Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Fasadebilde av Akershus slott
UTILGJENGELIG: Akershus slott er både turistattraksjon og representasjonssted. Men til nå har det ikke vært mulig å komme inn med rullestol. (Foto: Charlie Dave, Creative Commons)

Ny heis til 30 millioner – men fortsatt må funksjonshemmede gå bakveien

Forsvarsbygg planlegger en heis til 30 millioner kroner for å sikre at Akershus slott blir tilgjengelig. Men Handikapforbundet protesterer mot løsningen og mener funksjonshemmede henvises til en B-inngang.

Av Ivar Kvistum
Publisert 18.01.2018 11:51

Akershus slott, på festningen midt i Oslo er en fredet bygning som besøkes av 50 000 turister i året.

Det staselige renessanseslottet brukes også av regjeringen til representasjon.

Men det finnes ingen tilgjengelig inngang for rullestolbrukere som skal delta i festlighetene.

Ingen opptur med heisen

Dette ønsker staten å gjøre noe med.

Og med Riksantikvarens velsignelse planlegger Forsvarsbygg å installere en heis til 30 millioner kroner i det såkalte Blåtårnet.

Det skriver fagbladet Forsvarets Forum i sin nettutgave.

Men både Handikapforbundet og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon vender tommelen ned for denne løsningen, fordi heisen ikke blir en del av hovedinngangen til slottet.

Det er stigmatiserende og diskriminerende å måtte bli henvist til en annen inngang enn andre.

– Det er stigmatiserende og diskriminerende å måtte bli henvist til en annen inngang enn andre, sier regionleder i NHF Oslo, Magnhild Sørbotten, til Forsvarets Forum.

Bilde av tårnet fotografert nedenfra.

HEIS I TÅRNET: Det er her, i det såkalte Blåtårnet, at heisen er planlagt installert. Men dette kommer ikke til å være hovedinngangen til Akershus slott. (Foto: Charlie Dave, Creative Commons)

B-inngang

Cato Lie i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) uttaler til fagbladet at separate innganger for funksjonshemmede strider med prinsippene i universell utforming.

Forbundsleder i Handikapforbundet, Arne Lein, kaller den valgte løsningen for en B-inngang.

Også Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus og foreningen Akershus Slotts venner har protestert mot heisløsningen. Deres viktigste innvending er at inngrepet i den fredede bygningsmassen er for stort.

Riksantikvar Jørn Holme mener selv at den valgte løsningen er den beste. Og at heisen i Blåtårnet kan brukes som hovedinngang – av alle – ved formelle anledninger.

Burde vært tatt med på råd

Overfor Forsvarets Forum erkjenner sjefen for Forsvarets Fellestjenester, brigader Ole Asbjørn Fauske, at Handikapforbundet og FFO burde vært tatt med på råd tidligere i prosessen.

Det mener Magnhild Sørbotten i NHF Oslo også. Hun viser blant annet til restaureringen av Eidsvollsbygningen, der Handikapforbundet var tidlig inne i planleggingen.

Klikk her for å se videoreportasjen om Norgeshistoriens første rullestolbruker som tar heisen opp til salen der Norges grunnlov ble skrevet: TAR HEISEN I EIDSVOLLSBYGNINGEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.