Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tove Linnea Brandvik.
RIKTIG PRIORITERING: NHF-leder Tove Linnea Brandvik mener Arbeiderpartiet prioriterer riktig når de starter med universell utforming av skoler. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

NHF-lederen applauderer Ap-plan for universell utforming

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund er glad for at Arbeiderpartiet vil prioritere skoler, barnehager og svømmeanlegg – som et første skritt mot et universelt utformet Norge.

Ivar Kvistum
Publisert 18.11.2019 19:47

I sitt alternative statsbudsjett presenterer Arbeiderpartiet en plan for å bruke en rentekompensasjonsordning for å få fortgang på universell utforming i oppvekstsektoren.

Ordningen går ut på at staten betaler rentene når kommunene låner penger for å sørge for at skoler, barnehager og svømmeanlegg er universelt utformet. Investeringsrammen til dette formålet må økes med fem milliarder kroner, mener Ap.

Les mer om Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett her: AP: KRAFTTAK FOR UNIVERSELL UTFORMING

Helt grunnleggende

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund er glad for at Arbeiderpartiet løfter dette forslaget i sitt alternative statsbudsjett.

– Skal funksjonshemmede ha mulighet til å få utdanning og komme i jobb, må de først av alt komme seg inn på skolen. Dette er helt grunnleggende. Arbeiderpartiet signaliserer at de tar dette på alvor, sier hun.

Skal funksjonshemmede ha mulighet til å få utdanning og komme i jobb, må de først av alt komme seg inn på skolen. Dette er helt grunnleggende.

Politisk virkemiddel

Brandvik mener det er viktig at partiet vil ta i bruk et politisk virkemiddel som rentekompensasjon for å få styre kommunenes investeringer i en slik retning, ikke bare la alt være opp til kommunenes egne prioriteringer. Når man kan gjør det for å bygge kjøkken på sykehjemmene, må man også kunne gjøre det for å lage universelt utformede skoler, mener hun.

Samtidig savner NHF-lederen tydelige signaler fra Arbeiderpartiet når det gjelder oppgradering av eksisterende bygningsmasse innenfor andre sektorer.

– Jeg har forståelse for at man ikke får til alt i løpet av ett budsjettår, og jeg er helt enig i at man må starte med skolene. Men jeg ser fram til at politikerne legger fram en forpliktende plan for universell utforming av hele samfunnet, sier hun.

Både penger og føringer

NHF-lederen er glad for at Arbeiderpartiet ønsker å gi kommunene bedre økonomi. Men klingende mynt i kommunekassa er alene ikke nok for å skape det tjenestetilbudet som funksjonshemmede trenger, mener hun. Pengene må også brukes riktig.

– Særlig når det gjelder brukerstyrt personlig assistanse er det nødvendig med forpliktende, statlige føringer for at ordningen skal bli brukt som et likestillingsverktøy for funksjonshemmede, understreker hun.

Tydeligere likestillingsperspektiv

Tidligere i år gikk flere Ap-medlemmer med sterk tilknytning til funksjonshemmedes likestillingskamp ut i Handikapnytt og etterlyste en tydeligere likestillingsperspektiv i partiets handikappolitikk. En av dem var Tove Linnea Brandvik selv, som både har sittet på Stortinget og vært ordfører for Arbeiderpartiet.

Siden utspillet i Handikapnytt er hun valgt til forbundsleder i NHF. Derfor er hun tilbakeholden med å delta videre i en «intern» debatt i Arbeiderpartiet, men hun svarer likevel dette når Handikapnytt spør om hun ser det alternative budsjettet som et svar på kritikken som ble fremmet:

– Likestillingsperspektivet er tydeligere enn det var i fjor. Dette er et perspektiv vi forventer fra alle partier.

Les også: AP-MEDLEMMER TAR OPPGJØR MED HANDIKAP-POLITIKKEN TIL SITT EGET PARTI


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.