Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bent Høie fotografert under pressekonferanse.
MÅ SIKRE KONTAKT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker at det må legges til rette for kontakt mellom barn og foreldre. (Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix)

– Kommunene må legge til rette så foreldre får møte barna sine

Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på Handikapnytts spørsmål om korona-restriksjoner for funksjonshemmede barn og utviklingshemmede.

Stine Slettås Machlar
Publisert 03.04.2020 17:28

I flere saker har Handikapnytt satt fokuset på hvordan disse menneskene blir rammet av restriksjoner som følge av koronaviruset.

Blant annet saken om en 8 år gammel funksjonshemmet gutt som må være på barnebolig dersom familien skal få bistand nå. De får bare treffe ham én time om dagen.

Les saken her: FORELDRE FØLER SEG TVUNGET AV KOMMUNEN TIL Å SENDE FRA SEG SØNNEN

Samt en sak utviklingshemmede som isoleres i sine egne leiligheter, uten at de får informasjon de forstår.

Les saken her: NORSK FORBUND FOR UTVIKLINGSHEMMEDE: – ISOLASJONEN SKADER MER ENN KORONA

Må legge til rette

På bakgrunn av disse sakene sendte Handikapnytt inn to skriftlige spørsmål til regjeringens daglige pressekonferanse om korona-situasjonen 3. april. Spørsmålene var begge rettet til helse- og omsorgsminister Bent Høie:

– Kan kommunene på grunn av smittevern nekte barn som er på avlastning i samlokaliserte boliger å få besøk av foreldrene sine når de skulle ønske det, så lenge foreldrene har omsorgsretten for barnet?

Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarte:

– Kommunene må legge til rette for at foreldre som har omsorgsrett med barna sine får besøkt barna sine. Også har kommunen selvfølgelig på den type boliger også et ansvar for å beskytte de andre barna som er der for smitte, men da må kommunene legge til rette for at foreldrene får samværsretten oppfylt med barna sine, svarte Høie.

Kommunene må legge til rette for at foreldre som har omsorgsrett med barna sine får besøkt barna sine.

Finne gode løsninger

– Hva er regjerningens beskjed til kommuner som ilegger besøksforbud rundt personer med utviklingshemning, også i private boliger, på grunn av smitte?

– Dette har i hvert fall ingenting med utviklingshemmede å gjøre. Men det kan jo være at det er mennesker med utviklingshemning som har andre helseutfordringer som gjør at de er i risikogruppen, og at de dermed er underlagt de samme reglene for besøk som andre som bor i kommunale institusjoner eller boliger. Det må kommunene selvfølgelig ta hensyn til, og jeg regner med at også alle andre er opptatt av å beskytte alle de som er i en risikogruppe i en sånn situasjon. Og så må man finne gode løsninger for å ha kontakt på andre måter. Det er veldig viktig, svarte Høie.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.