Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Med dette hjelpemiddelet kan du bli mer selvhjulpen på toalettet

En kameratgjeng fra NTNU har skapt et helt nytt hjelpemiddel som gjør at mange ryggmargsskadde og andre funksjonshemmede kan gå på do uten å behøve hjelp fra andre. Se hvordan den virker.

Ivar Kvistum
Publisert 19.10.2018 11:00

Tord Are Meisterplass fra Sogndal brakk nakken i en skiulykke i 2015 og ble lam fra brystet og ned.

Han bruker rullestol, men det er ikke den største utfordringen med den nye tilværelsen, slik han ser det selv:

– Det som er synlig for omgivelsene, er at jeg ikke kan gå. Men det er ikke det som betyr mest, i hvert fall ikke for meg. De største utfordringene er knyttet til det å gå på do, forklarer Tord.

Bruddet i ryggsøylen påvirker all muskulatur under bruddstedet.

For Tords del betyr det blant annet at han må sette klyster for å ha avføring. Til nå har han ikke klart å utføre dette uten hjelp fra andre.

– Det er ekstremt kjipt ikke å kunne klare seg selv når du skal bæsje. Tenk deg at du ligger og slapper av i sengen en søndag morgen sammen med kjæresten din. Og så må du stå opp fordi hjemmesykepleieren har kommet for å hjelpe deg på do.

Tenk deg at du ligger og slapper av i sengen en søndag morgen sammen med kjæresten din. Og så må du stå opp fordi hjemmesykepleieren har kommet for å hjelpe deg på do.

Et praktisk problem

På en hyttetur fortalte Tord om dette konkrete problemet til to kamerater fra ingeniørstudiene ved NTNU i Trondheim.

Og siden Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth begge er utdannet maskiningeniører, kom samtalen raskt inn på et helt konkret spor: De sto overfor et praktisk problem som trengte en teknisk løsning.

Bilde av produktet.

VERKTØY FOR SELVSTENDIGHET: Dignum er et hjelpemiddel som gjør det mulig å sette klyster på deg selv, eller foreta andre former for intimhygiene. Ved hjelp av videokamera og monitor har du full kontroll. Produktet på bildet er en prototyp. (Foto: Ivar Kvistum)

– Vi ville rett og slett lage et verktøy til Tord som han kunne bruke til å sette klyster på egenhånd, uten å være avhengig av andre, forteller Carl Christian.

Hjelpemiddelet de så for seg, skulle kunne holde fast klystertuben og gjøre det mulig å føre den opp i baken og klemme ut innholdet på rett sted.

Ved hjelp av et påmontert videokamera ved tubeklemmen og en monitor i den andre enden kan du selv se hva du holder på med.

Detaljbilde av produktet.

SE HVA DU GJØR: Med kameraet kan du selv følge med på at klysteret settes der det skal. (Foto: Ivar Kvistum)

Internasjonal lansering

Snart ble det klart at dette kunne bli langt mer enn et hjemmelaget hjelpemiddel for Tord.

Sammen med en fjerdemann, Karl Klausen Espedal, driver i dag kameratgjengen fra hytteturen selskapet Independence Gear, der visjonen er «å lage løsninger som gjør det mulig for mennesker å leve verdige og selvstendige liv».

Selskapet har mottatt en million kroner fra Forskningsrådet og har hentet inn ytterligere en million i privat kapital.

Det skulle ta lang tid med prøving og feiling før de hadde funnet fram til et produkt som fungerer godt nok til at det kunne settes i produksjon.

– En av utfordringene har vært å få det helt vanntett, forklarer Nikolai Hiorth, som har tatt hånd om mye av det praktiske med å utvikle produktet.

Men nå, etter fem prototyper og 15 ulike testbrukere, er produktet CE-godkjent og satt i produksjon, under merkenavnet Dignum.

– Nå gjelder det å få aktuelle brukere til å søke om Dignum gjennom Nav. Vi har allerede kontakt med noen personer som kommer til å søke, sier Klaus.

Den nystartede hjelpemiddelbedriften snuser også på det internasjonale markedet. Dignum er allerede tilgjengelig for brukere i Sverige og Danmark.

De har vist fram produktet i USA, og har hatt egen stand på verdens største hjelpemiddelmesse, Rehacare, i Düsseldorf denne høsten.

Gruppebilde av de fire gründerne.

KAMERATER OG GRÜNDERE: Alle de fire gründeren i Independence Gear har bakgrunn fra ingeniørstudier på NTNU. Fra venstre: Nikolai Hiorth, Tord Are Meisterplass, Klaus Klausen Espedal og Carl Christian Sole Semb. (Foto: Privat)

Spydspiss for åpenhet

– Noe av det mest interessante med dette er at vi kan adressere behov som mange kvier seg for å snakke om. Dette er en del av livet som få vet om. Kanskje kan vi være en spydspiss for større åpenhet, i tillegg til at produktene gjør livet enklere, sier Carl Christian, som nå er daglig leder i Independence Gear.

Dette er en del av livet som få vet om. Kanskje kan vi være en spydspiss for større åpenhet, i tillegg til at produktene gjør livet enklere.

For det er flere mulige bruksområder for Dignum. Det kan for eksempel brukes av kvinner som skal sette inn eller fjerne tamponger eller urinveiskateter.

Det kan brukes til seksualtekniske formål. Du kan bruke det for å påføre salve.

Og ikke minst, det påmonterte kameraet og monitoren kan brukes til å inspisere seteområdet for urenheter eller mulige trykkskader.

Klarer seg selv

Tord Are Meisterplass har selv tatt hjelpemiddelet i bruk. Ideen som ble klekket ut av tre NTNU-kamerater på hyttetur, har snudd opp ned på hverdagen hans:

– Jeg reiser aldri noe sted uten å ha det med. Dignum gjør at jeg klarer meg selv, og jeg har ikke lenger behov for hjemmesykepleie, sier han.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.