Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nektes å reise på ungdomslandsmøte

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 10.11.2016 13:00

Flere delegater kan ikke stille på landsmøtet til Norges Handikapforbunds Ungdom i Trondheim fordi de ikke får assistanse. – Et demokratisk problem, sier ungdomskoordinator Sissel Eidhammer.

Helgen 18.–20. november arrangeres landsmøtet til Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) i Trondheim.

Dette er organisasjonens første ordinære landsmøte siden 2013. NHFU-arbeidet har lenge slitt i motbakke, men nå er det en ny giv med mange engasjerte ungdommer som ønsker å drive interessepolitikk.

Men ikke alle kan reise på landsmøte. Tre av de 16 delegatene kommer seg rett og slett ikke til Trondheim.

De har ikke gode nok ordninger med brukerstyrt personlig assistanse (BPA), forklarer ungdomskoordinator i Handikapforbundet, Sissel Eidhammer.

– Dette fører til at en hel region ikke blir representert på landsmøtet, og et er strekt beklagelig, sier Eidhammer.

Dekker ikke «fritidssysler»

De tre sliter med ulike problemer. Den ene bor på institusjon, og boligen hevder at ingen kan være med til Trondheim denne helgen.

En annen har problemer med å skaffe assistenter til å være med til Trondheim.

Den tredje har rett og slett ikke nok assistansetimer til å reise. Hjemkommunens holdning skal være at slike «fritidssysler» ikke er noe BPA-ordningen skal dekke.

– Det er helt tragisk at engasjerte ungdommer på denne måten nektes å delta. Det sier mye om samfunnet vårt, sier  Sissel Eidhammer.

Les NHFU-er Marianne Knudsens innlegg om unge på institusjon her: TVUNGET TIL Å SYNGE BARNESANGER

BPA-aksjon på landsmøtet

BPA blir et sentralt tema under landsmøtet i Trondheim. NHFU skal både aksjonere i byen og arrangere politisk debatt om retten til assistanse.

– At flere delegater ikke kan delta på landsmøtet på grunn av manglende assistanse, er i seg selv et bevis på hvor viktig det er at vi fortsetter å kjempe for retten til BPA, understreker Sissel Eidhammer.

Forskjellsbehandling

Henriette Andreassen sitter i NHFUs interimsstyre, som har forberedt og planlagt landsmøtet. Også hun er oppgitt over at flere ikke kan delta:

– Vi i NHFU mener at det ikke er riktig at det blir så opp til saksbehandlerne i kommunene å bestemme hvor mange timer vi skal få og hvem som skal få innvilget BPA, sier hun.

Dette gjør at det blir en forskjell fra hvorvidt du kan delta på ting, ut fra hvor du bor, mener Andreassen.

– Det at ungdom hindres fra å delta på politiske arrangementer, som nå vårt landsmøte, er bare ett eksempel på hva denne forskjellsbehandlingen av BPA fører til, sier hun.

LES OGSÅ: DAGNY SOFIE FLYTTET FOR Å STUDERE. DET TAPTE HUN 122 BPA-TIMER I UKA PÅ

Demokratisk problem

Sissel Eidhammer mener det er et demokratisk problem at unge mennesker ikke kan delta i politisk arbeid for å fremme egne rettigheter:

– Når noen ikke får muligheten til å bruke sin demokratiske rett til å organisere seg, blir ikke deres stemme hørt, fastslår hun.

Eidhammer påpeker at problemer med BPA er vanlig på nær sagt alle samlinger og møter som NHFU arrangerer.

Offentlig ansvar

Det har ikke vært diskutert om NHFU selv kunne stille med den assistansen som er nødvendig for at alle kunne være med. Tidligere i organisasjonens historie har det vært tilbud om en organisert «assistanse-pool» på møter.

– Vi må kanskje diskutere hva vi kan gjøre for å møte slike situasjoner. Men det er et dilemma, for vi mener at det er et offentlig ansvar å sikre at den enkelte har nok assistanse til å kunne delta og leve et aktivt liv, sier Eidhammer.

Vil du ha Handikapnytt hjem i postkassa?

Klikk her for å tegne et abonnement. Det koster 300 kroner for seks utgaver i året.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.