Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Illustrasjonsbilde av mann i rullestol som trener med vektmanualer i treningsstudio.
BEDRE HELSE I RULLESTOL: Doktorgradsstipendiat Linn Christin Risvang ved Norges idrettshøgskole vil finne ut hvilke positive helseeffekter styrketrening og optimalisert ernæring kan gi rullestolbrukere. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Forskning skal gi færre beinbrudd og bedre helse for rullestolbrukere

Kan styrketrening og riktig kosthold gi færre brudd, bedre muskelfunksjon og bedre mental helse hos rullestolbrukere? Det skal forskere ved idrettshøgskolen finne ut, og du kan bidra til forskningen.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 08.08.2023 09:27

En av fire rullestolbrukere opplever ett eller flere brudd i løpet av livet, blant annet på grunn av lav beintetthet.

Et forskningsprosjekt ved Norges idrettshøgskole har til hensikt å finne ut om styrketrening og optimalisering av kosthold kan ha positive helseeffekter, spesielt på beinhelse, muskelfunksjon og mental helse.

Bredt samarbeid

Studien gjennomføres i Oslo, Bergen og Trondheim. Samarbeidspartnere er Sunnaas sykehus, Norges idrettsforbund, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Idrettsklynge Vest og Høgskolen på Vestlandet.

– Nå er vi i gang med rekruttering til tredje runde i Oslo som skal starte opp i august/september. Vi håper å få med 15–20 personer der, forteller prosjektansvarlig og doktorgradsstipendiat Linn Christin Risvang.

En ny runde i Trondheim og i Bergen er i gang, og det jobbes med å få nok en gruppe i Bergen i høst.

Målgruppe og kriterier

Målgruppen for studien er kvinner og menn mellom 18-60 år, og den skal omfatte 60 personer. Kriteriene for å kunne komme i vurdering er:

  • Rullestolbruker mer enn 50 prosent av våken tid
  • Ingen beinbrudd siste 6 måneder
  • Medfødt eller ervervet skade som bakgrunn for rullestolbruk
  • Aktuelle diagnoser: komplett eller ukomplett ryggmargsskade (minst 2 år gammel), ryggmargsbrokk, CP, dysmeli, hoftedysplasi og amputasjon», ryggmargsbrokk, CP, dysmeli, hoftedysplasi og amputasjon
  • Stabil helsestatus uten kontraindikasjoner for styrketrening
  • Ikke gravid eller planlagt graviditet neste 6–12 måneder

Trening og tilpasset kosthold

Prosjektet innebærer 24 uker treningsstudie i Oslo, Bergen eller Trondheim.

Ved trekning deles deltakerne i gruppe A) trening og ernæringsgruppe eller og B) ernæringsgruppe.

Gruppe A har tre styrkeøkter av 60 minutter de fire første ukene med veiledning på teststedet, samt månedlige veiledede økter. De får også individtilpasset optimalisering av kosthold. Gruppe B får individtilpasset optimalisering av kosthold.

Begge gruppene skal gjennomføre sin vanlige fysiske aktivitet. De skal også gjennomføre styrketester, blodprøve- og kostholdsanalyser, måling av beintetthet, og kroppssammensetning, samt utfylling av spørreskjema før, midtveis og etter studieperioden.

Mange vil være med

Deltakerne følges opp digitalt via en app, men de må ha mulighet til å komme inn på kartlegging og ulike testdager i hele perioden, så man kan ikke bo for langt unna teststedene.

Interessen for å delta har vært stor.

– 110 personer har meldt sin interesse. 55 av dem har vært inne på testing, og 34 personer er blitt inkludert.

Risvang tror dermed ikke det blir vanskelig å få fylt de resterende 26 plassene selv om noen faller utenfor kriteriene.

– Har du en progredierende diagnose, kan du dessverre ikke delta. Heller ikke hvis du er kvinne og i overgangsalderen, fordi den påvirker beinhelsen, forklarer Risvang.

Håpet er at vi skal kunne bruke funnene direkte ut mot samfunnet. Å kunne implementere et prosjekt i kommunene, frisklivssentraler etc.

Portrett

FORSKER: Linn Christin Risvang er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. (Foto: Norges idrettshøgskole)

Hvordan bruke resultatene best

Hver runde varer i seks måneder. Den siste avsluttes før påske 2024. Deretter skal Risvang analysere dataene og konkludere. Studien er hennes doktorgradsprosjekt.

De som er i treningsgruppen blir også invitert til å være med på fokusintervjuer så prosjektet kan høste mest mulig erfaring.

– Så skal vi finne ut hvordan resultatene skal brukes videre. Håpet er at vi skal kunne bruke funnene direkte ut mot samfunnet. Å kunne implementere et prosjekt i kommunene, frisklivssentraler etc., forteller Risvang.

Alle som deltar i studien, får gavekort på 500 kroner. Reiseutgifter må man dekke selv.

– Men det er store fordeler med å være med. Man får god oppfølging, sjekket helsemarkører og får kosttilskudd dekket ved behov. Man får også tilgang på en del tester som ikke gjøres vanligvis, ivrer Risvang.

Vil du vite mer eller melde deg på prosjektet, kan du lese mer på Norges idrettshøgskoles nettsider.

Du kan også kontakte forskningsleder Linn Christin Risvang på e-post: linncr@nih.no

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.