Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Montasje med bilde av de nye oslo-trikken og portrettfoto av Arild Hermstad.
LYTT OG LÆR: MDG-leder Arild Hermstad (innfelt) viser til at Oslos nye trikker fikk bedre tilgjengelighet ved at funksjonshemmedes organisasjoner ble trukket inn i planleggingen. Det samme burde i større grad vært gjort med de nye fjerntogene, mener han. (Foto: Katrine Holland, Sporveien og Ivar Kvistum)

MDG-leder Arild Hermstad: Toget må lære av trikken

Regjeringen burde sørget for å lytte til funksjonshemmedes organisasjoner fra start da man planla å kjøpe nye fjerntog, mener leder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne.

Ivar Kvistum
Publisert 16.05.2023 10:45

Norske Togs kjøp av nye fjerntog har skapt politisk storm etter at det ble kjent at de nye togsettene ikke har trinnfri ombudstigning. I stedet må rullestolbrukere heises om bord, som i dag.

Les mer: SEKS MILLIARDER KRONER FOR NYE TOG – MEN FORTSATT MED TRAPPETRINN

SV har krevd at samferdselsministeren griper inn. Høyre mener den manglende vektleggingen av universell utforming er «sjokkerende».

Helt uakseptabel

Leder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne mener beslutningen er helt uakseptabel.

– Nå må regjeringen på banen for å sikre at alle får mulighet til å bruke tog i årene som kommer. Alt annet er uakseptabelt, skriver Hermstad i en e-post til Handikapnytt.

Burde gjort som Oslo

MDG-lederen mener regjeringen burde ha gjort det samme som MDG i Oslo la til rette for da man skulle kjøpe inn nye trikker, nemlig å involvere funksjonshemmedes organisasjoner i prosessen fra start.

– Nå får vi gode tilbakemeldinger på tilgjengeligheten til de nye trikkene. Det er veldig synd at regjeringen ikke har tenkt på det samme i prosessen med toget, uttaler Hermstad.

Nå får vi gode tilbakemeldinger på tilgjengeligheten til de nye trikkene. Det er veldig synd at regjeringen ikke har tenkt på det samme i prosessen med toget.

Trodde vi hadde kommet lenger

Han frykter at beslutningen vil føre til at ulike grupper mennesker å få sin rettighet til transport ødelagt i lang tid, dersom den ikke gjøres om.

– Jeg hadde trodd at vi var kommet lenger enn å ha en debatt rundt folks grunnleggende rettighet til å bruke kollektivtransport og tog.  Dessverre er denne saken et eksempel på at vi fortsatt må kjempe for at alle skal ha mulighet til å bruke tog og kollektivtransport, skriver Hermstad.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.