Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Judy Heumann.
STOR BETYDNING: Judy Heumann har hatt stor betydning for funksjonshemmedes rettighetskamp og har vært rådgiver for to amerikanske presidenter. (Foto: Uloba)

Levende legende til Independent Living-festivalen

Judy Heumann – en av de viktigste lederne i kampen for funksjonshemmedes rettigheter i USA gjennom mer enn 50 år – deltar på Ulobas Independent Living-festival i juni.

Ivar Kvistum
Publisert 26.05.2021 15:52

Så du dokumentarfilmen «Crip Camp» på Netflix? Den handlet om ungdomsleiren «Camp Jened», som skulle bli startskuddet på amerikanske funksjonshemmedes borgerrettskamp og det som skulle bli Independent Living-bevegelsen.

I filmen møter du blant andre den unge Judy Heumann. Hun var en av deltakerne på leiren og ble en av de viktigste lederskikkelsene i den nye bevegelsen.

Les mer i Handikapnytts filmanmeldelse: CRIP CAMP – ET FANTASTISK NÆRBILDE AV RETTIGHETSKAMPENS PIONERER

Og nå kommer Judy Heumann til Norge – vel å merke digitalt.

Fredag 4. juni kan du høre og se henne på webinaret Likestillingsbrølet, som er en del av Independent Living-festivalen arrangert av Uloba – Independent Living Norge.

Clinton, Obama, Uloba

Judith Ellen «Judy» Heumann har brukt livet på å kjempe for funksjonshemmedes likestilling, rettigheter og anerkjennelse. Hun har blant annet vært rådgiver for to presidenter, Bill Clinton og Barack Obama, i spørsmål om funksjonshemmedes rettigheter.

En kjent hendelse fra hennes liv i kamp var den såkalte «Heumnan vs. Board of Education»-saken i 1970. Myndighetene i New York City nektet henne lærergodkjenning fordi man mente at hun ikke ville kunne evakuere seg selv eller elevene i tilfelle brann.

Dermed saksøkte hun byens skolestyre for diskriminering og vant fram gjennom et forlik. Dermed ble hun den første rullestolbrukeren bak et kateter i New York.

Med referanse til president Franklin D. Roosevelt (som selv var polioskadd) hadde en lokalavis følgende overskrift: «You Can Be President, Not Teacher, with Polio» (Du kan bli president, men ikke lærer, om du har polio).

En av de store

– Judy Heumann har hatt en helt avgjørende betydning for Independent Living-bevegelsen i USA, som Uloba har sin ideologi fra, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm.

Judy Heumann har hatt en helt avgjørende betydning for Independent Living-bevegelsen i USA.

Hun framhever Heumann som en av de store aktivistene i bevegelsen, og har møtt henne flere ganger.

– Jeg har inntrykk av henne som en sosial, inkluderende person som også er kunnskapsrik og målrettet ,sier Melstrøm.

Heumann er invitert til å snakke om hvordan Independent Living-bevegelsen oppsto i USA på 1970-tallet og hvorfor den fortsatt er relevant i dag.

– Vi ser at kampene ennå ikke er vunnet, og at vi ikke må glemme de kampene vi har stått i tidligere. Vi må kjenne historien for å kunne drive aktiv kamp for våre menneskerettigheter, sier Ulobas Rådgiver Ihra-Lill Scharning, som har intervjuet Heumann.

Uløste utfordringer

Webinaret Likestillingsbrølet vil rette søkelyset mot flere uløste likestillingsutfordringer, blant annet at kvinner får mindre assistanse enn menn og at funksjonshemmede som søker om assistanse til foreldrerollen, blir truet med varsling til barnevernet.

Les mer: SØKER ASSISTANSE FOR Å VÆRE FORELDRE – BLIR TRUET MED BARNEVERNET

Foruten Judy Heumann deltar blant andre Adolf Ratzka fra Independent Living Institute, forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund og generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba. Webinaret blir ledet av den kjente Tiktok-humoristen Morten Skau.

Les mer om Morten Skau: – RULLESTOLBRUKERE ER IKKE LAGET AV PORSELEN. VI TÅLER EN VITS

Din avatar i paraden

Independent Living-festivalen er mer enn webinar. Den tradisjonelle Stolthetsparaden går av stabelen lørdag 5. juni, men i år som i fjor blir paraden heldigital.

Nytt av året er at du denne gangen kan delta med din egen avatar – en figur som er din stedfortreder og representant i den digitale paraden.

Avatarene er tegnet for anledningen av Anette Moi, og allerede fra 1. juni kan du ta oppstilling i paraden og finne deg en parole.

Lørdagen avsluttes med Stolt natt. Vertskap for den digitale festen blir Dora Thorhalldstottir og Sebastian Tjørstad. Og på scenen står artisten Odd Rene Andersen med sin trio.

Tradisjonen tro blir det også utdeling av Stolthetsprisen på Stolt Natt. Denne gangen røper arrangørene at det blir delt ut to priser, i tillegg til en ærespris.

Mer informasjon om Independent Living-festivalen finner du på Ulobas nettsider ved å klikke her (ekstern lenke).

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.