Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Video: Tar heisen i Eidsvollsbygningen

Av: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert 20.02.2014 21:21

Ved hjelp av et videokamera på Lilli-Ann Stensdals rullestol kan du bli med på heistur og omvisning i den nyrestaruerte Eidsvollsbygningen.

Er det mulig å forene hensynet til bevaring med tilrettelegging for funksjonshemmede?

Ja, mener riksantikvar Jørn Holme. Han mener at det er svært viktig at våre historiske steder og bygninger blir tilgjengelig for flest mulig. Selv om dette av og til medfører at det må gjøres noen kompromisser i forhold til materialvalg og tekniske løsninger.

LES OGSÅ: BARNEOMBUDET KREVER TILGJENGELIGE SKOLER

Norges dyreste og viktigste heis

I Eidsvollsbygningen er det laget to heiser, samt noen andre mindre tilpasninger, som gjør at de fleste rullestolbrukere vil klare å komme både inn i, og rundt i det historiske museet uten større problemer.

Heisen ned til kjelleren er en innretning som gjør at trappen gjøres opp til heis ved behov. Dette er enkelt å betjene selv. Og mellom første og andre etasje er et kott erstattet med en heissjakt på en særdeles diskret og funksjonell måte.

– Denne heisen er kanskje den minste og den dyreste i Norge, men likevel den viktigste. Når vi skulle gjenåpne det som er det norske demokratiets fødested, måtte det være tilgjengelig for alle. Det er en sterk symbolsak, mener Jørn Holme.

Kamera på rullestolen

Lilli-Ann Stensdal fra Prinsdal i Oslo er medlem i Handikapnytts redaksjonsutvalg. Hun ble med da vi sammen med Riksantikvarens representanter fikk besøke Eidsvollsbygningen drøye to uker før den offisielle åpningen.

– Dette er helt fantastisk, sier historieinteresserte Lilli-Ann Stensdal. 

LES OGSÅ: BJØRN BRUKER SEGWAY TIL Å GÅ (VIDEO)

Fortsatt gjensto litt dekorering og møbler, men grunnstrukturen i huset var på plass, men vi fikk likevel et inntrykk av hvordan det arter seg å besøke bygningen med rullestol. Vi plasserte et videokamera på rullestolen hennes, et «chaircam», slik at du kan bli med på turen inn i heisen og opp til rikssalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lilli-Ann på vei inn i heisen.

JOMFRUTUREN: Joda, her kommer jeg inn, konstaterer Lilli-Ann Stensdal, mens Terje Kjelsrud fra Statsbygg, fagdirektør Ulf Holmene og riksantikvar Jørn Holme smiler over at heisløsningen fungerer. 

Tilgjengelig, men trangt

Tilgjengeligheten i Eidsvollsbygningen har rett nok sine begrensninger. Har du en liten, manuell rullestol vil du kunne komme inn i, og rundt i, Eidsvollsbygningen relativt uproblematisk.

Heisen ned i kjelleren tåler inntil 250 kilo, slik at dersom du har en veldig stor stol må du over i en av de manuelle rullestolene som er til utlån

Heisen som går opp til 2. etasje og Rikssalen er imidlertid ganske smal – kun 80 cm bred, så her vil nok også noen med manuelle rullestoler oppleve problemer.

– Min rullestol er blant de smaleste som finnes, og det er bare akkurat så vidt at det går å komme inn i heisen. Litt dumt at heisen ikke er noen centimeter bredere, det ville gjort at enda flere kunne komme inn, sier Lilli-Ann Stensdal.

Må bytte stol

Dersom rullestolen din er for stor til å komme inn i heisen, får du låne en rullestol, og eventuelt få bistand fra en av omviserne til å komme deg rundt. Det er ingen annen mulighet til å bytte stol enn å få manuell hjelp av personalet.

Det er også ganske trangt i forhold til svingradius og åpning av dører, så de fleste rullestolbrukere vil nok erfare at det er greit å reise sammen med en gående når de besøker Eidsvollsbygningen.

Det som imidlertid trekker i den positive retningen, er at det er nesten terskelfritt mellom rommene inne i bygningen. Så hvis du først har kommet inn, kan du bevege deg rundt i de historiske omgivelsene på egen hånd. 

Handikaptoalett finner du i besøkssenteret, ved siden av selve Eidsvollsbygningen.

Lilli-Ann ser på bordet der grunnloven ble signert.

VED DETTE BORD: Akkurat her satt 12 menn samlet i et siderom til Rikssalen for å skrive teksten til Grunnloven.

Jørn Holme og Lilli-Ann Stensdal i kjøkkenet i Eidsvollsbygningen.

ARBEIDSFOLKETS DOMENE: Her i kjelleren jobbet og levde tjenerskapet i herskapshuset. Riksantikvar Jørn Holme er glad for at Lilli-Ann og andre rullestolbrukere også kan få oppleve dette.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.