Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Modell i rullestol. Bilde av Louise innfelt.
STORT BEHOV: Designer Louise Linderoth (innfelt til høyre) med designernavnet Lou Dehrot, har gjort seg bemerket for sine «sittende jeans» jeans for rullestolbrukere. (Foto: Gina Tricot og Bengt Sigvardsson)

Louise satset på jeans for sittende – nå selges klærne hennes hos Gina Tricot

– Det betyr mye å kunne handle i samme butikken som andre, særlig for unge jenter, sier Louise Linderoth, motedesigner og rullestolbruker.

Stine Slettås Machlar
Publisert 12.05.2021 16:50

I fjor høst kom Gina Tricot med en kolleksjon jeans for rullestolbrukere, og til sommeren kommer de med enda en.

Jeansene er designet av svenske Louise Linderoth, som selv er rullestolbruker.

Under designernavnet Lou Dehrot har hun gjort seg bemerket med sine «sittende» jeans.

På Louises jeans er det mer stoff bak på rumpa og mindre stoff foran. Det gir en fremoverlent balanse slik at linningen ikke strammer på magen foran og man unngår en glippe bak.

Utsolgt

Da de to variantene, en tettsittende og en for vordende mødre, ble lansert i Norge fjor høst, ble de utsolgt fra kjedens nettbutikk på få dager.

– Det var veldig gøy, og et tydelig tegn på hvor stort behovet er for tilpassede jeans, sier Linderoth.

– Det er himla viktig at man skal kunne velge å ha på seg hva som helst, men min egen erfaring og tilbakemelding fra folk jeg har pratet med er at jeans er veldig vanskelig å finne når man bruker rullestol. Spesielt noen man orker å ha på seg en hel dag. Det trykker alltid et sted, så jeans er virkelig noe som trengs å tilpasses for flere ulike kropper, sier Linderoth.

Jeans er veldig vanskelig å finne når man bruker rullestol. Spesielt noen man orker å ha på seg en hel dag.

Detaljbilde av jeansene.

EGET MERKE: Louise Linderoths jeans er utformet slik at de skal være behagelige for folk som sitter. Merket hennes er Lou Dehrot.

Mangfold i motekontekst

For designeren har det betydd mye å få samarbeide med Gina Tricot.

– Gina Tricot er jo det største kommersielle kles-kjeden for jenteklær i Sverige, og det er en tydelig markering i at de satser på dette.

Designeren peker på at et så stort firma har stor påvirkningskraft, og at det kan ha positive følger.

– Da jeg var ung og ikke helt ville akseptere ryggmargsskaden og kroppen min, så man en person i rullestol på en sykehusreklame og maks det. Det gjør noe med selvbildet. Det å kunne se en person med en kropp som ligner ens egen i en nettbutikk eller på en reklame i motekontekst, gjør en stor forskjell.

Som andre

Louise Linderoth understreker også betydningen av å kunne handle der alle andre handler, og sier dette særlig er viktig for unge jenter.

– Jeg tror det betyr mye å ha muligheten til å handle i samme butikker som venner gjør. Og at det er viktig å kunne kjenne seg som alle andre, noe man jo skal kunne gjøre, men som ikke alltid er enkelt.

Det savnet Louise selv som tenåring, og da hun begynte på moteutdannelsen, kjente at hun ville gjøre noe med det.

– Det kjennes som min oppgave å også være den personen som endrer motebildet for funksjonshemmede, slik jeg selv hadde trengt. Så jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å være en som styrker funksjonshemmedes representasjon i samfunnet og bidrar til at hverdagen blir lettere. Det er stort å få lov til det!

Det kjennes som min oppgave å også være den personen som endrer motebildet for funksjonshemmede, slik jeg selv hadde trengt.

Louise sitter med en skisseblokk i fanget og studerer klær som henger på et stativ.

MANGFOLD I MOTE: Designeren Louise Linderoth vil gjøre mennesker med funksjonsnedsettelse mer synlig i motebildet. (Foto: Gina Tricot)

Forskningsplaner

Veien hun har startet på vil hun fortsette på fremover også.

– Vi har en ny kolleksjon med jeans som en fortsettelse av den forrige. Den kommer nå i sommer. Etter det håper jeg å kunne fortsette samarbeidet med Gina Tricot. Drømmen er å gjøre andre plagg også. Selv om jeg og folk jeg har snakket med opplever jeans som det største problemet, er det behov for tilpasninger også på andre plagg for at de skal være optimale for rullestolbruk, sier Linderoth.

I tillegg til arbeidet med å forberede kolleksjon nummer to, tar hun for tiden en master i motedesign. Hun håper på sikt å kunne forske på mote, funksjonshemmede og reklame.

– Jeg syns det temaet er utrolig spennende og vil gjerne fortsette å bidra til mer kunnskap og søkelys på området. Det håper jeg å få lov til.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

– Trenger slike designere

Gina Tricot er også svært fornøyde med samarbeidet.

– Moteverdenen trenger designere som Louise, som tør å utfordre. Mote er for alle, og vi er alle forskjellige. Det er det som er vakkert. Sammen kan vi hjelpe hverandre, og ved å skape en økt bevissthet om hullene som finnes, kan vi ta neste skritt mot en mer åpen og inkluderende industri.

Det skriver Anna Örneblad, leder for markedsoperasjoner og kommunikasjon i Gina Tricot, i en e-post til Handikapnytt.

Hun håper de kan inspirere andre aktører i moteindustrien til å lage lignende kolleksjoner og samarbeid i fremtiden.

Ble nektet å bruke modeller i rullestol

Louise Linderoth gjorde seg bemerket i moteverdenen før hun fikk jeans-avtalen med Gina Tricot.

Under Stockholm Fashion Week i 2017 gikk det amerikanske motemagasinet Vogue i taket av begeistring over det de mente var «kanskje den mest inspirerende kolleksjonen» av alt som ble presentert.

I London Fashion Week året etter var mottakelsen like positiv.

Kalddusjen kom da hun skulle vise klærne under moteuken i København og ble nektet å bruke modeller i rullestol. Dermed trakk hun seg fra arrangementet, noe som fikk stor oppmerksomhet.

Les mer om Loise Linderoth her: HYLLET AV MOTEMAGASINET VOGUE – MEN BLE NEKTET Å BRUKE RULLESTOLER PÅ CATWALKEN

– Problemet kom til overflaten, konstaterte hun overfor Handikapnytt.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.