Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Larsen sitter ved en PCi i rettssalen.
AVISMANNENS ANKESAK: Jon Henrik Larsen møter i Borgarting lagmannsrett for å kjempe for retten til brukerstyrt personlig assistanse. I bakgrunnen, advokat Gro Sandvold. (Foto: Ivar Kvistum)

Ny rettsrunde om BPA for Salangen-redaktøren: – Jeg skal greie det

– Jeg kjemper for meg selv og mange andre som trenger brukerstyrt personlig assistanse, sier lokalavisredaktør Jon Henrik Larsen om ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Ivar Kvistum
Publisert 19.04.2022 14:48

Han er kjent for mange som lokalavisredaktøren med en autismediagnose. I fjor høst tapte han tingrettssaken han anla mot staten ved Helse- og omsorgsdepartementet for å få tilbake ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som kommunen tok fra ham.

Larsen mener han trenger BPA-ordningen for å styre avisvirksomheten han har bygd opp i Salangen-Nyheter.

Les mer: SALANGEN-REDAKTØREN ANKER BPA-SAKEN

Tirsdag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Her forsøker Jon Henrik Larsen, ved hjelp av sine advokater Gro Sandvold og Mads Andenæs, å prøve gyldigheten av statsforvalterens vedtak om BPA-ordningen hans.

Seier og påkjenning

– Jeg opplever det å komme i retten igjen, som en seier i seg selv. Jeg får muligheten til å legge saken frem for ny rett, med nytt syn på saken, uttaler Jon Henrik Larsen til Handikapnytt.

Samtidig legger han ikke skjul på at det tar på å skulle møte i Borgarting lagmannsrett i Oslo foran tre dommere som sitter med fremtiden hans i hendene.

– Det er for meg personlig en påkjenning og komme i retten igjen. Min interesse er jo egentlig å drive med nettavis og fotografering, innrømmer han.

– Men jeg skal greie det. Jeg vet jo at jeg kjemper en sak for meg selv, men også for veldig mange andre mennesker i Norge med autismediagnose og med funksjonsnedsettelser som trenger BPA, og som har krav på det.

Jeg vet jo at jeg kjemper en sak for meg selv, men også for veldig mange andre mennesker i Norge med autismediagnose og med funksjonsnedsettelser som trenger BPA, og som har krav på det.

De tre sammen i rettssalen.

MENNESKERETTSSAK: Jon Henrik Larsen med advokatene sine, Gro Sandvold og Mads Andenæs. I retten argumenterer de med at Larsens menneskerettigheter er brutt. (Foto: Ivar Kvistum)

BPA på jobben

Advokat Gro Sandvold forklarer Handikapnytt at det er to hovedpunkter i argumentasjonen som de vil overbevise retten om.

– Vi mener at BPA også må kunne brukes i arbeid, der det ikke finnes andre ordninger. Vi mener dessuten at Larsens menneskerettigheter er brutt. Det er alvorlig i seg selv, og Norge som stat må sørge for at det ikke skjer, sier Sandvold til Handikapnytt.

Da Salangen kommune tok fra Jon Henrik Larsen BPA-ordningen, var det fordi de mener den ikke skal brukes i jobbsammenheng. I stedet vil de avgrense den til bruk i hjemmet. Statsforvalteren stadfestet dette synet da Larsen klaget. Derfor er det staten som er motpart i retten.

– Det spesielle her er at Larsen hadde en ordning som fungerte. Så ombestemte kommunen seg og trakk tilbake ordningen, selv om Larsens behov ikke hadde endret seg. De kunne heller valgt å videreføre ordningen med noen justeringer, sier Gro Sandvold.

Menneskerettsekspert Mads Andenæs er også en del av Larsens advokatteam. Handikapnytt spør ham om Jon Henrik Larsens sak ville sett annerledes ut om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) var tatt inn i norsk menneskerettslovgivning, men Andenæs gir et forsiktig svar.

– Vår sak avhenger ikke av det. Det ville ikke utgjort en stor forskjell, sier han

Stang og Larsen sammen utenfor rettssalen.

STØTTESPILLER: Fabian Stang har engasjert seg i Jon Henrik Larsens sak – og avisen hans. (Foto: Ivar Kvistum)

 

Støttespiller Fabian Stang

I retten har også Jon Henrik Larsen støtte fra advokat Fabian Stang, også kjent som tidligere ordfører i Oslo og politiker i Høyre.

– Jeg er først og fremst veldig glad og ydmyk for at Advisio Advokatfirma både med Olav Lægreid i tingrettssaken, og nå Gro Sandvold i ankesaken bistår meg, og ser viktigheten av denne saken. Men, jeg er også veldig glad for at Fabian Stang har engasjert seg, sier Jon Henrik Larsen.

Stang kjøpte opp konkursboet etter Salangen-Nyheter Drift og har fått et nytt selskap på beina

– Han har startet Nye Salangen-Nyheter AS, siden jeg selv ikke kan drive et AS uten å ha bistand igjennom en BPA. Det Fabian har gjort, gjør at jeg enda har et lite håp for at eventyret ikke er ute for nettavisen, sier Larsen.

Som seg hør og bør for en avisredaktør er ikke Jon Henrik Larsen frakoblet nyhetsbildet selv om han møter i retten i sin egen ankesak. I pausene i rettforhandlingene går han inn og redigerer fronten på Salangen-Nyheter.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.