Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Video: Bjørn bruker Segway til å gå

Av: Ivar Kvistum
Publisert 12.12.2013 11:06

– Når Segway blir lovlig i Norge, må det være som et gå-hjelpemiddel og ikke som et kjøretøy, sier Bjørn Johnsrud fra Hadeland. Se video om hvordan han bruker tohjulingen i stedet for elektrisk rullestol.

Siden 2005 har Bjørn Johnsrud fra Gran på Hadeland hatt en langsomt progressiv motornevronsykdom. Han har store problemer med å ta seg fram til fots og nesten ingen balanse.

Fra hjelpemiddelsentralen har han fått utdelt to gåstoler og en manuell rullestol. Men datagründeren fra Hadeland fant sin egen løsning i stedet for den klassiske, elektriske rullestolen: Segway.

– Jeg var nysgjerrig på teknologien og spent på om jeg ville klare å bruke den selv. Så i 2009 kjøpte jeg min første Segway brukt fra et firma i Asker.

Nå har han to: En til «bybruk» som han bruker på jobben, i butikken og så videre. Og så har han en røffere modell hjemme som tåler litt mer ulendt terreng og som egner seg best til turbruk.

Stimulerer balanse og muskler

52-åringen ser flere egenskaper ved Segway-en som gjør at den passer ham som hjelpemiddel mye bedre enn en elektrisk rullestol ville gjort:

– Jeg kommer meg opp og ser over folk, i stedet for å bli sett ned på. Dessuten holder den meg aktiv. Når jeg står på Segway-en, stimuleres både balanse og muskler. Samtidig gjør gyrostabiliseringen at jeg har mye bedre balanse med Segway enn uten.

Så lenge han har styrke i beina til å stå, vil han fortsette å bruke den.

Gå-hjelpemiddel, ikke kjøretøy

Toppfarten på en Segway er 20 kilometer i timen, noe som etter dagens norske lovgivning gjør den til et – så langt ikke godkjent – motorkjøretøy.

LES OGSÅ: VIL HA SEGWAY I NAV-KATALOGEN

Men Bjørn kjører ikke så fort; Segway-en kan stilles i et modus som gjør at den bare går i åtte – ti kilometer i timen, samme hastighet som en elektrisk rullestol. Da kan han fint bruke den kontrollert på små flater, gjerne innendørs.

– Nå når Segway skal bli lov i Norge, er det svært viktig at det blir definert som et gå-hjelpemiddel og ikke som et motorkjøretøy. Bare på den måten blir det lovlig å bruke den på fortau, i butikker og så videre, understreker Bjørn Johnsrud.

Høy kulhetsfaktor

Bjørn er opptatt av hjelpemidler og løsninger som reduserer stigmaet ved å ha en funksjonsnedsettelse. Segway-en gir ham opplevelsen av å delta på like vilkår med andre, enten han er med de ansatte i firmaet på tur eller er med som caddy på golfbanen.

– Jeg vil ikke ha et sykehjemspreg over hverdagen min. Derfor er jeg opptatt av å finne ting jeg kan nyttiggjøre meg som ikke er lagd spesielt for å være hjelpemidler, sier han.

I denne sammenhengen passer Segway som hånd i hanske.

Stoppet av politiet

Bjørn har opplevd at politiet har kommet bort til ham og spurt om han har vært klar over at det ikke er tillatt å kjøre Segway her til lands.

– «Ja», svarte jeg da. Min kone, Anne, forklarte at det var i stedet for rullestol. «Da skal ikke vi bry oss. Du får ha en riktig fin kveld!» sa politiet. Heldigvis var de ikke av den pirkete sorten, forteller Bjørn Johnsrud med anerkjennelse:

– Det er bra når tjenestemenn gjør menneskelige vurderinger.

Vil slippe bemerkningene

Han har også opplevd at vektere på kjøpesentre har stoppet ham og konfrontert ham med forbudet. Når Bjørn har forklart at han bruker Segway-en i stedet for rullestol, har han fått fortsette.

– Jeg ser fram til den dagen jeg slipper at folk roper til meg at dette ikke er lov. Selv om de aller fleste i hjembygda både vet og forstår hvilken nytte jeg har av den, er det gjerne utenfor bygda at bemerkningene kommer.

For å understreke overfor omgivelsene at den gyro-stabiliserte tohjulingen virkelig er et hjelpemiddel for ham, har Bjørn klistret på et handikap-merke foran på håndtaket. Han har også utstyrt Segway-en med et krykkefeste.

Det hender nemlig at Bjørn hører bemerkninger om at han er lat som ikke «gidder å gå». Lite kunne være lenger sannheten.

PS: Foreløpig er Segway det mest kjente merkenavnet på et produkt som ennå ikke har et etablert navn på norsk. Mange bruker det derfor som betegnelse på denne typen produkter som sådan, enda det finnes flere fabrikater og merker. Et godt norsk ord har ennå ikke satt seg. Noen har foreslått «ståhjuling». Andre heller mot «gyroped» eller «gyrosykkel».

AKTIVT LIV: Segway er et viktig hjelpemiddel for Bjørn Johnsrud, som da han feiret 50-årsdagen sin og fikk helikoptertur over Hadeland i presang, eller når han går tur med datteren Mari, eller for den saks skyld, griller på terrassen hjemme. På dette bildet bruker han en mer robust modell som er bedre egnet til turbruk. (Private bilder)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.