Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Hanne Bjurstrøm.
ULOVLIG FORSKJELLSBEHANDLING: Det er helt uakseptabelt at en gruppe mennesker ilegges langt strengere restriksjoner, uten annen begrunnelse enn at de har en funksjonsnedsettelse, skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i et innlegg i Bergens Tidende. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ombudet: – Korona-tiltak strider mot utviklingshemmedes rettigheter

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm slår alarm om besøksforbud som bryter menneskerettigheter og nasjonalt lovverk.

Ivar Kvistum
Publisert 14.04.2020 16:56

Handikapnytt har tidligere skrevet om hvordan mennesker med utviklingshemning blir isolert og nektes av kommunen å ta imot besøk av sine nærmeste i sitt eget hjem.

Les mer: NORSK FORBUND FOR UTVIKLINGSHEMMEDE: – ISOLASJONEN SKADER MER ENN KORONA

Nå går likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm ut og advarer mot belastningene og rettighetsbruddene som denne gruppa påføres som følge av korona-tiltak i kommunene.

Ivareta individuelle behov

«Mange opplever ekstra stress ved brudd på daglige rutiner, og deres familier og pårørende sliter når de nå står uten avlastningstiltakene de er avhengige av i hverdagen», skriver Bjurstrøm i et innlegg i Bergens Tidende.

Hun understreker i innlegget at hun har forståelse for den krevende og spesielle situasjonen som samfunnet befinner seg i.

«Likevel ser vi oss nødt til å minne om at kommunene har en plikt til å ivareta individuelle behov for omsorg og assistanse til sine innbyggere – også dem med særskilte behov og selv om omstendighetene er uvanlige», skriver hun.

Bjurstrøm presiserer at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse (CRPD) må legges til grunn for tiltakene som settes i verk under koronakrisen.

Lovstridig besøksforbud

I innlegget opplyser Bjurstrøm at også ombudet – i likhet med Norsk Forbund for Utviklingshemmede – har varslet myndighetene om at personer som i avlastningsboliger, omsorgsboliger, bofellesskap og private leiligheter har forbud mot å ta imot besøk.

Det er helt uakseptabelt at en gruppe mennesker ilegges langt strengere restriksjoner, uten annen begrunnelse enn at de har en funksjonsnedsettelse.

«Vi mener slike inngripende tiltak er i strid med grunnleggende menneskerettigheter og nasjonal lovgivning. Det er helt uakseptabelt at en gruppe mennesker ilegges langt strengere restriksjoner, uten annen begrunnelse enn at de har en funksjonsnedsettelse. Dette er ulovlig forskjellsbehandling av utviklingshemmede, i strid med både likestillings- og diskrimineringsloven og konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter», skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i innlegget i Bergens Tidende.

Gode løsninger for kontakt

Før påske rettet Handikapnytt et spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om besøksforbud for utviklingshemmede. Han svarte:

– Man må finne gode løsninger for å ha kontakt på andre måter. Det er veldig viktig, svarte Høie blant annet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.