Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av bladene på en cannabis-plante.
MEDISIN? Cannabis-planten er svært utbredt som rusmiddel. Men kan de samme virkemidlene hjelpe ryggmargsskadde som sliter med smerter og spasmer? (Foto: Colourbox)

Forsker på cannabis mot smerter og spasmer

Hvordan virker medisinsk cannabis mot smerter og spastisitet hos ryggmargsskadde og MS-pasienter? Det skal et stort forskningsprosjekt i Danmark forsøke å avdekke.

Ivar Kvistum
Publisert 16.07.2018 14:13

Det danske helsedepartementet har satt av totalt 10 millioner kroner til å forske på virkningen av medisinsk cannabis.

En stor del av studiet skal handle om å studere virkningen på smerter og spastisitet hos både ryggmargsskadde og personer med multippel sklerose (MS).

Det finnes flere eksempler på at cannabis kan ha en gunstig virkning for begge disse gruppene.

Men forskningsoverlege Helge Kasch ved Center for Rygmarvsskade (VCR) i Viborg sier til danske RYK! magasin for rygmarvsskadede at det ennå ikke finnes tilstrekkelig dokumentasjon til at medisinsk cannabis kan tas i bruk i behandlingen på alminnelig måte.

Rus eller lindring?

Cannabis er fortsatt et illegalt rusmiddel både i Norge og Danmark, selv om den medisinsk gunstige virkningen mot blant annet smerter stadig trekkes fram i legaliseringsdebatten.

Kasch sier det er viktig å skille mellom hva som lindrer og har en positiv effekt og hva som oppleves som en virkning, men som i virkeligheten er en sløv og behagelig døs eller rus.

Han mener det er viktig å ikke introdusere et nytt medikament uten å kjenne virkninger og bivirkninger av lengre tids bruk.

Les også: RYGGMARGSSKADDE «OLE» BEHANDLER EGNE SMERTER MED ULOVLIG CANNABIS

500 forsøkspersoner

Blant spørsmålene som studien skal belyse, er hvordan virkestoffene THC og CBD påvirker lever, nyrer og hjernefunksjon.

Forsøkene skal finne sted flere steder i Danmark. Noen personer vil få aktiv forsøksmedisin, mens andre får placebomedisin, altså «medisin» uten virkestoffer. Heller ikke behandlende leger eller sykepleiere vil vite hvem som får hva.

Cirka 500 personer skal delta i forsøkene. Av dem skal cirka 100 ha en ryggmargsskade, mens resten skal ha en MS-diagnose.

– Vi forventer at undersøkelsen kan gi et klart svar til politikerne om den videre prosessen med cannabis til medisinsk bruk, sier Helge Hasch til det danske bladet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.