Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frode heier og pusher mens John trener i romaskin.
STÅR PÅ: John Nicolaysen (85) har trent med Frode Fyllingsnes i flere år. Begge to er opptatt av å kunne opprettholde hverdagsfunksjonene.
Frode instruerer John som trener styrke.

Frode mener rullestolen gjør ham til en bedre personlig trener

Frode mener rullestolen gjør ham til en bedre personlig trener

– Jeg ser behov hos kundene som andre ikke like lett får øye på, sier personlig trener og rullestolbruker Frode Fyllingsnes (29). Han mener det bidrar til et inkluderende miljø på senteret at også treneren må be om hjelp av og til.


I en mursteinsbygning på Frekhaug i Meland kommune i Hordaland holdes døra åpen med en rosa kettlebell.

Det skal vises at du er på vei inn i et treningsstudio.

Like innenfor, i en rød skinnsofa, sitter John Nicolaysen (85) og drikker kaffe med damene i pensjonistgjengen. Det har han gjort en god stund.

Frode Fyllingsnes (29) ruller bort for å spørre om han er klar for dagens treningsøkt.

– Straks! Må bare drikke opp kaffen først, smiler Nicolaysen.

– Ja, ja, du får komme når du er klar, da, ler Frode.

– Verdens beste trener

Han gir gass med den elektriske stolen og runder hjørnet inn til røde treningsapparat og en lukt av kalk og svette, styrkerommet på Max Fitness Frekhaug. Frodes andre hjem.

– Gjør jeg det rett? spør en middelaldrene kvinne som er i full gang på romaskinen.

– Du kan skru litt ned på motstanden, så du får fokusert mer på teknikken. Den er viktigst, men ellers er det veldig bra jobba, svarer Frode blidt.

Hun retter seg opp i ryggen, ser på journalist og fotograf og utbryter:

– Han der, han er verdens beste trener!

Felles forståelse

Det får ikke treneren med seg, for han er allerede langt inne i samtaler med flere andre kunder på senteret som bare må hilse. Frode kjenner alle, og alle kjenner ham.

Omsider kommer også John Nicolaysen, klar for første treningsøvelse: knebøy. Trener Frode strekker ut hendene sine og ber han ta tak. Stødig drar John seg opp og setter seg ned på benken igjen.

– 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 … og 10! Bra jobbet! Trekk pusten godt nå, og ta deg en pause, sier treneren.

John tar knebøy. Frode sitter i rullestolen foran ham og holder ham i hendene for å gi støtte.

KNEBØY: Frode Fyllingsnes gir tydelige tilbakemeldinger når John Nicolaysen gjennomfører dagens knebøyprogram.

Nicolaysen trekker pusten og slår fast:

– Det er bra Frode holder meg i form. Jeg er blitt en eldre mann, men alderen bryr meg ikke så mye. For meg er det viktigst at formen er god så jeg kan klare meg selv. Og Frode forstår det, sier han og nikker mot treneren sin med et smil.

– Personlig syns jeg det er en fordel at jeg selv er handikappet. Det gjør at jeg kan sette meg inn i situasjoner som er viktige, og i behov kunden har som andre kanskje ikke ser like lett. Som at balanse er viktig for deg, John, slik at du ikke faller når du er alene, påpeker Frode.

Personlig syns jeg det er en fordel at jeg selv er handikappet. Det gjør at jeg kan sette meg inn i situasjoner som er viktige, og i behov kunden har som andre kanskje ikke ser like lett.

John Nicolaysen bekrefter det med balansen, og reiser seg opp med Frodes hender som håndtak.

Mer enn bare trener

En annen av senterets kunder, Sindre Emanuel Sæbø (19), har stått litt på sidelinjen, men når 85-åringen skal trene på nettopp balanse, er han parat. 

Mellom fargesterke kettlebels setter Nicolaysen det ene benet foran det andre til han er igjennom sikksakkløypa og fremme ved nedtrekksapparatet. Bak han går Sæbø i tilfelle fall. Den personlige treneren roser dem begge.

– For meg er det viktig at alle bidrar med det de kan og at de gjør så godt de kan. Disse to jobber veldig bra på hver sin måte. Vi har alle kvaliteter som vi bør ta vare på.

Frode ligger i benken mens Sindre legger vekter på benkpress-stangen.

TRENING MED TRIVSEL: Sindre Emanuel Sæbø hjelper Frode Fyllingsnes å legge til rette så benkpress er mulig. Dette er en gren Fyllingsnes har vunnet mange konkurranser i.

Sæbø er det han og Frode Fyllingsnes kaller «elev». Litt mer spesiell og nære enn en hvilken som helst annen kunde. Han hjelper også til når han ikke trener på Max Fitness selv.

– Frode er en motivasjon. Han viser at du uansett forutsetning kan klare det du har som mål. Det blir liksom litt vanskelig å klage over en tung vektstang når du bare er sliten og han som rullestolbruker tar et sett til. Da vil du bare presse deg litt ekstra, smiler Sæbø.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Hjelper hverandre

I fire av de seks årene Frode Fyllingsnes har drevet Max Fitness med to kompiser har Sindre Sæbø vært her mye mer enn treningstimene sine.

– Frode ser at jeg har en verdi og gir meg oppgaver jeg mestrer. Jeg føler meg hjemme her på en måte jeg som autist ikke har gjort før, forteller han.

– Sindre og jeg hjelper hverandre. Han trenger hjelp til noe og jeg til noe annet. Det er det som er så fint her, at vi alle kan utveksle det vi kan og lære av hverandre. Vi har alltid noe å bidra med alle sammen, understreker Frode Fyllingsnes.

Portrettfoto av Frode.

STYRKE: Frode Fyllingsnes tilbringer all sin tid på Max Fitness Frekhaug som han og to kompiser startet i 2013. Stedet er hans andre hjem og kundene som en utvidet familie. Det blir mye trening på han selv også.

Det er et slikt sted han har forsøkt å skape. Et sted der hver enkelt opplever å kunne bidra.

– Når folk treffer meg, skal jeg være den siste. Til å dømme. Folk skal kunne være seg selv med meg, legger han til.

Når folk treffer meg, skal jeg være den siste. Til å dømme. Folk skal kunne være seg selv med meg

29-åringen har vunnet flere konkurranser i benkpress, men det er ikke det som er fokuset hans. For Frode ble trening både hobby og karriere selv om han er rullestolbruker. Det håper han beviser for folk at de må bli kjent med han som person og ikke bare gjøre seg opp en mening ved første øyekast.

– Vi må bli kjent med alle mennesker og finne deres styrker. Det er folk flinke til her. Kanskje fordi jeg ber om hjelp, da er det nok lettere for andre å spørre også. Sånn sett blir vi en sammensveiset stor Max Fitness-familie.

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 06/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.