Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to viser fram produksjonslokalene for rullatorer.
NORSKPRODUSERT: Her skal utendørsrullatorene til norske brukere produseres de neste årene, viser May-Britt Wester (til venstre) og Ellen Gjerdalen. (Arkivfoto: Georg Mathisen)

Nav kjøper 15.000 rullatorer fra norsk produsent

Nå får norske brukere norske rullatorer igjen. Topro Industri har fått kontrakt med Nav. Men fremdeles skal over halvparten av rullatorene til Norge produseres i Kina.

Georg Mathisen
Publisert 17.01.2020 16:18

– Vi fikk til en bra kontrakt, men det kunne blitt enda bedre.

Det sier daglig leder Asbjørn Eskild ved Topro Industri på Gjøvik, som nå skal levere 15 000 rullatorer i året til Nav.

– I anbudene er det seks forskjellige klasser rullatorer. Vi har vunnet fem av dem. De to hovedklassene er utendørs rullatorer, som vi har vunnet, og innendørs rullatorer. Innendørsrullatorene skal fremdeles produseres i Kina, og det utgjør 20 000 i året, forteller Eskild.

Kamp mot Nav

I fjor fortalte Handikapnytt hvordan Nav sa nei til kortreiste rullatorer og i stedet frakter dem i flere tusen kilometer fra Kina til de norske brukerne.

Les også: NAV KJØPER RULLATORER FRA KINA – KUNNE VALGT KORTREIST FRA GJØVIK

Saken havnet i Stortinget, der arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sa at det ville vært i strid med regelverket for offentlige anskaffelser å velge leverandør ut fra en begrunnelse om at produksjonen ligger i Norge.

Sikrer arbeidsplassene

Nå har det vært ny anbudsrunde for Navs innkjøp av rullatorer, og denne gangen har Gjøvik-bedriften fått bedre uttelling.

Hos Topro Industri vil den nye kontrakten sikre arbeidsplassene.

– Vi har litt ledig kapasitet i produksjonen, så vi prøver å ta produksjonen med eksisterende bemanning, sier Asbjørn Eskild.

Topro Industri produserer om lag 100 000 rullatorer i året, og det aller meste blir eksportert.

Kortreist

Rullatorkontraktene er inngått for to år, med mulighet for å forlenge den i ett eller to år til før det blir ny anbudsrunde.

Ifølge Sintef, som har undersøkt på oppdrag fra Topro Industri, er klimafotavtrykket femti prosent større når rullatorene produseres i og fraktes fra Kina enn om de skulle vært produsert i Norge.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.