Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Speidere lærer om funksjonshemmede
Ser du dette merket på en speiderskjorte, har du møtt en speider som kan en del om det å være funksjonshemmet.
KFUK-KFUM-speidernes prosjektleder for mangfold og inkludering, Emma Holen, viser frem utskriften av det som skal bli et speidermerke. På FN-dagen for funksjonshemmedes rettigheter 3. desember lanserer de funksjonsvariasjonsmerket.
Barrierefri fritid
– Vi er tidlig i fasen med å utarbeide merket, men vi har vært i kontakt med Unge Funksjonshemmede, som vi er knyttet til gjennom sertifiseringsordningen Barrierefri fritid. Og så har jeg et arbeidsutvalg med noen speidere som skal hjelpe meg, sier hun.
Emma Holen skisserer ulike slags oppgaver speiderne må løse for å få funksjonsvariasjonsmerket.
– De yngste kan for eksempel få prøve hvordan det er å ikke kunne se. For de eldre blir det mer kunnskapsoppgaver, der de lærer hva funksjonsvariasjon handler om. Det kan også bli turer inspirert av «Ingen grenser», der deltakerne «får» en funksjonsnedsettelse.
Rovere, det vil si de eldste speiderne, og speiderledere får allerede tilbud om kurs i normer og diskriminering, hvor funksjonsvariasjon er et sentralt element.
Flere mangfoldsmerker
Funksjonsvariasjonsmerket er det andre speidermerket i prosjektet for mangfold og inkludering. KFUK-KFUM-speiderne har allerede lansert merket Stolt, som handler om kjønnsuttrykk og seksuell orientering. Neste år planlegger de å lansere merker som viser at speiderne har lært om urbefolkninger, antirasisme og sosioøkonomiske forskjeller.
– Hva er formålet med merkene?
– Formålet er å øke kunnskapen om mangfold i organisasjonen. Visjonen vår er at rundt våre leirbål er det plass til alle. I kurset og merket om funksjonsvariasjon skal man lære om det å møte barrierer og at man blir hemmet av hvordan samfunnet vårt er bygd opp. Hvis vi får til å tilrettelegge, kan alle være med, og det er også viktig å se på normene i vår egen organisasjon og justere dem så flere kan være med.
– Hvor stor er funksjonsvariasjonen rundt leirbålene i dag?
– Jeg vet ikke prosentandelen, men jeg har inntrykk av at det er en del funksjonshemmede, blant annet gående rullestolbrukere, sier Emma Holen.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!