Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppebilde ved et møtebord.
ILDSJELER: Den vet best hvor skoen trykker, som har den på, mener ildsjelene som startet OFUR - organisasjonen for uføres rettigheter. Her representert ved (fra venstre) Camilla Midtmoen, Monica Engemoen, Toril Enger Harink og Bodil Irene Jenssen. (Foto: Batteriet)

Ny organisasjon taler uføres sak

Uføre har fått en ny organisasjon her i landet. OFUR – organisasjonen for uføres rettigheter – vil arbeide for uføre både politisk og sosialt.

Av Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 04.03.2019 08:00

Organisasjonen vil fremme uføres rettigheter og interesser i samfunnet, jobbe for å forhindre fattigdom blant uføre og deres familier og for at uføre blir inkludert i samfunnet på lik linje med andre.

– Vi ønsker at uføre skal representeres på en god måte. Nå er de prisgitt politikere som ikke skjønner hvordan uføre har det, og andre som uttaler seg på våre vegne, sier talsperson Monica Engemoen til Handikapnytt.

Vil skape holdningsendring

Hun er en av fem ildsjeler som stiftet organisasjonen 8. november i fjor som et resultat av et ønske om å gjøre en forskjell. «Vi var alle uføretrygdede, og mektig lei av å føle oss som en salderingspost og annenrangs borgere», som de beskriver på organisasjonens hjemmeside.

De vil også arbeide for en holdningsendring i samfunnet.

– Ved overgangen fra uførepensjon til uføretrygd ved uførereformen i 2015 ble det mer fokus på at det skal lønne seg å jobbe, og det kommer stadig drypp om dette fra regjeringshold. Nå er det 340 000 uføre i Norge. Alle disse er avklart som uføre, men mange blir utrygge og lurer på om de, tross all avklaring som er gjort, i framtida skal presses ut i en jobb som ikke finnes – og som de ikke kan stå i, fortsetter Engemoen.

Ut av ensomheten

Det sosiale aspektet er også viktig. Organisasjonen vil skape en møteplass hvor uføre kan møte likesinnede, komme med innspill, bli med og forme organisasjonen, si sin mening og bli hørt, og føle seg inkludert og mindre ensom.

– Dette er litt på sikt, men det er veldig viktig. Mange uføre sliter med ensomhet. Mange av de som ikke kan jobbe, mister kontakt med samfunnet. Dårlig inntekt gjør at man må slutte med aktiviteter man før var med på. Man må konsentrere seg om å opprettholde det ungene holder på med, og eget sosialt nettverk forsvinner. Noen har ikke råd til at barna får delta heller. Det er mye dårlig samvittighet ute og går, sier Engemoen.

I full gang

De fem ildsjelene er allerede godt i gang. Siden stiftelsen har de vært på Stortinget i innspillsmøte med SV om dagens ordning for arbeidsavklaringspenger (AAP), og de har deltatt i åpen høring i Stortingets arbeids- og sosialkomite om tilrettelegging for uføre i arbeidslivet.

– Vi satser på å være aktive overfor politikere for å vise dem at vi ønsker en dialog og representerer de uføre, og at vil bli regnet med.

Det står mye på agendaen utover våren. 8. mars, høringsuttalelse om «Forslag til endring i reglene for uføretrygd mv», arbeidernes dag 1. mai, en demonstrasjon initiert av Foreningen Økt Levestandard (FØL), Stolthetsparaden og Arendalsuka i august. I tillegg ønsker de å være aktive i forbindelse med høstens kommunevalg.

– Så vil vi naturligvis være aktive i forbindelse med høstens kommunevalg, lover Engemoen.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Husk å velge kategorien «Kjøp og betal» i Vipps.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.