heis. Rullestolbrukeren tok saken til Diskrimineringsnemnda og fikk medhold.

Ivar Kvistum
Publisert 06.05.2021 11:04

Det var i mars 2018 at kvinnen som bruker rullestol, flyttet inn i leiligheten hun hadde leid i en helt ny tomannsbolig.

Leiligheten ligger i andre etasje, og hun hadde ønsket seg den framfor leiligheten i første etasje fordi den har balkong og en gang som det var praktisk å sette fra seg rullestolen i.

Siden det er montert heis i bygningen, var det heller ikke noe problem med adkomsten.

Det var bare én hake:

Dersom kvinnen ønsket å bruke heisen, måtte hun betale 1000 kroner mer i husleie per måned – 9500 kroner uten heis og 10 500 kroner med heis.

Dette er diskriminerende, mente leieboeren, som var avhengig av heisen for å komme seg opp til sin egen leilighet og dermed ikke hadde mulighet til å velge bort ekstrakostnaden i husleien.

Hun bestemte seg for å ta saken til Diskrimineringsnemnda.

For dyrt å drifte heisen

Firmaet som leier ut boligen, ser saken annerledes og avviste i tilsvaret til Diskrimineringsnemnda at de har diskriminert noen.

Da bygningen sto ferdig og var klar til å leies ut, ble leiligheten i første etasje annonsert som tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Når det gjelder leiligheten i andre etasje, ble det ikke nevnt noe om heis i annonsen på Finn.no. Og det var helt bevisst.

Huset ble nemlig oppført med heis for å få husbankfinansiering, men utleieren ville holde kostnadene nede og husleia konkurransedyktig lav. Derfor ønsker ikke huseieren å koble til heisen, siden det vil øke driftskostnadene.

Siden det bare er én boenhet i andre etasje, vil det ikke svare seg å drifte heisen, argumenterte utleieren. Dette var bakgrunnen for at han krevde økt husleie for heisen.

Fikk tilbud om første etasje

Overfor nemnda forsvarte utleieren seg også med at rullestolbrukeren fikk tilbud om å leie leiligheten i første etasje, som skal ha samme utforming, men utgang til hage i stedet for egen veranda.

Men kvinnen som klagde, mener dette ikke er relevant for spørsmålet om husleieøkning for heis i andre etasje. Hun mente at hun uansett ville bli stilt dårligere fordi hun på grunn av funksjonsnedsettelse måtte ta til takke med det hun mener er en mindre attraktiv bolig.

Utleieren på sin side argumenterte med at leiligheten er likeverdige.

Lempe kostnadene over på funksjonshemmede

Diskrimineringsnemnda støtter klageren.  Selv om hun kunne valgt å leie leiligheten i første etasje og dermed sluppet unna de ekstra utgiftene, mener nemnda at det ikke får betydning for vurderingen av klagesaken.

«Selv om det finnes alternativer, skal ikke en person med funksjonsnedsettelse måtte ta til takke med det som for den personen oppleves som et dårligere alternativ», konstaterer nemnda i en enstemmig uttalelse.

Selv om det finnes alternativer, skal ikke en person med funksjonsnedsettelse måtte ta til takke med det som for den personen oppleves som et dårligere alternativ.

Nemnda mener at det ikke er et saklig formål å legge alle ekstrakostnadene med heisen til de leietakerne som er avhengig av heis på grunn av sin funksjonsnedsettelse.

I stedet kunne utleieren bakt kostnadene inn i husleien til alle som ønsker å leie i andre etasje.

Kinnen leide leiligheten i 20 måneder, og hadde dermed merkostnader på 1000 kroner på grunn av utleierens krav om «heis-avgift». Dette er bakgrunnen for at nemnda fastsatt et erstatningsbeløp på 20 000 kroner som utleieren skal betale til kvinnen.

Hun flyttet fra leiligheten i november 2019.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.