Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Helbrederen mediterer foran Johannes.
Johannes Loftsgård utsettes for et forsøk på helbredelse av Lin Christine Solberg, i en rollefigur som befinner seg et ubestemmelig sted mellom new age og karismatisk kristendom. (FotoL Ivar Kvistum)

Minuttene fløy av sted

Forestillingen «Funksjonshemmet – minutt for minutt» var utsolgt på premieren, og latteren satt løst i salen.

Stine Slettås Machlar
Publisert 27.03.2017 10:20

– Velkommen til et reality-konsept der du skal få følge funksjonshemmede gjennom livets ulike faser innledet skuespiller og musiker Geir-Atle Johansen.

Forestillingen «Funksjonshemmet minutt for minutt» hadde premiere fredag 24. mars, og ble også spilt lørdag og søndag.

Kantinen til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Unge Funksjonshemmede i Mariboes gate i Oslo var for anledningen omskapt til teatersal.

Gjennom den en time lange forestillingen gjør skuespillerne narr av hvordan enkelte mennesker møter dem i hverdagen. Alt fra leger, arbeidsgivere, journalister og til folk som vil helbrede dem, får gjennomgå.

– For meg har dette vært utrolig gøy, utfordrende og sterkt å være med på. Samtidig som jeg har lært utrolig mye av å være sammen med de andre skuespillerne, sier skuespiller Mulan Friis.

Viste det usynlige

Siden august i fjor har hun pendlet fra England, der hun studerer, for å være med på å skape forestillingen. For hennes del har utviklingen av skuespillet spilt en ekstra stor rolle.

– Jeg har spilt teater før, men aldri brukt funksjonshemningen min eller egentlig vært åpen om den, siden den jo ikke synes. Så det har betydd mye å bli sett i et slik miljø, forteller Friis.

Selv er hun mest stolt av monologen sin «Lavmælt», der hun forteller om hvordan det er å ha en funksjonshemming ingen ser eller tar hensyn til. Dette håper hun at andre funksjonshemmede kan lære av.

– Jeg håper at de funksjonshemmede som har sett forestillingen føler de kan snakke om ting som er vanskelig å snakke om. Det er på den måten vi kan få folk til å forstå.

Klikk på videoen under for å få en smakebit på forestillingen:

Berørt ordfører

Hun håper også forestillingen har fått resten av publikummerne til å tenke.

– Folk ser for seg så mye om funksjonshemmede som de ikke vet. Men det er jo ikke nødvendig å sette oss alle i samme bås. Det håper jeg vi har fått vist frem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gruppebilde av alle med blomsterbuketter.

Ensemblet tar imot blomster og hyllest etter premieren. Foran: Johannes Loftsgård. Bak fra venstre: Geir-Atle Johnsen, Mulan Friis, Lin Christine Solberg og Ingebjørg Larsen Vogt. (Foto: Ivar Kvistum)

En av dem som lot seg berøre og begeistre var ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

– Dette var en veldig sterk forestilling som gikk rett i hjertet, men også hode. Den fikk meg til å tenke samtidig som det var en opplevelse her og nå så jeg er glad jeg kom.

Om forestillingen
  • Funksjonshemmet – minutt for minutt er skapt av Unge Funksjonshemmede og Bacalao Performance Company.
  • Regissør er Marianne McGill, mens manus er skrevet av Morten Lorentzen. Koreograf er Marthe Høstmark Løve Mathiesen.

For lite inkludering

Borgen sier hun både koste seg og reflekterte over forholdene til funksjonshemmede i kommunen.

– Jeg har flere nære venner som er funksjonshemmet. Gjennom dem har jeg en del kunnskap, men det slår meg at vi som kommune ikke gjør nok for de funksjonshemmede for eksempel når det kommer til arbeid. Som landets største kommune med over 50 000 arbeidsplasser må vi gjøre mer for å inkludere funksjonshemmede.

– Forestillingen i seg selv er ikke trist, men den har noen triste elementer. Blant annet minner den oss på at vi som politikere må bli flinkere til å omgjøre våre ord til planer, sier Borgen.

Journalisten intervjuer Johannes og Mulan.

Dagbladet-journalisten, i Ingebjørg Larsen Vogts skikkelse, er bare opptatt av å få svar på ett eneste spørsmål. (Foto: Ivar Kvistum)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.