Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Märtha Louise på huk, klapper noen hundevalper.
Prinsesse Martha Louise foretar den offisielle åpningen av Hundeskolen Veivisere i regi av Norges Blindeforbunds førerhundanlegg på Ås. Prinsessen fikk møte et valpekull. Ikke lenge etter ble det klart at hun ikke lenger representerer kongehuset i slike sammenhenger. (Foto: Lise Åserud, NTB)

Märtha Louise: – Funksjonshemmede er mitt felt

Veldig givende og fantastisk, sier prinsesse Märtha Louise om oppdragene hun mistet som beskytter for funksjonshemmedes organisasjoner. Hun er sikker på at andre i kongefamilien vil ivareta dem på en god måte.

Handikapnytt
Publisert 12.02.2023 14:44

(NTB:) I et intervju med svensk TV sier prinsesse Märtha Louise hun er lei for at hun mistet oppdragene for kongehuset, og at hun håper å få slike igjen i framtida.

SVT -intervjuet, som også gjengis av NRK , får prinsessen spørsmål om nettopp dette.

– Jeg har mennesker med funksjonsnedsettelser som mitt felt, og jeg synes at det har vært veldig givende og fantastisk. Og jeg håper jeg har gjort en god jobb for dem også. Men sånn er det. Og de kommer til å få en annen fra familien, så de kommer til å bli ivaretatt på en god måte, sier hun.

Det var i fjor høst at både Foreningen For Muskelsyke (FFM), Norsk Revmatikerforbund og Epilepsiforbundet valgte å bryte samarbeidet med Märtha Louise som kongelig beskytter på grunn av uttalelser fra hennes forlovede, Durek Verrett.

– Prinsessen har alltid tatt sitt ansvar som beskytter på alvor og vist genuin interesse for det vi jobber med, men stadig flere medlemmer reagerer på Durek Verretts spekulative utspill om sin egen form for alternativ medisin og evner som sjaman, sa FFMs  leder Patricia Melsom da hun i fjor høst forklarte hvorfor organisasjonen ikke ville fortsette samarbeidet med Märtha Louise.

– For FFM som representant for en rekke svært sjeldne nevromuskulære sykdommer med få eller ingen tilbud om medisinsk behandling, virker dette provoserende, konstaterte hun.

Les mer: FORENINGEN FOR MUSKELSYKE BRYTER MED MÄRTHA LOUISE

– Kjønnsforskjeller?

I november i fjor ble det kjent at Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Da skrev hun at avgjørelsen var tatt i samråd med kongen og dronningen.

Prinsessen mener det ikke var på grunn av noe hun selv har gjort, at hun måtte slutte, men på grunn av ting forloveden Durek Verrett har sagt – eller på grunn av måten han blir oppfattet.

I SVT-intervjuet spør hun seg om det samme hadde skjedd hvis hun var mann.

– Det kjennes litt vanskelig i en tid der kvinnerettigheter er så sterke, og vi kvinner står på «lik linje», liksom, som menn. Men gjør vi egentlig det? Hadde det vært det samme om jeg hadde vært en mann? Det tror jeg ikke, sier hun.

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet sier til NRK at kongehuset ikke ønsker å kommentere intervjuet.

– Den mest kritiserte

Märtha Louise retter også kritikk mot norsk presse og hevder hun er den mest kritiserte personen i Norge. Hun kritiserer mediene for deres behandling av både henne selv, hennes avdøde eksmann Ari Behn og forloveden Durek Verrett.

– Jeg håper de kan være mildere mot Durek, sier hun i intervjuet.

Norsk Redaktørforenings generalsekretær Reidun Kjelling Nybø reagerer kraftig på prinsessens uttalelser. Hun understreker at Märtha Louise står fritt til å ha sterke meninger om norsk presse og kritisere medienes dekning.

– Men hun må også regne med reaksjoner når hun går så langt som hun gjør i dette intervjuet, sier Nybø til NRK.

Hun viser blant annet til Märtha Louises uttalelser om at medienes omtale gikk ut over Ari Behns psykiske helse.

Får støtte

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen gir prinsessen rett i at hun har måttet tåle mye.

– Statsminister Støre får mer kritikk enn henne. Men hun har et poeng fordi hun har fått kritikk jevnt fordelt utover de siste 16 årene. Kanskje ikke så intens kritikk som det kan være i politikken til tider, men hun er i dette for livet og ikke for en kort periode, sier han til Aftenposten.

Han påpeker likevel at det til dels er selvforskyldt fordi hun ikke alltid har skilt godt nok mellom roller og har tatt noen kontroversielle valg.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.