Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Håvard Ravn Ottesen
LOMMERUSK: Håvard Ravn Ottesen mener pengene som trengs for å innvilge aktivitetshjelpemidler er småpenger. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Nav er tom for penger til aktivitetshjelpemidler … i år igjen

Nav varsler 18. mars på sine hjemmesider at de drøye 52 millionene som var innvilget til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år, nå er brukt opp. Bunnen ble nådd enda tidligere enn i fjor.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 18.03.2020 16:02

– Dette var en varslet katastrofe. Vi varslet allerede om at midlene som var satt av var for små da vi så revidert statsbudsjett i fjor.

Det sier Håvard Ravn Ottesen til Handikapnytt. Han representerer Safo i Navs sentrale brukerutvalg for hjelpemidler og tilrettelegging.

Slik ordningen er i dag, er aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år rammefinansiert. Rammen i statsbudsjettet for 2020 er på 52 millioner kroner.

Det betyr at når den årlige summen nå er brukt opp, innvilges det ikke nye aktivitetshjelpemidler til voksne før neste år.

Nav vasler også at det vil bli gitt gitt avslag på innmeldte behov for service, reparasjon, reservedeler og tilbehør  ut 2020.

Mister en sesong

– For å ha muligheten til å kunne være som folk flest trenger folk tilgang på aktivitetshjelpemidler. Så dette medfører at folk med en funksjonsnedsettelse mister muligheten til å kunne delta i alminnelig folkehelsearbeid, sier Ottesen.

Han mener det ikke holder at man kan søke om aktivitetshjelpemidler neste år.

– Når de ikke får tilgang på tilpassede aktivitetshjelpemidler vil disse menneskene forhindret i å dra ut i skog og mark. For dem blir det rett og slett en hel sesong tapt.

I fjor gikk Nav tom for penger til den såkalte AKT26-ordningen i mai, altså senere enn i år.

Daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) la 15 millioner kroner ekstra på bordet i revidert nasjonalbudsjett for å sikre ordningen videre ut over året, men den rakk bare til juni. Da var det helt stopp.

Les mer: OG DERRRR … VAR DET SLUTT PÅ PENGENE FOR I ÅR

AKT26
  • Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet.
  • Tidligere ble slike hjelpemidler bare utlånt til personer under 26 år, men fra 2014 kom en ny ordning som gjorde det mulig også for voksne over 26 år å søke om slike hjelpemidler gjennom Nav.
  • I motsetning til annen hjelpemiddelformidling er denne ordningen begrenset av en økonomisk ramme som er vedtatt politisk. Det er også egenandeler knyttet til ordningen.

– Lommerusk

Håvard Ravn Ottesen mener mangelen på aktivitetshjelpemidler vil ramme ekstra hardt i år.

– Denne sommeren må mange flere belage seg på å ha ferie her i Norge enn ellers på grunn av koronaviruset. Mange har tidligere reist til varmere strøk der det kan være lettere å ferdes, så nå vil flere ha behov for hjelpemidler for å kunne komme seg rundt i skog og mark. Det må det tas hensyn til, mener Ottesen.

I disse tider brukes det ufattelig mye penger på å hjelpe folk i korona-krisa. De summene det er snakk om her, er lommerusk i forhold.

Hjelpemidler innvilges på to måter enten ut ifra hva behovet er og når det oppstår eller opp til en avsatt pengesum er brukt opp. Ottesen mener man må innvilge aktivitetshjelpemidler kun etter behov, slik det er for andre hjelpemidler.

Symboleffekt av raushet

– Dette må inn på overslagsbevilgningene til hjelpemidler og ikke være rammefinansiert. I disse tider brukes det ufattelig mye penger på å hjelpe folk i korona-krisa. De summene det er snakk om her, er lommerusk i forhold. Symboleffekten  er veldig stor for de menneskene det gjelder dersom regjeringen viser en raushet og sier at de tar dette rett inn i overslagsbevilgningene, sier han.

– Ordningen fungerer greit nå om tildelingen hadde vært på overslagsbevilgning og ikke rammefinansiert, legger han til.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.