Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mann stanger hodet i dataskjermen og knytter nevene i frustrasjon.
STÅR FAST: Et stadig mer digitalisert Nav skaper problemer for folk som mangler språk- eller dataferdighetene som skal til, mener organisasjonen Caritas. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Møter veggen på Navs nettsider

Frivillig hjelpeorganisasjon må trå til for folk som ikke klarer å bruke Navs digitale tjenester.

Ivar Kvistum
Publisert 04.01.2018 10:21

Den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas driver ressurssentre i de største byene som særlig bistår innvandrere og flyktninger i møtet med det norske samfunnet.

Hver fjerde henvendelse til Caritas ressurssenter i Oslo er relatert til Nav.

Det opplyser daglig leder Sofie Ekendahl-Dreyer til avisen Vårt Land.

– Vi registrerte 1082 henvendelser av den typen i 2017, men tallet er mest sannsynlig høyere, sier hun til avisen.

Bank-ID og skanning

Hun mener det både er manglende språkkunnskaper og manglende dataferdigheter som gjør at mange får problemer med å forholde seg til et stadig mer digitalisert Nav.

Dette går ikke bare på språk. Det er også mange nordmenn som har problemer med dette. Nav tilbyr ikke mye veiledning. Man kan ikke lenger få en kølapp, og så forvente å få tilstrekkelig hjelp.

For eksempel er det ofte krav om Bank-ID, som mange ikke forstår hva er. Andre sliter med å skanne og laste opp dokumenter, og så videre.

– Dette går ikke bare på språk. Det er også mange nordmenn som har problemer med dette. Nav tilbyr ikke mye veiledning. Man kan ikke lenger få en kølapp, og så forvente å få tilstrekkelig hjelp, sier hun til Vårt Land.

Fleksibelt for brukerne

I en e-post til Vårt Land sier Navs arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik at de tilbyr hjelp til dem som ikke forstår nettsidene deres, selv om han anerkjenner at det finnes språkbarrierer.

– De aller fleste klarer det utmerket selv, men man kan også få hjelp til tolk ved å gjøre avtale om det på Nav-kontoret, opplyser han.

Hugvik mener også at digitaliseringen gir større fleksibilitet for brukerne og frigjør ressurser til å følge opp dem som trenger det mest.

Les også: – NAV MISTER KONTAKTEN MED FOLK


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.