Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Person ligger i sengen og bruker hjelpemiddelet for å se huden på sin egen rygg.
SE DEG SELV: Med norsk-utviklede Spectum skal det være lettere å inspisere egen kropp. Bildet er tatt av Independence Gear og demonstrerer produktet i bruk. (Foto: Independence Gear)

Nytt hjelpemiddel gjør hud-inspeksjonen enklere

Norske Independence Gear har skapt et nytt hjelpemiddel for ryggmargsskadde og andre som er i risikosonen for trykkskader.

Ivar Kvistum
Publisert 29.08.2019 06:00

I fjor høst lanserte den norske gründerbedriften Independence Gear AS sitt første produkt: Hjelpemiddelet Dignum, som skulle gjøre det mulig for personer med ryggmargsskade å sette klyster selv, uten å være avhengig av hjelp fra assistenter eller helsepersonell.

Tross sin enkelhet representerte Dignum noe helt nytt, og hjelpemiddelet fikk mye positiv oppmerksomhet.

Les mer om Dignum her: MED DETTE HJELPEMIDDELET KAN DU BLI MER SELVHJULPEN PÅ TOALETTET

Tilbakemeldingene fra brukerne gjorde oppfinnerne og gründerne oppmerksom også på et annet problem, som det ikke fantes gode nok løsninger for: Å skulle inspisere sin egen hud for å se etter tegn på trykksår eller trykkskade.

8 av 10 ryggmargsskadde

Dette er et stort helseproblem for mange ryggmargsskadde og andre som av ulike grunner har nedsatt førlighet og sirkulasjon i huden, og som har vanskelig for å endre sittestilling. Ifølge en pressemelding fra Independence Gear vil mellom 7 og 15 prosent av alle som er innlagt på norske sykehus, utvikle slike skader.

Trykkskader
  • Trykksår, eller trykkskade som det nå kalles, er en tilstand der huden mister blodtilførsel og vev i området begynner å dø. Dette skjer når huden blir utsatt for trykk eller skjærende krefter over tid.
  • Siden mennesker med viljestyrt muskelkraft og normal sensibilitet vil endre sitte- og liggestillingen sin relativt hyppig, vil de unngå å utvikle trykkskader.
  • De som derimot er i risikoen for trykkskader, kjennetegnes ved nedsatt blodsirkulasjon, viljestyrt muskelkraft og nedsatt følelse i huden. Konkrete eksempler er eldre mennesker, mennesker med ryggmargsskade eller andre former for lammelse.
  • Kilde: Independence Gear og Sunnaas sykehus

Rullestolbrukere blir sterkt oppfordret til å følge nøye med på faresignaler på huden. Undersøkelser fra USA viser at 80 prosent av alle med ryggmargsskade vil oppleve trykkskade på ett eller annet tidspunkt i løpet av livet.

Les også: DETTE GJØR DU FOR Å UNNGÅ TRYKKSÅR

– Det var flere som sa at de gjerne ville bruke Dignum til å inspisere huden og ikke nødvendigvis til å sette klyster, forklarer Klaus Klausen Espedal, markedssjef i Independence Gear AS.

Med andre ord: De ønsket å bruke videofunksjonen på Dignum, men ikke selve klemmemekanismen som brukes til klysteret.

Strever med speil

– Det var på bakgrunn av disse tilbakemeldingene fra folk at vi bestemte oss for å lage Spectum, og produktet blir lansert nå i høst, sier Espedal videre.

For det mange fortalte, var hvor vanskelig det er å inspisere sin egen hud.

– Folk strever med speil og sånt, prøver å sikte seg inn mot vanskelige vinkler. Vi synes det er veldig rart at det ikke allerede fantes en slik løsning som gjør dette enklere, sier Espedal.

Folk strever med speil og sånt, prøver å sikte seg inn mot vanskelige vinkler. Vi synes det er veldig rart at det ikke allerede fantes en slik løsning som gjør dette enklere.

Det nærmeste oppfinnerne kom, var et motorsykkelspeil montert på en stålarm. Dette hadde Sunnaas sykehus bygget selv. Løsningen fungerer ganske godt, ifølge Espedal, men den er ikke satt i produksjon.

Bilde av hjelpemiddelet.

ENKEL: Videokameraet befinner seg ytterst på den bøyelige stangen og er koblet til en helt vanlig mobiltelefon. Knappen på håndtaket er en utløser som gjør at du kan ta stillbilder av huden. (Foto: Independence Gear)

Utviklet i samarbeid

Spectum skal få sin offisielle lansering på Hjelpemiddelmessen Innlandet onsdag 4. september.

Spectum består av et lite videokamera som er festet ytterst på en bøybar stang, en såkalt svanehals. Kameraet er forbundet med en helt vanlig smarttelefon, som av sikkerhets- og personvernhensynsyn følger med i settet og kun bør brukes til dette formålet.

Ved håndtaket er det også en knapp som du kan bruke til å ta stillbilder av det du ser. Det kan være nyttig dersom du skal følge utviklingen på et problemområde på huden fra dag til dag. Det er også mulig å koble Spectum til en pc, slik at du kan ha en direkte videokonferanse med en sårekspert.

– Vi har jobbet tett med både brukere og Sunnaas sykehus i utviklingen av Spectum, forteller Espedal.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.