Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Märtha snakker til en forsamling, med NRF-logoen på veggen i bakgrunnen.
Prinsesse Märtha Louise på besøk hos Norsk Revmatikerforbund i 2017. Nå er samarbeidet avsluttet, og hun skal ikke lenger representere kongehuset. (Arkivfoto: Heiko Junge, NTB)

Revmatikerforbundet: Ryddig og klokt av prinsessen

Norsk Revmatikerforbund skulle ha møte denne måneden med prinsesse Märtha Louise om videre beskytterskap. De syns det var klokt at hun frasa seg oppgaven.

Mette Estep, NTB
Publisert 08.11.2022 15:10

(NTB:) Prinsesse Märtha Louise har tirsdag frasagt seg beskytterskapene som har lagt rammene for hennes offisielle oppgaver.

Et av forbundene, Norsk Revmatikerforbund (NRF), var allerede i gang med en prosess der de vurderte å bryte samarbeidet eller ikke be om forlengelse når åremålet utløp.

NRF har vært i dialog med Slottet, etter at de oppfattet at prinsessen forfektet et syn som sto i kontrast til NRFs vitenskapsbaserte tilnærming til folkehelsespørsmål.

– Vi syns å frasi seg oppgavene er en ryddig og klok beslutning fra vår beskytter. Vi skulle hatt et møte om det i morgen, og snakke med henne om det i slutten av november, men nå har hun jo løst dette på eget initiativ, og det er bra. Da slipper vi å stå i et helsepolitisk dilemma, sier generalsekretær Bo Gleditsch til NTB.

Å frasi seg oppgavene er en ryddig og klok beslutning fra vår beskytter.

Vil fortsatt ha beskytter

NRF er positive til tilbudet om beskytterskap fra andre medlemmer av kongefamilien.

– Vi kommer til å søke om det. Kongelig beskytterskap har lang tradisjon, og det hjelper oss å skaffe oppmerksomhet rundt våre hjertesaker, sier Gleditsch.

Märtha Louises beskytterskap
  • Som medlem av kongehuset har prinsesse Märtha Louise vært beskytter for funksjonshemmedes organisasjoner og arrangementer, samt styremedlem i Stiftelsen Vi.
  • I 2020 avsluttet Epilepsiforbundet samarbeidet med prinsessen som kongelig beskytter. Forbundet mente uttalelser fra Durek Verrett om alternativ medisin strider med deres verdier.
  • I etterkant har andre forbund revurdert samarbeidet, og Foreningen for muskelsyke (FFM) har avsluttet det.
  • De seks gjenværende beskytterskapene, Hørselshemmedes Landsforbund, Norges Blindeforbund, Norges Døveforbund, Norsk Revmatikerforbund, Ridderrennet og VIVIL Lekene, valgte å fortsette samarbeidet.
  • Prinsessen bestemte likevel i november 2022, i samråd med kong Harald og den nærmeste familien, at hun ikke skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset.(NTB)

Også foreningen Ridderrennet vil videreføre samarbeid med kongehuset. Spørsmålet skal tas opp i styret ved første anledning, skriver generalsekretær Anne-Kristin Wadahl i en sms til NTB.

Generalsekretær i Norges Døveforbund, Petter Noddeland, sier de står fast ved sin tidligere uttalelse, der de vedtok å beholde prinsessen som beskytter. De har ikke tatt stilling til den siste utviklingen ennå.

Mye oppstyr

Prinsesse Märtha Louises beskytterskap for frivillige organisasjoner fikk mye oppmerksomhet da det ble kjent at Norsk Epilepsiforbund valgte å ikke fornye beskytterskapet i 2020.

Les mer: EPILEPSIFORBUNDET BRYTER MED MÄRTHA LOUISE PÅ GRUNN AV DUREKS ETIKK

I etterkant har Foreningen for muskelsyke (FFM) avsluttet samarbeidet.

De seks gjenværende beskytterskapene valgte å fortsette, men fikk tirsdag brev om at prinsessen fratrer som beskytter.

Leder for Vivil-lekene, David Støre, syns meldingen var litt trist.

Turbulent reise

– Til tross for at hun har hatt en noe turbulent reise personlig, har hun hele tiden hatt et flott engasjement for oss, det tar vi med oss, sier Støre.

– Men det er forståelig at hun vil skille rollene litt, sier han.

Hørselshemmendes landsforbund og Norges Blindeforbund takker både kongehuset og Märtha Louise for samarbeidet og ønsker henne alt godt videre.

– HLF har respekt og forståelse for prinsessens beslutning om ikke lenger å utføre offisielle oppgaver for kongehuset og tar avgjørelsen til etterretning, skriver generalsekretær Inger Helene Venås i en epost.

Også disse organisasjonene vil ta opp spørsmål om kongelig beskytterskap internt.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.