Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hanne i rullestol prøver jakken.
DETALJENE AVGJØR: Kragen på jakken har mer helling enn en vanlig jakke, og hetten er laget for å opprettholde synet i alle retninger. Produktekspert Hanne Eriksson i Hjelpemiddeleksperten har prøvd ut alle produktene i sortimentet. (Foto: Bjørn Kollerud)

Ny nettbutikk skal kle opp rullestolbrukere

Ny nettbutikk spesialiserer seg for klær som er designet spesielt med tanke på rullestolbrukere. Men spesialklær er dyre, og leder Anders Nupen Hansen i Landsforeningen for Ryggmargsskadde mener støtteordningene burde vært bedre.

Bjørn Kollerud
Publisert 10.05.2021 09:25

Rullestolbrukere har spesielle tekniske og funksjonelle behov når det gjelder klær.

Man skal kunne bevege seg uten at jakken krøller seg på magen, og ryggen kryper oppover når man bruker armene på hjulene. Klær skal være komfortable og funksjonelle, ikke minst skal de se bra ut.

Behov i markedet

– Vi opplevde at det var et udekket behov i markedet, men vi kunne ikke dekke dette gjennom å etablere fysiske butikker rundt om i landet; det ville ikke være økonomisk regningssvarende. Dermed ble ideen om å lage en nettbutikk født, forteller daglig leder Vegard Løkken hos Hjelpemiddeleksperten.

Selskapet har nylig lansert nettbutikken Funkyfit.no, som tilbyr klær for rullestolbrukere.

Mye spennende på markedet

Han forteller at det har vært en tidkrevende prosess å utvikle en brukervennlig nettbutikkløsning og bygge opp en kolleksjon som dekker brukergruppenes behov.

Hanne Eriksson viser fram ermet på jakken.

HENSYN TIL HJULENE: Både skalljakken og isolasjonsjakken har ekstra armlengde. Nedre del av ermene er designet for å holde jakken borte fra hjulene og har også et ekstra, slitesterkt lag.

– Vi har brukt en del tid og ressurser på å bygge opp nettbutikken, fordi den henvender seg til forbrukermarkedet, sier Løkken.

– Det er et nytt område for oss, som primært jobber med produkter på Nav-avtale. Men det har vært spennende å oppdage hvor mange funksjonelle klær for rullestolbruker som finnes på markedet rundt om i verden, og det har vært givende å bygge opp en kleskolleksjon, som til nå ikke har vært tilgjengelig for norske brukere.

Bestilling og betaling for kjøp av klær i Funkyfit.no gjøres på samme måte som ved andre nettkjøp. Det er fordi klærne ikke dekkes av Nav; du må kjøpe dem for egne midler.

Grunnstønad
  • Kjøp av spesialklær for rullestolbrukere dekkes ikke av Nav, men du kan få grunnstønad for ekstra slitasje på klær og sengetøy.
  • Grunnstønad etter folketrygdlovens paragraf 6-3 bokstav g) kan kun ytes som følge av slitasje på klær og sengetøy. Dette som følge av uvanlig ofte vasking, eller at selve bruken medfører ekstra slitasje.
  • Sats 1 for grunnstønad som følge av slitasje på klær er 8232 kroner per år/686 kroner per måned.

Koster mye penger

 Anders Nupen Hansen, leder i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (Lars), mener det burde vært annerledes.

– Det er høyst beklagelig at rullestolbrukere ikke får dekket kjøp av handikaptilpassede klær. Det er ingen som kjøper disse klærne, hvis man ikke har behov for de produktegenskapene de leverer, sier han.

Spesialtilpassede klær koster mye penger. Vi snakker om et prisnivå på linje med dyre merkevarer. Ytterjakker kan koste 2000–4000 kroner.

– Det sier seg selv at dette blir en krevende å kjøpe disse privat for mange brukere. Poenget er at man ikke har noe valg. Skal man ha funksjonelle, rullestoltilpassede klær, kan man ikke kjøpe disse på Cubus, sier Lars-lederen.

Rullestolbrukeres merkostnader til kleskjøp sammenlignet med ikke-funksjonshemmede, bør settes på dagsordenen, mener han:

– Jeg mener denne typen klær bør dekkes av Nav på linje med tekniske hjelpemidler, sier Anders Nupen Hansen.

Hanne Eriksson i rulletstolen viser hvordan buksen sitter bak.

SITTER SOM ET SKUDD: Rullestolbukse med lang glidelås har høy elastisk linning bak og noe lavere liv foran. Dette gjør at buksa sitter som et skudd når man blir sittende i rullestolen. I tillegg har buksen lang glidelås foran, og lengre ben.

Krevende satsing

Vegard Løkken hos Hjelpemiddeleksperten forklarer at utfordring er at kundegruppen er begrenset.

Samtidig må butikken ha en kolleksjon som inkluderer ulike størrelser og vi må ha et lager som gjør at man er leveringsdyktig til enhver tid.

– Det krever mye av oss. Vi må også holde en løpende kontakt med ulike produsenter, så vi kan gi kjøperne nyheter, sier Vegard Løkken.

Lanseringen av nettbutikken funkyfit.no er et pilotprosjekt, men Vegard Løkken forteller at mottagelsen har vært så positiv at man legger planer for å tilby flere produkter.

Ikke minst har koronasituasjonen bidratt til å gi satsingen en kickstart, forteller han.

– Først må vi få erfaring fra hva brukerne ønsker seg, men vi ser allerede på mulighetene til å utvide sortimentet. For å få en direkte tilbakemelding, vil vi også presentere klærne på fysiske messer, når det lar seg gjøre.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.