Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Fasaden på NTNU speiles i Nidelva om natten.
MANGFOLD UTEN FUNKSJONSHEMMEDE: På NTNU i Trondheim har de ett studium om funksjonshemmede og et annet om likestilling og mangfold. Nå kommer kritikken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kritikk mot NTNU for mangfoldsstudier uten funksjonshemmede

Funksjonshemmede er ikke nevnt i planen for studiet «Likestilling og mangfold» ved NTNU i Trondheim. Martine Eliasson i Norges Handikapforbunds Ungdom kritiserer universitetet for å gjøre funksjonshemmedes likestillingskamp usynlig.

Stine Slettås Machlar
Publisert 30.01.2020 17:24

– Funksjonshemmede er en minoritet som burde være en del av del av mangfoldet vi ser på i samfunnet, sier Eliasson.

Hun er utdannet sosionom,  har selv studert ved  NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og er nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) i Trøndelag. Hun er dessuten ansatt som likepersonkoordinator i Norges Handikapforbund.

Sammen med Miranda Moen skrev Martine Eliasson nylig et innlegg i Adresseavisen der hun kritiserte at funksjonshemmede utelates i NTNUs studier om likestilling og mangfold.

«Slik det ser ut nå bidrar NTNU til en større, strukturell usynliggjøring av funksjonshemmedes likestillingsutfordringer», skriver de to i innlegget.

– Når vi snakker om funksjonshemmede, burde man se på likestilling eller det manglende likestillingsgrunnlaget, sier Martine Eliasson til Handikapnytt.

Trengs å drøftes

Hun mener derfor det er viktig at funksjonshemning blir debattert og diskutert i sammenheng med likestilling og mangfold i samfunnet.

– De jeg har snakket med som går på studiet, sier funksjonshemmede og funksjonshemning verken er et emne eller en del av pensum. NTNU sier at de drøfter tema litt, men for meg blir det feil. Jeg mener at man ikke får tatt opp likestilling og mangfold skikkelig om vi ikke også tar opp funksjonshemmede på lik linje med etnisitet, kjønn og seksualitet, sier Eliasson.

Jeg mener at man ikke får tatt opp likestilling og mangfold skikkelig om vi ikke også tar opp funksjonshemmede på lik linje med etnisitet, kjønn og seksualitet.

– Funksjonshemmede burde bli sett på som en likeverdig minoritet som også blir diskriminert og kjemper for likestilling slik som de andre temaene studiene tar opp. Det føler jeg ikke de gjør, legger hun til.

– Er en del av undervisningen

Professor Guro Kristensen ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier sier studiet også tar opp funksjonshemning.

– Det er rett at vi ikke har et eget emne om funksjonshemning, men vi er bevisste på at vi også skal inkludere dette tema også i de emnene vi har, sier hun til Handikapnytt.

– Det er også slik at når vi skal lage et studie, ser vi på de andre emnene skolen tilbyr. Vi mener skolen har mange emner om funksjonshemmede fra før, så som skole dekker vi det godt, sier Kristensen.

Portrettfoto av Martine Eliasson.

KRITISERER NTNU: Martine Eliasson er nestleder i NHFU Trøndelag. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ønsker ikke egne studier

Et av studiene som har mye fokus på funksjonshemmede er masterstudiet Funksjonshemning og samfunn, som Eliasson selv har tatt. Hun sier:

– For meg blir det litt sært å si at man dekker noe i andre studier og at man trenger et eget studium om funksjonshemning . Det blir litt som om funksjonshemmede er i en egen særstilling i samfunnet, sier hun og legger til:

– Det studiet jeg tok, satte ikke fokus på likestilling og minoritet, og det er det vi trenger at det blir. Jeg mener at et eget studium om funksjonshemning og samfunn ikke hadde ikke vært nødvendig om funksjonshemning hadde vært inkludert på samme måte som kjønn, etnisitet og seksualitet i studiet om likestilling og mangfold, forklarer Eliasson.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.