Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mariannes kampvilje ble tent da noen gjorde narr

Av: Stine Slettås Machlar Foto: Geir Dokken
Publisert 03.01.2017 09:24

Vi må komme oss ut av møterommene og ta kampen for funksjonshemmedes rettigheter ute på gata, mener Marianne Knudsen. 17-åringen med det store politiske talentet har på kort tid etablert seg som en stemme som blir hørt.

Øynene gnistrer, og hun hopper nesten ut av den elektriske rullestolen når hun forteller oss hvorfor hun ble med i Norges Handikapforbund sin ungdomsorganisasjon for litt over et år siden.

– Jeg har møtt mange handikappede som er blitt så vant med å leve et liv hvor de møter urettferdighet at de tenker: det er sånn det skal være. Jeg har lyst til å være til inspirasjon. Jeg vil på en måte stå opp for, og stå sammen med, ungdom og si ifra når ting ikke er greit. Vi skal ikke akseptere at folk behandler oss urettferdig bare på grunn av kroppene våre, sier Marianne Knudsen fra Trondheim.

Oppvåkningen på holdeplassen

Selv vokste Marianne opp i en familie der det som for mange er uvanlig, var vanlig.

Både hun og tvillingbroren har cerebral parese. Han litt hardere rammet enn henne. Likevel hadde foreldrene en tanke om hverdagen og fremtiden deres.

– Foreldrene mine sydde ikke puter under armene mine. De ønsket å oppdra meg som alle andre. Det førte til at jeg ble veldig sta som barn, på den måten at jeg skulle gjøre det samme som alle andre gjorde. Hvis noen andre gikk opp trapper, så skulle jeg  krype opp trappene.

Først da Marianne var tidlig i tenårene, gikk det opp for henne at det kanskje ikke var like selvfølgelig for alle at hun skulle være med, som det var for foreldrene og barndomsvennene hennes.

Marianne husker godt episoden som vekket engasjementet for likestilling i henne. Det var på en bussholdeplass hjemme i i Trondheim for tre–fire år siden.

En buss stoppet og en person med nedsatt funksjonsevne strevde med å komme seg på. To ungdommer så på og gjorde narr:

– Jeg så to gutter som  var ganske gamle, etterligne noen som hadde spasmer på en veldig negativ måte. Det var nesten som håning. Da begynte jeg å stille spørsmål. Bare fordi man har en funksjonshemming, så skulle man bli sett på med andre øyne, forteller Marianne.

Makt i sin munn

Etter denne opplevelsen begynte ungjenta å legge merke til ting i samfunnet som hun syntes var urettferdig. Hun så hvordan urettferdigheten gikk utover menneskers liv.

Det førte til at hun ble meldte seg inn i Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU, en organisasjon som er i sterk vekst og medvind etter flere år i tilbakegang.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


DEBATTGLAD: 17-åringen Marianne Knudsen lar aldri en debatt gå fra seg og bruker mesteparten av fritiden på organisatoriske verv.

I løpet av de siste par årene har NHFU blitt en arena for unge, engasjerte funksjonshemmede og løftet fram en rekke unge, sterke stemmer.

En av dem er Marianne. Kort tid etter at hun meldte seg inn, ble hun leder i lokallaget i Trondheim. Siden har hun markert seg tydelig, i lokalmiljøet så vel som hele landet med sine tekster om urettferdighet. Ofte skriver hun leserinnlegg til avisene om livet som funksjonshemmet.

Les en av Mariannes tekster her: TVUNGET TIL Å SYNGE BARNESANGER

i fjor ble hun kåret til Årets Funkis av Norges Handikapforbund under Funkisdagen, den årlige folkefesten som hvert år pendler mellom Bergen og Stavanger.

Vil gjøre Handikapforbundet «crazy»

På landsmøtet i Norges Handikapforbunds Ungdom i Trondheim i november, ble Marianne Knudsen valgt som styremedlem. Ingen fikk flere stemmer enn henne. Posisjonen vil hun bruke til å skape mer synlighet. 

– Jeg har vært med en stund i Handikapforbundet, og jeg irriterer meg over at engasjementet forblir på møterommet. Det er litt sånn at det kun er møter. Men jeg tenker  det er utrolig viktig at man kommer ut i samfunnet og har aksjoner, står på stand, får ytret seg sin, bli hørt og bli sett, sier hun.

PÅ NHFU-LANDSMØTET I TRONDHEIM ARRANGERTE GIKK MARIANNE KNUDSEN I BRESJEN FOR EN DEMONSTRASJON PÅ NORDRE GATE. SE VIDEOREPORTASJEN HER.

Marianne vil dra folk ut av møterommet:

– Vi må inspirere til at man tar skrittet utenfor boksen, gjøre noe litt sprøtt og crazy, slik at vi får frem budskapet mye sterkere enn det man gjør når vi er innenfor fire vegger. For det er jo det vi jobber for! Vi jobber for å være likestilt; vi jobber for å ha de samme mulighetene. Da må man faktisk gå ut fra det møterommet og gjøre noe med det også.

Marianne har en spesiell ungdomsdrøm. Hun vil ta over plassen til Erna Solberg. Bli den nye Jens Stoltenberg.

Men det er langt frem i tiden. Først må hun fullføre videregående, flytte hjemmefra, bli selvstendig, studere og kanskje dra på den språkreisen hun har drømt om i noen år.

HELE INTERVJUET MED MARIANNE KNUDSEN LESER DU I HANDIKAPNYTTS UTGAVE 06/16.

Klikk her for å kjøpe digital tilgang til bladet. Du kan både kjøpe enkeltutgaver, enkeltsider og tegne digitalt abonnement.

Klikk her for å tegne et abonnement på Handikapnytt. Fyll inn informajonen i e-posten. Abonnementet koster 300 kroner for seks utgaver.

Klikk her for å melde deg inn i Norges Handikapforbund. Da mottar du Handikapnytt som et gode inkludert i medlemskontingenten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.