Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde av person i manuell rullestol.
RETT FOR SETET: Riktig sittepute er svært viktig. Erfarne fagfolk gir gode råd og veiledning. (Foto: Shutterstock, NTB)

Slik velger du riktig trykkavlastende sittepute til rullestolen

Skum-pute, gelépute, luftpute eller en kombinasjon? Det finnes mange typer trykkavlastende sitteputer, og her får du hjelp til å ta det beste valget for deg.

Bjørn Kollerud
Publisert 09.05.2023 21:51

Sitteputene er mange og ulike. Det er skum, gelé, luft og kombinasjon, og ny rammeavtale med kjente produkter og nyheter har nylig trådt i kraft gjeldende fra 1. februar i år. Hvordan velge riktig pute?

– Det er viktig finne ut hva som er det beste valget for akkurat din situasjon og ditt bruksområde, sier rådgiver og ergoterapeut Ivar Hansen ved Nav Hjelpemiddelsentral Nordland.

Han jobber i tospann med rådgiver og fysioterapeut Kristine Blegeberg. Begge har spesialisert seg på rådgiving ved valg av sitteputer, og Hansen gir råd basert på deres felles, mangeårige erfaring med sittestillinger og tilpasninger av ulike typer sitteputer med trykkavlastende egenskaper.

Det farlige trykket

Ivar Hansen peker på noen nøkkelfaktorer ved valg av pute: Kartlegging av hvor lenge man sitter i løpet av dagen, og om man endrer sittestilling er viktig. Generelt er det viktig at man får størst mulig sitteflate for en optimal trykkavlastning.

– Men det aller viktigste er å kartlegge om man har høy risiko for å utvikle trykksår eller allerede har utviklet dette. I slike tilfeller anbefaler vi luftfylte høyprofilputer for best mulig trykkavlastning. Da er det er verd å merke seg at denne typen puter krever mye oppfølgning, og det er nødvendig med god opplæring og gode rutiner for å følge med på at puten er riktig innstilt.

Det aller viktigste er å kartlegge om man har høy risiko for å utvikle trykksår eller allerede har utviklet dette.

I vinterlandet Norge bør man tenke på om puten skal oppbevares inne eller ute i en kald bod. Hvis puten oppbevares ute i vinterhalvåret, vil geléputer bli kalde og harde.

Portrett av de to.

SPESIALISERTE: Rådgiver og fysioterapeut Kristine Blegeberg og rådgiver og ergoterapeut Ivar Hansen ved Nav Hjelpemiddelsentral Nordland har spesialisert seg på rådgivning ved valg av sitteputer. Blegeberg jobber spesielt med valg av sitteputer til bruk i elektriske rullestoler og er også ansvarlig for implementering av den nye rammeavtalen på sitteputer ved Hjelpemiddelsentralen i Nordland. (Foto: Håvar Onshus, Nav Hjelpemiddelsentral Nordland)

Stabiliteten er også en faktor.

– Dette er spesielt relevant hvis puten skal brukes i aktiv manuell-rullestol. For bruk i superlette stoler kan også putens egenvekt være av betydning. Hvis puten skal brukes i rullestol, er det veldig viktig at rullestolen tilpasses med den valgte puten i stolen. Det har mye å si for sittehøyden, lengden ned til fotbrettet, høyden på armlener og formen på stolryggen, påpeker Ivar Hansen.

Sjekk puten regelmessig

Kroppen endrer seg over tid. Derfor må man sjekke at puten er ok i forhold til formen på baken.

– Sjekk om du «sitter gjennom puten». Har du noen røde merker, som er forstadiet til trykksår? Dersom du er usikker på om en pute gir tilstrekkelig trykkavlastning, kan det være nyttig å bruke trykkavlastende utstyr for å gjøre trykkmålinger, forteller Hansen.

Det gir visuell informasjon om hvordan du sitter på puten og trykkpunkter, samtidig som du ser om rullestolen er godt nok innstilt i forhold til puten.

– Slike verktøy gjør det også mulig å sammenligne ulike typer produkter for å se hva som gir en optimal trykkavlastning. Generelt må man også passe på at puten ligger riktig vei, og at trekket ligger rett vei når man har vasket dette, sier Ivar Hansen.

Han anbefaler å gå inn på hjelpemiddeldatabasen.no for å finne ut hvilke sitteputer med trykkavlastende egenskaper som finnes på Nav-avtalen som trådte i kraft 1. februar 2023.

– Putene er kategorisert etter de ulike egenskapene de har, opplyser Hansen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.