Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Nytt treningstilbud får helseministeren til å svette
Med en frisk funkobic-økt innvier helseminister Bent Høie det nye treningstilbudet som Sunnaas sykehus har skapt for funksjonshemmede i Oslo. Studio 99 skal tilby rehabilitering på dagtid og egentrening om kvelden.
Nå skal det lukte svette i det gamle apoteket på Aker sykehus i Oslo.
Lokalene er pusset opp for å gi rom til treningslab Studio 99, et treningssenter der alt utstyr og alle fasiliteter er tilrettelagt for bevegelseshemmede.
Det er Sunnaas sykehus som står bak nyskapningen, som ligger i tilknytning til flere andre rehabiliteringstilbud på det gamle Oslo-sykehuset.
Trygt fellesskap
På dagtid skal senteret brukes til rehabiliteringsopplegg som pasienter blir henvist til.
På kveldstid, derimot, overtar frivilligheten.
Landsforeningen for Ryggmargsskadde i Oslo, Akershus og Østfold (LARS Øst/Oslo) tilbyr trening i senteret hver tirsdag og torsdag, fra klokka 17.00 til 19.30.
Tilbudet er ikke bare for egne medlemmer, men for alle funksjonshemmede som ønsker være med.
Vi trenger et sted som kjennes trygt, der vi ikke opplever å være annerledes.
Marianne Hjelmen leder LARS Øst/Oslo, og hun gleder seg stort over at tilbudet endelig er blitt virkelighet. Dette er noe foreningen har arbeidet lenge sammen med Sunnaas for å få på plass.
– Treningsfellesskapet er viktig. Vi trenger et sted som kjennes trygt, der vi ikke opplever å være annerledes, sier hun til Handikapnytt.
Helseminister i treningstøy
Den offisielle åpningen av senteret ble foretatt onsdag 12. september, av helseminister Bent Høie.
Men det ble ikke klippet noen snorer denne formiddagen. I stedet hadde statsråden trukket i treningstøyet for å delta i en økt funkobic. Altså aerobic tilrettelagt for sittende.
– Trening og fysisk aktivitet er svært viktig for å kunne mestre sitt eget liv. Det er veldig bra at vi har fått på plass et treningstilbud som er tilpasset, og hvor det er fagfolk til stede, sier Bent Høie.
Handikapnytt spør helseministeren om hvordan liknende tilbud kan skapes i andre deler av landet.
– Jeg forstår at andre vil ha noe liknende. Men dette må lages ut fra de lokale forutsetningene. Og her i Oslo, med så mange innbyggere og nærhet til Sunnaas, er det annerledes enn om du er på et lite sted, svarer Bent Høie.
Men han legger til at det er mulig å få til lokale løsninger i samarbeid med idretten.
Videooverføring av gruppetrening
Daglig leder Britt Marie Rak ved treningslab Studio 99 forteller at tilbudet ikke kommer til å være begrenset til dem som bor så nær Aker sykehus at de har mulighet til å trene der.
På nyåret starter et prosjekt der man skal prøve ut gruppetimer med videooverføring, slik at man kan være med på treningen selv om man befinner seg helt andre steder i landet.
Til sammen ti personer skal rekrutteres til å være med på prosjektet.
– Det blir jo selvsagt ikke helt som å være fysisk til stede, men vi vil finne ut om deltakerne opplever fellesskap og samhørighet med dem de trener med selv om de er på hvert sitt sted, sier Britt Marie Rak.
Tilpassede apparater
Studio 99 er lagt opp til at alle apparater skal kunne brukes med rullestol. Du slipper forflytning fra rullestol til apparatets sete om du for eksempel skal trene brystpress eller andre styrkeøvelser.
Innstillingen av alle apparatene skjer dessuten elektronisk, slik at du slipper å måtte flytte manuelt på vekter.
Og selvsagt: Det er et betydelig større innslag av håndsykler i kardioavdelingen på Studio 99 enn hva du finner på andre treningssentre.
Bruke mer av kroppen
Jørgen Sanner er en av dem som allerede har kastet seg over det nye tilbudet. Han deltar i et tremåneders rehabiliteringsprogram på dagtid, og vil også bruke muligheten til egentrening på kveldstid.
Han har erfart at jevnlig trening er av stor betydning, ikke minst mot smerter som skyldes belastning og slitasje.
– Nå bruker jeg trening som smertebehandling, sier han og forklarer hvordan han som rullestolbruker hele tiden får en ensidig belastning på armer og skuldre.
Nå bruker jeg trening som smertebehandling.
– Her får jeg brukt andre muskler enn til daglig. Hele skulderleddet er i bruk, ikke bare den ene bevegelsen nedover som brukes til forflytning, sier han.
Mer muskler!
Jørgen Sanner har prøvd vanlige treningssentre, men konkludert med at de ikke passer ham.
– Her derimot er apparatene tilpasset rullestolbrukere. Og med touch-betjening for innstillinger slipper jeg å bry andre når jeg skal trene, forteller han.
Lene Westerberg har samme erfaring. Hun har allerede rukket å bli husvarm.
– Målet er å få mer muskler, ler hun.