Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hanne Haugland og Anne Riisøen Selsjord på Sunnaas med Oslofjorden i bakgrunnen
VIKTIG VERKTØY: Sårsykepleier Hanne Haugland (til venstre) og Phd. stipendiat Anne Riisøen Selsjord ved Senter for Forskning og Innovasjon ved Sunnaas Sykehus mener bruk av telemedisin er et viktig verktøy i forebygging og behandling av trykksår for ryggmargsskadde. (Foto: Bjørn Kollerud)

Sunnaas Sykehus lanserer sår-app

– Vi er ennå i testfasen på pilotprosjektet om utviklingen av en «sår-app», som vi håper vil bli et viktig verktøy i forebyggingen og behandlingen av trykksår, sier sykepleier og Phd.-stipendiat Anne Riisøen Selsjord.

Bjørn Kollerud
Publisert 13.05.2025 12:47

– Målsettingen er å gi både brukere og helsepersonell i kommunene et verktøy for å yte bedre bistand som gjør det mulig å ta grep i en tidlig fase, sier Anne Riisøen Selsjord.

Hun og sårsykepleier Hanne Haugland har en bred kompetanse på trykksårforebygging spesifikt rettet mot ryggmargsskade. I tillegg til rehabilitering på Sunnaas Sykehus, brukes de til rådgivning for brukere og helsepersonell rundt om i kommune-Norge.

Video-konsultasjoner

Sårsykepleier Hanne Haugland er en fagperson mange ryggmargsskadde har fått bistand av gjennom årene.

– Det foregår mange prosjekter i sårmiljøet på Sunnaas, blant annet utviklingen av sår-appen Nimbel People. Den nyutviklede sår-appen er et godt supplement i oppfølgningen og bidrar til bedre brukermedvirkning, sier hun.

– Det krever ekstremt mye å følge med på sår for dem som må leve livet sitt med høy risiko for å pådra seg trykksår. Vi har gjennom flere år brukt video-konsultasjoner som et verktøy for å sjekke utviklingen av trykksår. Konsultasjonene inkluderer brukeren selv, og det er viktig. Det betyr blant annet at de kan slippe å dra til oss unødig, gjennom å få innsikt i egen situasjon på en enkel måte, legger hun til.

– Når ønsker vi å ta dette videre. Min kollega Anne Riisøen Selsjord holder på med doktoravhandlingen «Trykksårforebygging via telerehabilitering – involvering og samhandling». Prosjektet er støttet av Stiftelsen DAM, og søker er Norges Handikapforbund. I dette prosjektet inngår utviklingen av sår-appen, som nå testes ut i et pilotprosjekt, sier Hanne Haugland.

To smarttelefoner som viser ulike skjermbilder fra sår-appen

FØLG MED PÅ TRYKKSÅR: Appen skal hjelpe deg å følge med på hvordan egne trykksår utvikler seg, ved at du kan ta bilde av dem.
(Foto: Diffia)

Lovende

Hvis alt går som det skal, er sår-appen Nimbel People ikke langt unna. Pilotprosjektet har så langt vist seg å være lovende. Alt du trenger er en smarttelefon og nedlastning av appen.

– Sår-appen gjør at brukeren selv, eller med hjelp av en assistent, kan ta skjemaer og ta bilder som sendes inn. Dette kan man gjøre på daglig basis, og da kan eventuelle endringer oppdages tidlig i prosessen, noe som er veldig viktig. For har man først hatt trykksår, er det lettere å få det igjen, sier Hanne Haugland.

Sårsykepleier Anne Riisøen Selsjord mener at det er enkelt å bruke appen.

– Vi startet med prosjektet i 2024 og har hatt med fem brukere. Den eldste var 74 år. Tilbakemeldingen er udelt positiv, appen er enkel i bruk og trygg når det gjelder lagring av persondata og helseopplysninger. Så vi håper å lansere den i nær fremtid.

– Et fantastisk verktøy

Leder av Landsforeningen for Ryggmargsskadde Innlandet, Anders Nupen Hansen, var med i uttestingen av sårappen Nimbel People. Han mener dette er et nyttig verktøy.

– For meg som bor på Kongsvinger-traktene, er det lang reisevei til Sunnaas. Appen gjør at jeg selv kan ha kontroll, uten å måtte foreta unødige reiser. Sårappen og videokonsultasjoner er veldig tidsbesparende og gir en trygghet, sier han.

LES OGSÅ: NHF vil bidra til nyskaping (lenke).

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.