Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Christian med spillkonsoll i hånden. Spiller.
RESULTATER: Etter at Cristian Camilo Breivik begynte med spilltreningen, har venstrearmen blitt like kraftig som den friske høyrearmen. Spesialergoterapeut Truls Sveløkken Johansen ser på. (Foto: Vilde Kristine Darvik Said)

Nå bruker Sunnaas helt vanlige dataspill i rehabiliteringen

Sunnaas sykehus har med gode resultater benyttet vanlige, kommersielle dataspill i rehabilitering. Nå skal et pilotprosjekt gi svar på om slike spill kan hjelpe pasienter med spastisitet.

Vilde Kristine Darvik Said
Publisert 02.10.2017 12:45

– Tenk at trening kan være så gøy og motiverende, sier Cristian Camilo Breivik mens han kaster en usynlig bowlingkule gjennom luften.

«Strike!» roper det fra skjermen.

Cristian deltar i et pilotprosjekt Sunnaas sykehus og skal spille dataspill minst én time om dagen de neste tolv ukene.

I stedet for å stå med en manual og bevege armen min opp og ned i en evighet, kan jeg spille Wii Sport og bruke de samme musklene. Men i tillegg har jeg det morsomt.

Forventningen er at treningen skal ha minst like god effekt som tradisjonell behandling.

Spill etter behov

Sunnaas har benyttet kommersielle dataspill i rehabiliteringen i flere år. Sykehuset har utviklet nettsiden www.spilldegbedre.no, slik at privatpersoner og institusjoner kan benytte seg av den samme spilltreningen.

På nettsiden kan pasienter eller terapeuter klikke på de muskelgruppene som skal styrkes. Søket kan avgrenses ved å oppgi behov, som ønsket bevegelse og hva slags spillkonsoll som skal brukes. 

– Pasienten eller terapeuten vil få opp en liste med forslag til spill som passer deres behov, forklarer spesialergoterapeut og prosjektleder Truls Sveløkken Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skjermdump av nettstedet.

På nettstedet www.spilldegbedre.no kan du klikke på en kroppsdel. Da får du opp en oversikt over alternative spill som kan gi god trening til akkurat den funksjonen og bevegelsen. Her finner du også en brukerveiledning med mer informasjon.

Lure hjernen

Han ønsker å minske frykten for å ta spill og teknologi i bruk i terapien. Fordelen med å bruke dataspill i rehabiliteringen er blant annet at spillene er utviklet for å være engasjerende, og at de lurer hjernen til å ville ha mer av det samme. 

– Pasienten synes det er en morsom form for trening fordi man glemmer at det er nettopp trening det er, sier prosjektlederen.

– Ja, i stedet for å stå med en manual og bevege armen min opp og ned i en evighet, kan jeg spille Wii Sport og bruke de samme musklene. Men i tillegg har jeg det morsomt. Jeg kan kaste en imaginær basketball flere hundre ganger i løpet av en time, supplerer Cristian Camilo Breivik. 

Treningsformen krever lite utstyr og kan lett utføres i din egen stue, gjerne sammen med venner eller familiemedlemmer.

Andre fordeler er at det er en enkel form for trening, og at det er sosialt. 

– Treningsformen krever lite utstyr og kan lett utføres i din egen stue, gjerne sammen med venner eller familiemedlemmer, legger Johansen til. 

Bære en full kaffekopp

Cristian Camilo Breivik er født med cerebral parese, noe som har resultert i nedsatt motorikk og spastisitet særlig i venstre arm og ben. Han trekker opp buksebenet og viser fram det venstre benet sitt.  

– Venstre arm og ben har alltid vært tynnere enn de på høyre side, forteller han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

De to oppstilt med en dataskjerm mellom seg.

NYSKAPENDE: Spesialergoterpeut Truls Sveløkken Johansen (til venstre) leder prosjektet Spill deg bedre. – Dette er morsom trening, sier Cristian Camilo Breivik. (Foto: Vilde Kristine Darvik Said)

Cristian er glad i sport og spilte mye fotball som barn.  

– Jeg følte meg ikke annerledes på fotballbanen. Samtidig la jeg merke til alt det vennene mine gjorde med den største selvfølgelighet, men som ikke var mulig for meg.

Nå drømmer Cristian om å kunne bære en full kaffekopp med venstre hånd uten å søle.

– Jeg har alltid hatt små, konkrete mål som får meg gjennom behandlingen. Jeg har et bra utviklet konkurranseinstinkt, og nå konkurrerer jeg mot meg selv.

Fysisk krevende

Han innrømmer at han blir sliten av å spille. 

– Dette er jo en skikkelig treningsøkt, sier Cristian. 

Prosjektleder Truls utdyper:

– I en vanlig ergoterapitime klarer pasienten rundt 30–50 aktive bevegelser i en arm affisert av CP. En time med spilltrening kan gi opptil 300 aktive bevegelser. Det er med andre ord ikke så rart han blir svett etter en time med basketball.

Cristian er i gang med et frisbee-spill. Etter at han begynte med spilltreningen, nærmer funksjonen i den venstre armen seg den høyre.  

– Ser du forskjell? spør Cristian ivrig. 

– Det er godt jeg har skrevet ned at det er venstre arm vi skal trene opp, for snart ser de like ut, svarer Truls. 

Forske på spastisitet

Sunnaas har samarbeidet med Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo om å se hva som fines av forskning på feltet. De fant blant annet ut at trening med kommersielle dataspill er vesentlig mer motiverende sammenlignet med tradisjonell trening. 

– Vi fant også ut at trening med kommersielle dataspill har like god effekt på håndfunksjon, gangfunksjon og balanse som tradisjonell terapi. Dermed kan vi nå si at spilltrening er et likestilt tilbud til tradisjonell terapi der disse funksjonene skal trenes.

Bokser med dataspill oppstilt i en bokhylle.

UTVALG: Pasientene på Sunnaas sykehus kan velge mellom rundt 40 spill. (Foto: Vilde Kristine Darvik Said)

Men det mangler kunnskap om hvilken effekt dataspill har på spastisitet. Derfor har Sunnaas sykehus startet opp et pilotprosjekt som skal se på effekten av spilltrening for mennesker med spastisitet. 

– Mange med CP er plaget av spastiske muskler, og får injisert botulinumtoksin A (kjent som Botox red.anm.) for å minske dette. Etter en injisering er det viktig å trene for å få best mulig effekt, forklarer Truls.  

Han beskriver hypotesene for pilotprosjektet. 

– Vi tror dataspill har lik eller bedre effekt på håndfunksjon etter spastisitetsbehandling med botulinumtoksin A sammenlignet med tradisjonell ergoterapi. Vi tror også at spilltrening er lettere å følge opp for både pasienten og terapeuten, sammenlignet med et tradisjonelt treningsprogram.

Nå målene sine 

Cristian Camilo Breivik gleder seg til å se sluttresultatet av pilotprosjektet. Ved siden av drømmen om å kunne bære en full kaffekopp har han også hatt et annet mål. Og for en liten stund siden nådde han det:

– Jeg klarer å stokke en kortstokk selv! Jeg har drømt om dette lenge, og det føles utrolig bra. Kompisene mine tenker ikke over at jeg ikke er like funksjonsfrisk som dem, så de glemte at jeg ikke klarte å stokke kortene. Men nå trenger jeg ikke lenger å sende kortstokken videre. 

Pilotprosjektet har så vidt startet, men prosjektleder Truls regner med at Cristian kommer til å nå alle målene sine. Han ser bort på kaffekoppen som Cristian for sikkerhets skyld kun har skjenket halvveis full. 

– Med den progresjonen Cristian har, er jeg sikker på at han snart heller opp kaffe til randen.  

Denne reportasjen har tidligere stått på trykk i fagbladet Ergoterapeuten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.